CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Bajnai jövőre segíteni fog Orbánnak csomagolni és kiköltözni

2013. június 16. 04:04 - csú

Bajmai Gordon-20130605.PNG"Kormányváltás csak akkor lehetséges, ha ezeknek a választóknak olyan hiteles pártot tudunk felmutatni, amelynek jelöltjeire jó szívvel tudnak szavazni. (...) Ezt a reményt mi tudjuk megadni" - jelentette ki az Együtt-PM választási szövetség vezetője szombaton a budapesti Millenáris Parkban a szervezet két hónapja tartó országjárását lezáró rendezvényen.

Bajnai Gordon azt mondta: noha a párt nélküli szavazókat bizonytalannak szokás nevezni, abban biztosak, hogy elutasítják, ami az országgal 2010 óta történt, de nem kérnek abból sem, ami 2010 előtt ide vezetett. "Nem ízlik nekik a narancs, de ettől nem szerették meg a szegfűt sem. Olyan világot akarnak, amelyben nincs se őszödi beszéd, se felcsúti vezér" - jelentette ki.

A volt miniszterelnök szerint a párt nélküli, csalódott választók nem mennek el szavazni, ha nem kapnak garanciákat arra, hogy nemcsak kormányváltás, hanem korszakváltás is lesz. Ezért - folytatta - csak egy korszakváltó ellenzéki összefogásnak van esélye a győzelemre, ha csak "arra fogunk össze, hogy visszaállítsuk a 2010 előtti világot, a Fidesznek háromnegyedes többsége lesz 2014 után".

Bajnai Gordon az MSZP-vel a jövő héten megkezdődő tárgyalásokról szólva hangsúlyozta: kormányfőként jól együtt tudott dolgozni a szocialista párttal, amely akkor a személyes ambíciók elé helyezte az ország érdekét. "A válságkezelő kormány idején a nélkülözhetetlen parlamenti támogatást biztosító Mesterházy Attila tudott nagyvonalúan együttműködni. (...) Miért ne lennénk képesek ugyanerre most a kormányváltás, vagyis az ország érdekében?" - tette fel a kérdést.

Az Együtt-PM 80 várost érintő, két hónapig tartó országjárását úgy összegezte: Magyarország fél, mert "a hatalom fenyegeti", szenved a reménytelenségtől és retteg a jövőtől, és dühös, mert érzi, hogy "már megint átverték".

Bajnai Gordon úgy fogalmazott: meg kell állítani az Orbán-kormányt, ellenkező esetben az kivezeti az országot az Európai Unióból, és "ha ez a rezsim marad, akkor a sok Simicska-fióka és helyi Orbán a maradék gátlását is elveszíti: úgy érzik majd, bármit megtehetnek, mert semminek sincs következménye".

Beszélt arról is, hogy az Együtt-PM szövetségnek kész terve van Magyarország rendbetételére, programján kétszázan dolgoztak az utóbbi három évben, és van már országos szervezete is. "Alkalmasak és készek vagyunk a feladatra. Akár holnap neki tudnánk fogni a munkának" - jelentette ki.

Bajnai Gordon beszéde után olyan kérdésekre válaszolt, amelyeket az országjárás során tettek fel neki. Szólt arról, hogy célzott kedvezményekkel segítenék a munkahelyteremtést a leghátrányosabb helyzetű régiókban, és arról, hogy első intézkedéseik egyike lenne a felsőoktatási hallgatók "röghöz kötésének" megszüntetése.

A Hajdú-Bét-ügyet firtató kérdésre megismételte, helyesli, hogy a baromfifeldolgozó egykori beszállítói újabb kártérítést kapnak az államtól. Azonban politikai szándéknak tudta be, hogy ez három évvel a kormányváltás után történt meg, amikor ő ismét politikai pályára lépett. Jelezte továbbá, hogy 2004-ben és 2006-ban is közbenjárt a pórul járt gazdák megsegítése érdekében.

Bajnai Gordon szintén kérdésre elmondta: nem ért egyet az MSZP élelmiszeráfa-csökkentési javaslatával, szerinte az nem elég baloldali, mert nemcsak a rászorulóknak segítene, hanem mindenkinek, ráadásul megvalósítása nagyjából 300 milliárd forintba kerülne. Ennyi pénzből - jegyezte meg - lehetőség lenne a segélyezési rendszer átalakítására, támogatást adni azoknak, akik kiszorultak az ellátórendszerből.

A devizahitelesek támogatásáról azt mondta: az Orbán-kormány által bevezetett árfolyamgátat meg kell tartani, de mire az 2017-ben véget ér, meg kell erősíteni a forint árfolyamát, ez pedig a Magyarország iránti bizalom visszaszerzésével érhető el. Azt is elmondta, hogy a munkanélkülivé váló devizahiteleseknek lehetővé tennék, hogy két évig csak havi tízezer forintot kelljen törleszteniük.

A rendezvényen az Együtt-PM politikusai és szimpatizánsai alkották a közönséget. Bajnai Gordon a legnagyobb tapsot akkor kapta, amikor az utolsó kérdésre, arra, hogy egy év múlva ilyenkor mit fog csinálni, úgy válaszolt: segít Orbán Viktornak bepakolni, bedobozolni az irodai holmiját. (MTI)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr55363457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása