CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nagy-Magyarország Csepelen?! Virágoskert kis szépséghibával

2013. július 14. 05:59 - csú

Nagy-magyarország virágból.PNGA csepeli Szent Imre teret június 4-e óta egy 150 négyzetméteres Nagy-Magyarország-térkép díszíti. Virágokból készült, és senki nem láthatja.

A Fidesz-korszak egyik legtragikomikusabb eleme, ahogyan az egykori komcsinak mondott területek neofita káderei próbálnak megfelelni a pártközpont elvárásainak. Turulok és Trianon-emlékművek, országzászlók, kopjafák és még ki tudja hányféle, nemzetinek mondott installáció apasztja az amúgy is szűkös költségvetést, a csókos sírkövesnek vagy a műkedvelő fafaragó nagybácsinak meg tökmindegy – mindent vállal, az ún. országos hírű művészekről nem is szólva.

Más lapra tartozik, hogy egy-egy ilyen milliós nagyságrendű szépészeti beavatkozás kap-e kellő publicitást, teljesíti-e a megrendelő szándékát, a nemzeti imázs erősítését. Úgy tűnik, a legszentebb célok ellenére sem osztanak lapot túlbuzgó polgármestereknek. A június 4-i nemzeti összefogás napján a Barackfa ellopta a show-t, bár azt biztosan nem gondolta Németh Szilárd, Csepel polgármestere, a rezsicsökkentés Robin Hoodja, hogy az országos sajtó szinte egyáltalán nem vesz tudomást arról a fantasztikus kertészeti költeményről, amely a gyásznap óta ékíti a Szent Imre tér szökőkutas szeletét, közvetlenül a tavaly felavatott ereklyés országzászló mögött. Ám mivel közelről csak színes virágokat látni, távolról meg szinte semmit, a Csepeli Hírmondó című lapot hívjuk segítségül, mint tudomásunk szerint az egyetlen orgánumot, amely tudósított a friss emlékhely létezéséről. „Nagy-Magyarországot ábrázoló virágágyást készítettek a Csepeli Városgazda Zrt. munkatársai a Szent Imre téren. [...] Az országhatárt andezit kiskockakővel, a vármegyéket különböző színű virágokkal, a folyókat és a tavakat fehér folyami kavicsokkal jelölték. A 71 vármegyét kilenc különböző növény jelzi – a 72. »megye« a különleges státusú Fiume városa volt –, melyek között három egynyári, több évelő és egy cserjefaj található meg.”

A cikkhez tartozó fotón valóban látszik a 150 négyzetméteres virágágyás, mivel a képet emelődarus kocsiból fényképezték. A produkció láttán természetesen a Clark Ádám téri körforgalom vöröscsillagágyása ugrott be, de ott legalább volt annyi esze a tervezőnek és a kivitelezőnek, hogy olyan helyre ültessenek, hogy azt egy magasabb pontról látni is lehessen. Csepelen nem törődtek ezzel, talán csak a szomszédos templom tornyából, illetve a szemközti önkormányzat erkélyéről látni, hogy mit ábrázol a sok-sok virág – a Csepeli Hírmondó cikke szerint „a növényzet idővel összenő, s a mostaninál is látványosabb képet fog nyújtani”. Alig várjuk.

Forrás: Magyar Narancs

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr65402813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hope2 2013.07.15. 19:59:33

Elmutnyócév-ben az utcákat díszítették virágok,most "régi dicsőségünk"-et. Ja, ha új nincs...
süti beállítások módosítása