CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szolárparabola: Csepel után Esztergomban is

2013. július 27. 02:21 - csú

Szolárparabola.PNGSzolárparabola-rendszert adományozott a Magyar Villamos Művek Zrt. Komárom-Esztergom megyének. Csepel az úttörők között volt: egy óvoda és a gyermekorvosi rendelő használja az ajándék-berendezést.

Az első csepeli berendezést - Podolák György szocialista országgyűlési képvielő közbenjárására, az MVM Zrt. ajándékaként - 2009 júliusában helyezték üzembe, a Csalitos utcai Óvoda tetején. A négy éve készült képeket megtekinthetik a 21.kerületi Hírhatár Galériájában.

Szolárparabola-rendszert adományozott a Magyar Villamos Művek Zrt. Komárom-Esztergom megyének. A használati meleg víz előállítására alkalmas magyar fejlesztésű szerkezet a megyei Integrált Szociális Intézmény tetejére került fel Esztergomban. Ez a tizedik közintézmény, amelynek  ilyen rendszert adományozott a cég. Korábban például egy csepeli óvoda és gyermekorvosi rendelőintézet, egy óbudai nyugdíjasotthon, illetve a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány nyíregyházi Nappali Ellátó Intézete kapott ilyen berendezést.
Négy szolárparabola-rendszer üzemel az MVM Csoport óbudai székházának tetején is, melyekkel a cég évente közel 3000 köbméterrel tudta csökkenteni a földgázfogyasztását.

Az MVM programján kívül azonban már az elmúlt években is több hazai önkormányzat ismerte fel a megújuló energiákban rejlő lehetőségeket. Az országban elsőként az újbudai városvezetés: a XI. kerületben 2008-ban helyeztek el napelemeket a Bocskai úti hivatali épület tetejére. A nyári hónapokban így 400 ezer forintot spórolnak a villanyszámlán. Szintén jó példa lehet Bócsa, ahol tavaly a helyi általános iskolát szerelték fel 156 darab napelemmel, melyek az intézmény teljes energiaigényét fedezik.

14 000 kWh hőenergia mennyiséget termel évente a szolárparabola, amivel közel 1500 köbméternyi földgázt lehet megtakarítani.

A parabola felületén 162 darab, egyenként állítható, különleges minőségű síktükör található, melyek a felület fókuszpontja felé mutatnak. A felületükre érkező napsugárzást a fókuszpontba koncentrálják, ahol egy hőcserélő található, amely a hőenergiát a hőcserélőn átáramoltatott hűtőközegnek adja át. A zárt körben keringő hűtőközeg a felvett hőt a használati meleg vizet előállító tároló fűtési hőcserélőjén keresztül adja le. A parabola vezérlő- és mozgatórendszere képes követni a nap pályáját, így a sugárzás hasznosítása szempontjából mindig a legkedvezőbb pozíciót foglalja el a hatalmas tükör.

Forrás: 21. kerületi Hírhatár.hu és metropol.hu

Fotó: Bárány Tibor

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr545427271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása