CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Jön a trafikmutyi 2.0?

2013. augusztus 09. 04:33 - csú

Trafik-maffia-221.pngŐsztől minden egyes cigarettásdobozról, cigipapírról, gyakorlatilag az egész készletről naponta jelentést kell tenniük dohányboltoknak a dohánykereskedelmet a trafiktörvény óta felügyelő NDN Zrt-nek. Erről egy június 30-ai kormányrendelet rendelkezik.

Bár a 444.hu hírportál kérdésére az NDN azt válaszolta, az újabb, komrányrendelet útján meghozott intézkedés még mindig a fiatalkorúak védelmét szolgálja, a 444-nek nyilatkozó iparági szereplők szerint ez akár a trafikmutyi újabb fejezetét is jelentheti.

Így ugyanis olyan, a napi forgalomra vonatkozó adatok kerülnek a dohánykereskedelem felügyeletét ellátó cég birtokába, amik alapján újabb versenyelőnyhöz juthatnak a kormányhoz közeli vállakozások, ha esetleg ezek az infomációk valahogyan szivárogni kezdenének.

    Az adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett termékek: (…) a) cigaretta b) szivar c) szivarka d) cigarettadohány e) pipadohány f) bármely termék, amelyet dohányzás céljából gyártanak (…) a) cigarettapapír, b) füstszűrő…

Forrásaink attól tartanak, a dohánypiac kiskereskedelmének átalakítása után a nagykereskedelmi piac átalakítása következhet. Napi szinten a beszállítóknak kell leginkább tudniuk, hogy egy trafikban mi a helyzet: hány darab van még ebből vagy abból a cigarettamárkából, mikor kell újra cigipapírt, filtert, vagy vágott dohányt szállítani.

Mindez persze csak feltételezés, de az elmúlt időszak tapasztalatai – különösen a trafikreformmal kapcsolatban (1, 2) – azt mutatják, a kormány már-már nyíltan kedvez bizonyos vállalkozásoknak, és félő, hogy ez most sem lesz másként 

Mostantól tehát a verseny tényleg csak azon fog múlni, hogy ki milyen gyorsan tud reagálni a legapróbb trendekre, melyik forgalmazó kereskedője ér oda hamarabb, ha elfogyott valahol a cigaretta, a vágott dohány vagy a cigarettapapír.

    A gyárak komoly hírszerzést folytatnak, gyakorlatilag ipari kémkedést.– érzékeltette egyik, az iparágat jól ismerő forrásunk, mennyire fontos a szakmában a naprakész információ. Iszonyatos hatalom bitrokába kerül a napi jelentésekkel az NDN Zrt., kérdés, miért van erre szüksége, illetve bízhatnak-e abban a piaci szereplők, hogy valóban bizalmasan kezelik ezeket a napi adatokat.

    Havonta egyszer arra járok, fogyott-e valami, és ha nincs, akkor hagyok ott árut. Az a beszállító, aki napra pontosan tudja, hogy éppen nincs áru, simán beelőz bárkit, lehalássza a piacot.

Innentől az állam, pontosabban az NDN Zrt-s Gyulai Zsolt olyan adatbázissal rendelkezik, hogy melyik városi, falusi boltban pontosan hány doboz Symphoniája maradt a nap végére.

Mi lesz itt ? Ezt kérdezi most mindenki. Arra számítanak, hogy a kiskereskedelem piacának újraelosztása után újabb kör következhet, ami már a nagykereskedelmet célozza meg, a trafiktörvény megalkotásában közrejátszó érdekekkel.

Nem aprópénzről van szó, hiszen, ha a kiskereskedelmi árral számolunk, közel 550 milliárd forintos piacról beszélünk. Ha mindez egy kézen megy át, akkor abból juthat is, maradhat is.

Szerző, forrás, további és újabb részletek: 444.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr75450992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása