CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A hiszékenység vámszedőinek átalakulása

2013. szeptember 29. 03:03 - csú

Stop221_7.jpgAktatologatás alatt a fogyasztói csoportok köszönték szépen, és akit csak lehetett még, beszerveztek. Most pedig a piac megtollasodott nagyjai lehetőséget kapnak a legalizálódásra. Néhány év és kis szerencsével néhányukat mint tisztes vállalkozókat viszontláthatjuk valami nemzeti ünnepen, a színpadon biodíszletként. Vagy éppen szónoklás közben.

Kevés olyan témája van ma a magyar közéletnek, amire ne lehetne hamarjában sitty-sutty pofás kis összeesküvés-elméleteket felépíteni. A fogyasztói csoportok körüli eddigi történések azonban mindet űberelik.

A politikai felvilág és a szervezett alvilág szimbiózisáról szóló kocsmai legendák kelnek itt életre, becsapott, kisemmizett emberek állnak szemben ügyvédek hadával körülvett, kigyúrt verőemberekkel bevédett vállalkozásokkal. Ha a kormány szerint a devizahitellel becsapták az ügyfeleket, akkor a fogyasztói csoportokra azt kellene mondania: kirabolták őket.

A napokban a kabinet annyi év mismásolás után végre lépett egy picikét, és véglegesen megtiltotta a megszorult, tájékozatlan kisemberekből évtizedeken keresztül milliárdokat kisajtoló fogyasztói csoportok alapítását. Az újakét. Ennek a rendelkezésnek, így a már régóta tevékenykedő csoportok vezetői örülnek legjobban. Ahogy annak is, hogy a rendőrség időközben lecsapott a piac néhány kishalára. Immáron ugyanis konkurencia nélkül pöröghet a bizniszük – igaz, szigorú hatósági kontroll mellett!

Hatósági kontrollból eddig sem lett volna hiány. A versenyhivatal és a pénzügyi felügyelet egy évtizeden át figyelmeztette lépten-nyomon a törvényhozókat, hogy milyen súlyos problémát jelent a csoportok terjeszkedése. És azt is nehéz elképzelni, hogy a bűnüldöző-állambiztonsági szervek ne küldtek volna jelzéseket arról, hogy a csoportszervező cégek strómanjai mögött többnyire a honi éjszakai élet kemény legényei állnak. Mindegyik hatóság ugyanarra a következtetésre jutott: sürgősen szigorú szabályozás alá kell fogni a területet.

Na, pont ez volt az, ami valamiért a törvényhozásnak az istenért sem ment. Csak címszavakban: az első Orbán-kabinet 2001-ben ugyan hozott egy kormányrendeletet, azonban a hatályba léptetést azon melegében áttolták 2003-ra. A választások után a következő szocialista kormány ezt tovább tologatta, majd 2004-ben mondvacsinált okokkal végleg a papírkosárban landolt a tervezet. Eltelik hat szép év, a csoportok zavartalanul hízhattak a válság nyomán BAR-listára kerültek maradék kis pénzéből. 2010-ben jött az újabb Orbán-kormány: és a pénzügyi felügyelet (akkor még) Orbán bizalmát élvező elnöke gyors leszámolást ígért a csoportokkal.

Azonban a legális pénzügyi vállalkozások, a bankok elleni hadjárat során villámgyorsan jogszabályokat összetákoló kormányt hirtelen elfogta az önmérséklet. Ahelyett, hogy leporolta volna saját, korábbi rendeletét, parkolópályára küldte a PSZÁF javaslatait. Az egyéves aktatologatás alatt a fogyasztói csoportok köszönték szépen, és akit csak lehetett még, beszerveztek. Most pedig a piac megtollasodott nagyjai lehetőséget kapnak a legalizálódásra. Néhány év és kis szerencsével néhányukat mint tisztes vállalkozókat viszontláthatjuk valami nemzeti ünnepen, a színpadon biodíszletként. Vagy éppen szónoklás közben.

Batka Zoltán
Forrás: nol.hu

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr245532309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jogalany 2013.09.30. 09:05:30

Összeesküvések pedig vannak.
Nemzetközi és nemzeti méretekben egyaránt. Fentről lefelé, lásd lottójáték adatbázisa eltitkolása a játékosok elöl, és alulról felfelé, lásd a munkaerővel át és eljátszadozó vállalkozásokig, melyeknek hírlik egy rózsadombi ügyvéd a felügyelőjük.
A GDP kb 13,5 % -át kitevő korrupciós pénz nagysága mindenre magyarázat, hogy miért folynak zavartalanul a csalások.
Sajnos ez a fajta fekete gazdaság, és a valódi is a tisztességes vállalkozások elnehezítését és elkorrumpálódását eredményezi. Mert az egy db rohadt alma fertőzi meg mindig a kosár mennyiséget és nem az egy db jön rendbe.

citzen 2013.09.30. 10:44:52

Néha unalmamban szoktam régebbi (komolyabb) összeesküvés-"elméleteket" olvasni. No nem "Elvis még él, meg Obama testőre UFÓ" féléket, hanem politikai, gazdasági féléket. És tudjátok, hogy mi a legijesztőbb az egészben? Hogy ezek nagy része már bekövetkezett, pedig jó 5-6 vagy akár 10 évvel ezelőtt íródtak...
A komolyabb összeesküvés-elméleteket butaság Szentírásnak venni, de ugyan olyan butaság kiröhögni őket...
süti beállítások módosítása