CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Összellenzéki tüntetés lesz október 23-án Budapesten

2013. október 08. 05:59 - csú

Szolidaritás-3-129_5.pngMesterházy Attila is ott lesz a demokratikus ellenzék közös nagygyűlésén október 23-án. Az MSZP elnök-frakcióvezetője lapunknak elmondta: amennyiben a résztvevő pártok úgy döntenek, ott áll majd a színpadon és beszédet is mond, hiszen itt az idő, hogy Orbán ellenzéke erőt mutasson. Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője hétfő reggel jelentette be, hogy Gyurcsány Ferencet is meghívta az összellenzéki megmozdulásra.

Ma a Milla irodájában egyeztetnek a demokratikus ellenzéki pártok arról, hol és hogyan emlékezzenek október 23-ra. Mesterházy Attila a Népszavának  elmondta: a szocialista párt ott lesz a közös nagygyűlésen és tagjait, szimpatizánsait is arra kéri, hogy menjenek el a megmozdulásra. A pártelnök-frakcióvezető kijelentette: ha a nagygyűlés szervezői úgy döntenek, hogy a résztvevő szervezetek vezetői szólaljanak fel, beszédet is mond az ünnepen.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője az ATV Start című műsorában jelentette be, hogy válaszolt a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének múlt heti sms-ére. Gyurcsány Ferenc abban azt kérdezte: nem kellene közösen ünnepelniük azon a napon? Bajnai a műsorban arról beszélt, hogy összellenzéki megmozdulást szeretnének tartani, mert "mindenkinek, akinek nem tetszik a rendszer, közösen kellene ünnepelnie". Azt is mondta, hogy az MSZP-vel választási szövetséget kötöttek, de október 23-án ennél szélesebb körben kell ünnepelni, akár Gyurcsánnyal, és erről Mesterházy Attilával is megállapodott.

Bajnai egyébként már a DK elnökének sms-e előtt közös ünneplést szorgalmazott Balatonfüreden, amikor az MSZP és az Együtt egyéni képviselőjelöltjeit bemutatták. Miután telefonon megállapodott Mesterházyval abban, hogy október 23-án egyetlen nagygyűlésen mutatnak erőt, a volt miniszterelnök a szervezésre felkérte Juhász Pétert, az Együtt-PM társelnökét, a Milla vezetőjét. Juhász azt mondta, céljuk, hogy minden, a kormányváltásért dolgozó demokratikus ellenzéki párt képviseltesse magát, akár a színpadon is. A korábbi évek hagyományaival ellentétben azonban idén mindenkit arra biztatnak: hozzanak pártzászlót, logót és mutassák meg, hogy a közös cél, a kormányváltás érdekében a különbözőségeiket félretéve együtt ünnepelnek.

A Milla meghívta az egyeztetésre a demokratikus ellenzéki szervezeteket és előre is arra kért mindenkit: a nagygyűlésen ne a különbözőségeket hangsúlyozzák, hanem azt, ami összeköti őket. Lapunk kérdésére Juhász elmondta: bármelyik demokratikus ellenzéki pártot szívesen látják a megbeszélésen. Hozzátette: szövetségesüknek, az MSZP-nek, a PM-nek, az LMP-nek, a DK-nak éppen úgy küldtek meghívót, mint a Bokros Lajos nevével fémjelzett Modern Magyarországért pártnak, vagy a Szocdemeknek, a Liberálisok Pártjának, Ungár Klára szervezetének, illetve a 4K!-nak.

A nagygyűlés lehetséges helyszínéről az egyeztetés előtt Juhász nem akart beszélni, annál is inkább, mert nem akart ötleteket adni a kormánynak arról, melyik utcát, teret kellene még lefoglalniuk, hogy az ellenzéknek ne maradjon helye az ünneplésre. Forrásaink szerint a megmozdulást a Kálvin téren rendeznék meg, feltéve, hogy ez a résztvevő szervezeteknek is megfelel.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője elmondta, hogy pártja, akárcsak más alkalmakkor, most is mindenkit arra biztat, menjen el a kormány ellen demonstrálni. Hozzátette, szeretnék, ha minél többen lennének a megmozduláson.

Forrás: Népszava

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr415556123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása