CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Horváth Gyula: Meghekkelve

2013. október 27. 05:52 - csú

Széttört porcelán.PNGMost, hogy leírtam a címben szereplő szót, azonnal piros hullámvonalas aláhúzással reagált a gépem.
A szó mellőzését kéri! Azért, mer számára ismeretlen. Ismeretlen a Bakos féle értelmező szótár számára is és ismeretlen nekem is.

        Természetesen tudom, hogy az informatika fejlődésével párhozamosan a szókészletünkbe is kerülnek olyan kifejezéseket, melyek új fogalmat takarnak. Ezekből jó néhányat már megtanultunk, de jó néhány még nem érte el az emberek nagy csoportjának azt a szintjét, hogy általános ismertséggel rendelkezzenek róla. A hekkelés kifejezésének pontos tartalmi jelentését nem ismeri a magyarok többsége!

           Akkor meg minek használni a közbeszéd azon szintjén, ahol széles néprétegek informálódnak?
Talán azért, mert minél kevesebbek értik annál homályosabb a kifejezés tartalma.
            Az is előfordulhat, hogy ezt a nem pontos jelentéssel bíró kifejezést, - értés hiányában - a használója, (alkalmazója) a maga szája íze szerint forgatva, hol ilyen, hol olyan tartalommal látja el.
           Ezt tartom a legvalószínűbbnek az október 23-i ellenzéki megmozdulást követő hecckampány jellemzésére. Az MSZP vezetői sértettségüket ezzel a kifejezéssel takarják el. Értsen mindenki belőle azt, amit akar. "Meghekkelték a dékások és Gyurcsány Ferenc Mesterházy Attila beszédét".
          Irgum-burgum, ez azért tűrhetetlen - mondják!


           A történelemi sejtelmesség sűrűjéből kikandikáló úgynevezett "meghekkelt" beszédről, sokról tudunk. Így is értékelhető (csak, hogy stílszerűek maradjunk) Nagy Imre ötvenhatos beszéde is azzal a különbséggel, hogy ott a szónok értette a nép kívánságát és, hogy vezetni tudja továbbra is, élére állt a követelésének. De "meghekkeltkén" fogható fel a román forradalom nagygyűlése és a dunai vízlépcső elleni tiltakozás rendezvényeinek jelentős része a mostani terminológia szerint, és sorolhatnánk az értetlenségből fakadó ködös példákat napestig.

           Amennyiben azonban a "meghekkelésnél" arra gondolnak, hogy a tömeg az akaratát meg kívánta értetni, egyik bezárkózó szónokával, akkor helyben vagyunk.
           Ugyanis mindenki számára világos, hogy a szabályok szerint, csak akkor van némi esélye az ellenzéknek a győzelemre, ha sikerül az erőket egy csatornába terelni és összefogva, közös akarattal mozgósítani a szavazókat a kormányváltás érdekében. Ennek az összefogásnak a kiépítése a baloldali közeg elvárása. Az igény kielégítése, vagy annak kudarca, pedig a pártelitek felelőssége. Olyan mértékben, amilyen mértékben mérik mostanság a kutatók a támogatottságukat. Úgy néz ki, hogy ebből a felelősségből kíván kibújni az MSZP akkor, amikor egy a hivatalos politikájával ellentétes népi kezdeményezést durcásan kíván úgy beállítani, mint a legnagyobb riválisának, (gyűlölt ellenfelének, a rebellis, disszidens Gyurcsánynak és híveinek) az ármánykodása lenne. Benne találták meg a szocialista ifjútörökök (is) a hibást.
           Viszont fontosnak tartják, hogy a nép pontosan ne tudja, hogy mi is a kifogásuk lényege. Ezért hozták elő a kétes szleng szótár széles tömegek számára érthetetlen szavát a "meghekkelték", kifejezést. Ezt aztán ravaszul úgy gondolják, a későbbiekben lehet majd így is, úgy is magyarázni. A legfontosabb az a számukra, hogy Gyurcsánynak, meg a DK-nak olyan csiki-csuki malmot ácsoljanak, amiből nem tud kijönni. Ez az alattomos, hárító, gyáva taktika tipikus megvalósulási formája!
             A valóság viszont az, hogy az ország baloldali népessége nem taktikára, ravasz átverésekre, hanem átfogó és kivitelezhető stratégiára vár. Ez pedig a mai ellenzéki palettán csak igen kevés szervezetnek áll rendelkezésére, de a DK-nak van!

          Innen fúj aztán az irigység és ellenségesség dermesztő, hűvös szele!
          Ebből fakad Mesterházy sértődése, Szanyi otrombasága, Török butasága és Tóbiás összevisszasága. Azt hiszik, hogy a demokratikus tradíciókkal és haladó hagyományokkal rendelkező párt nevében azoknak, akiknek ehhez semmi közük, joguk van ebben az országban fújniuk a passzát szelet.
           Október 23 százezres tömegének óriási többsége, pártállásra való tekintet nélkül kiáltott fel a flaszterről a színpadra Mesterházynak, hogy nincs ehhez jogotok! Azért mert összefogást, és baloldali győzelmet akarunk a jövő évi választásokon! Ezt a hangot nem értette meg az MSZP legfelső vezetése, mert érzékszervei még fejletlenek.
Az események azt mutatják, hogy a "megújult szervezetnek" vannak még rejtett hibái. Nem működik a hallása és nem nyílt ki a szeme. Szervezetében úgy látszik, hogy csak az érzékenység és harckészség fejlődött ki maradéktalanul. Ez pedig kevés a győzelemhez, de kevés a vezetéshez is.

Horváth Gyula

Forrás: a szerző blogjának Meghekkelve című cikke

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr75600269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása