CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Magyarország ROSSZABBUL teljesít! Az államadósság és a vásárlóerő

2013. október 31. 05:59 - csú

Felkiált-jel-nagyobb_1.jpgSzerkesztőségünk új rovatott indít, bizonyítandó, Magyarország nem teljesít jobban. Nem azért, mert örülnénk annak, hogy hazánk az elmúlt három évben egy sor mutatóban jelentősen lemaradt a kormány által kitűzött céloktól, illetve a nemzetközi eredményektől. Az új rovat célja, hogy tényekkel bizonyítsa, hazugság az a kormány által hónapok óta folytatott sikerpropaganda, ami kitalálóitól a „Magyarország jobban teljesít!" címet kapta. Rovatunk első számában az államadóssággal és a magyar vásárlóerő alakulásával foglalkozunk:

                                  

1) Magyarország bruttó államadóssága nominál értéken az elmúlt években folyamatosan nőtt. Az Állami Adósságkezelő Központ adatai szerint, míg 2010 év végén az államadósság nagysága 20 ezer milliárd forint alatt volt, 2013. júliusában már megközelítette a 22,5 ezer milliárdot. Ez az összeg másfélszerese az ország éves költségvetésének. A GDP-hez viszonyítottan azonban valóban beszélhetünk csökkenésről, ami a GDP növekedéséből adódik. A 2012-es 79,2 % alacsonyabb a 2010-esnél, de a Magyar Nemzeti Bank év végére 79,4 %-kal számol. Lemaradásunk a környező országoktól azonban jelentős: tavaly például Bulgáriában a GDP 18,5 %-át, Romániában 38,5 %-át, Szlovákiában 52,1 %-át, Lengyelországban 55,6 %-át, Ausztriában 73,4 %-át tette ki az államadósság nagysága. Magyarország ROSSZABBUL teljesít!

                                                         

 2) Az európai lista alján a magyar vásárlóerő. Semmit nem javult az elmúlt egy év során a magyarok vásárlóereje. A GfK Hungaria legfrissebb kutatása szerint az európai ranglistán  hazánk a tavalyi évhez képest továbbra is a 31. helyen tartja magát. Ez azonban 16 százalékkal kevesebb(!) a 2009. évi hazai vásárlóerőnél. A 42 országot áttekintő vizsgálat megállapította, hogy az 5.009 eurós egy főre jutó vásárlóerő kevesebb mint egynegyede a németekének és 38,9 %-a az európai átlagnak. A listában már előttünk szerepel Horvátország és Szlovákia is. Magyarország ROSSZABBUL teljesít! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr555606787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása