CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tiltakozás a belvárosi Horthy-szobor avatása ellen

2013. november 03. 12:30 - csú

MTI 2013. november 3., vasárnap 11 óra:

Emlékezők és ellentüntetők gyűltek össze vasárnap délelőtt Budapest Belvárosában, a Szabadság téren annak kapcsán, hogy a Jobbik szervezésében leleplezik Horthy Miklós kormányzó mellszobrát a Hazatérés temploma alapkőletétele és az első bécsi döntés 75. évfordulóján.

Horthy-szobor ellen tüntettek.PNGA szoboravatás kezdetét megelőzően  több száz ellentüntető gyűlt össze a Hazatérés templomával szemben, az úttest túloldalán.

A templom előtt gyülekező mintegy száz megemlékező között többen gárdaegyenruhát, világháborús katonai és csendőregyenruhát viseltek. A megemlékezés részét képező istentiszteleten körülbelül négyszázan vettek részt.

A flashmob keretében összegyűlt ellendemonstrálók többsége sárga csillagot viselt a ruházatán, illetve transzparenseket emeltek a magasba. Többek között ismert, zsidó származású magyar művészek, tudósok, sportolók, irodalmárok portréi - Alfonzo, Rejtő Jenő, Radnóti Miklós, Hajós Alfréd, Gábor Dénes képmása - voltak láthatók a molinókon, mellükön sárga csillaggal ábrázolva.

A tüntetők, közöttük az Együtt-PM aktivistái, Horthy Miklóst és Hitlert együtt ábrázoló transzparenseket is magasba emeltek „együtt tették tönkre az országot, ebből egyszer már elég volt", „Horthy Miklós felelős a jogfosztásokért", „Horthy Miklós felelős több mint 100 ezer magyar katona haláláért" feliratokkal. Sok molinón vörössel áthúzott horogkereszt volt látható, mellette „Nem, nem soha!" felirattal.

Már a megemlékezés kezdetét megelőzően számos alkalommal vitába keveredtek Horthy megítélését illetően a két oldal képviselői, ezek a viták sokszor hangoskodásba, ordítozásba fulladtak. A tér az ellentüntetők sípszójától volt hangos.

Az istentisztelet kezdetére az ellendemonstrálók teljesen megtöltötték a templom előtti, a park másik oldalán található területet, és azt skandálták: „fasiszta gyilkosok", „nácik haza".

A helyszínt rendőrök biztosítják. (MTI)

A 444.hu brszámolója szerint egyetlen komolyabb atrocitás volt délig: egy idősebb hölgy zsidó provokátornak nézett egy jobbikost, és ezért gyomron vágta. A hölgyet a horthysta szervezők elvezették.

Forrás: MTI, 444.hu

Fotó: hvg.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr45612572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása