CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

VIRÁGZÓ GAZDASÁGOT, FENNTARTHATÓ MUNKAHELYEKET A ROZSDAÖVEZETEK HELYÉN

2013. november 06. 05:59 - csú

Együtt PM a CSM-ben.PNGA munkanélküliségtől félnek leginkább az emberek. A Csepel Művek területén egykor 30 ezer ember dolgozott, ma ennek legfeljebb a negyede. Az Együtt 2014-PM Szövetség célja, hogy az egykori Csepel Művek területe újra Csepel ékköve legyen, amely nem csak munkalehetőségeket kínál, de egyben a csepeli identitás megerősítéséhez is hozzájárul. Az Együtt – 2014 PM helyi szervezete Kónya Péternek, az Együtt-2014 társelnökének mutatta be elképzeléseit. Részletek:

           A közvélemény-kutatások eredményei szerint a magyarok leginkább a munkanélküliségtől félnek. Mindezen félelmüket csak fokozza, hogy a vállalkozások nem vesznek fel embereket dolgozni, mindössze az állam által finanszírozott közmunka programok miatt tűnik úgy, hogy egyre többen dolgoznak az országban.

          Csepelen is nagy problémát okoz a munkahelyek hiánya. A helyi gazdaság alapját jelentő egykori Csepel Művek mintegy 300 hektáros területén napjainkban több száz kis- és középes vállalkozás működik, melyek maximum 8 ezer embert foglalkoztatnak. A legtöbb épületnek sok tulajdonosa van, a tulajdonosok között pedig nincs megfelelő együttműködés.

          Mit lehet tenni? Rövid távon azt kell elérnünk, hogy pozitív kép alakuljon ki a területről az ide érkező vendégekben, potenciális beruházókban, ezáltal is növelve a Gyárváros vonzerejét. A fejlesztés kezdeti szakaszában elsősorban olcsó, és látványos fejleszttésekre van szükség, mint pl. a műemlék jellegű épületek homlokzatának felújítása, egy-két torony kivilágítása, egy-két park kialakítása. Ezen kívül szükség van a területen működő vállalkozások összefogására, valamint a csepeli önkormányzat aktív részvételére ebben az összefogásban. Az önkormányzatnak és a vállalkozóknak közösen kell létrehozniuk egy olyan néhány főből menedzsmentet, amely kizárólag a Csepel Művek fejlesztésével foglalkozik. Persze joggal tehetik fel a kérdést: mi lesz azon cégekkel, akik nem akarnak közreműködni a menedzsment felállításában? A potyautas effektus elkerülése érdekében olyan törvényi szabályozásra van szükség, mely a társasházak mintájára többségi döntések meghozatalát teszik lehetővé. A társasházban élők tudják, hogy a társasház fejlesztésével kapcsolatos döntések meghozatalakor sincs szükség minden egyes lakó támogatására, elég ha a többség az ügy mellé áll. Ilyen döntési mechanizmusra van szükség a Csepel Művek területén is.

          Végül joggal tehetik fel a kérdést: honnan lesz erre pénz? Egyrészt el kell érnünk azt, hogy a Csepel Művek területén működő cégek által befizetett adó minél nagyobb arányban visszakerüljön, és azt a Csepel Művek fejlesztésére fordítsuk. Másrészt a költségek egy részét (pl. a menedzsment felállításához szükséges költségek egy részét), részben a vállalkozóknak kell állni.

Meggyőződésünk, hogy az előzőekben vázolt beavatkozások eredményeként néhány éven belül felértékelődik majd a Csepel Művek területe, így az ipari és kereskedelmi funkciók mellett lehetővé válik az idegenforgalmi, a kulturális és a szórakoztató funkciók nagyobb arányú megjelenése is. A szórakoztató funkciók elsősorban a főbejárat közelében jelenhetnek meg, hiszen ez a terület tömegközlekedéssel megközelíthető, így akár a belvárosi romkocsmák versenytársává is válhat a terület. Hosszú távon pedig, a talajszennyezés mértékének felmérését követően, egyes területeken akár új társasházak is épülhetnek.

Az előzőekben vázolt fejlesztési célokat Szabó Szabolcs, az Együtt 2014-PM országgyűlési képviselőjelöltje vázolta fel Kónya Péternek, az Együtt 2014 – PM társelnökének. A bejáráson a területet jól ismerő szakemberek is elmondták véleményüket a terület fejlesztésével kapcsolatban.

Szabó Szabolcs

https://www.facebook.com/szaboszabolcs.e2014 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr795616624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása