CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ötven éve történt a Kennedy-gyilkosság

2013. november 23. 04:04 - csú

Kennedy-merénylet.PNGJohn Fitzgerald Kennedy, az Amerikai Egyesült Államok 35. elnöke 1963. november 22-én - harmadik hivatali éve vége felé - a texasi Dallas városba tett látogatása során merénylet áldozata lett, és röviddel kórházba szállítását követően életét vesztette.

Dallasi idő szerint fél egykor a lépésben haladó elnöki konvoj a Houston Streetről az Elm Streetre fordult; az autóban az elnök mellett felesége, Jacqueline és Texas kormányzója, John Connally utazott. Ahogy a nyitott limuzin bekanyarodott az Elm Streetre, hirtelen lövés dördült el az onnan 82 méterre lévő tankönyvraktár 6. emeletéről. A lövés az elnök fejét érte és súlyos sérülést okozott, koponyáját teljesen szétroncsolta. A First Lady a dallasi Parkland Memorial kórházba szállíttatta, ahol azonban az életét már nem tudták megmenteni: délután egy órakor nyilvánosságra hozták az elnök halálát. Másfél órával később ugyanakkor feleskették az Egyesült Államok 36. elnökét, a demokrata párti Lyndon Baines Johnsont.

John F. Kennedy olyan merénylet áldozata lett, amelyet mind a mai napig titkok és kétségek öveznek. Még az elnök halálakor készült hangfelvételekből jól elkülöníthető lövések száma sem támasztja alá azokat a feltételezéseket, miszerint merénylője Lee Harvey Oswald magányos gyilkos lett volna. Oswaldot két nappal a Kennedy gyilkosság után, november 24-én Jack Ruby lőtte le, így mindmáig homály övezi, hogy valójában miként is történt a gyilkosság, és hogy a feltételezett tettes egyedül hajtotta-e végre.
Badics Csaba

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr225649910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása