CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelen lehet a szegények temetője

2013. december 08. 10:33 - csú

Csepeli temető.PNGSzociális parcellát a csepeli temetőben lehet a legolcsóbban kialakítani. Változatlanok maradnának a lakossági temetkezési díjak jövőre a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. javaslata szerint, a társaság azonban kompenzációra tart igényt a szociális temetések miatt. A javaslatból  kiderül, hogy szociális parcellát a csepeli temetőben lehet a legolcsóbban kialakítani, erre 150 millió forintot fordítanának az általános tartalék terhére.

                  

A Fővárosi Közgyűlés szerdán dönthet az erre vonatkozó javaslatról, amelyben utalnak arra is, hogy a koporsós temetés aránya évről évre csökken, míg a hamvasztásosé növekszik. 

                                        

A BTI közzétette azt is, hogy az első három negyedévet 13,2 millió forintos mérleg szerinti hiánnyal zárta. A társaság 2014-ben 191,9 millió forint veszteséggel számol, továbbá arra számít, hogy valamennyi temetési mód esetében jelentős visszaesés lesz.

                                             

Maguk ássák a sírt

                              

Módosulhat a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló rendelet, amelybe beemelik a szociális temetésre vonatkozó részeket is. A BTI jövőre 2380 szociális temetéssel kalkulál az eddigi tendenciákat figyelembe véve. Emiatt mintegy 194 millió forintos kompenzációt kér a társaság az önkormányzattól.

                                                   

A javaslatból az is kiderül, hogy szociális parcellát a csepeli temetőben lehet a legolcsóbban kialakítani, erre 150 millió forintot fordítanának az általános tartalék terhére.

                                   

A kormány október 21-én fogadta el a szociá lis temetés részletszabályait tartalmazó végrehajtási rendeletet. Eszerint Budapesten a fővárosi önkormányzat által kijelölt temetőben kell külön parcellát kijelölni koporsós, illetve urnás szociális temetési helyeknek.

                                                           

Szociális temetést az elhunyt utolsó lakhelye szerinti önkormányzatnál lehet kérni, az eltemettetőnek vállalnia kell, hogy ő vagy egy általa felkért ember személyesen közreműködik a temetés során. Az önkormányzat gondoskodik a többi között a temetési helyről, a holttest szállításáról, esetleges hamvasztásáról.

                                   

Forrás: MTI és hir24.hu 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr125681263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása