CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kegyetlenség helyett bizalmat!

2013. december 18. 05:55 - csú

HORVÁTH GYULA CIKKE

Horváth Gyula újabb_2.PNGA Demokratikus Koalíció Csepel - Soroksár szervezet taggyűlése megválasztott a szervezet elnökének!
Azért jelentkeztem erre a megtisztelő és egyben nagyon nehéz feladatra, mert úgy vélem, hogy a jelenlegi törvényhozás által létrehozott új választási körzetben is van némi lehetőség arra, hogy a Dk - és remélhetőleg, vele együtt a demokratikus pártok és szervezetek - sikeresen vegyék fel a küzdelmet a jövő évi választásokon, a kormányzó erőkkel szemben.

Nem volt könnyű a döntés!
Az előbb említett törvényi környezet, jóval nagyobb hátrányt okoz a jelenleg ellenzékben lévő erőknek, mint a kormányzó pártoknak. Ez az alapvető akadály, mely az egyébként kézenfekvő összefogásnak az útjában áll.
A Fidesz által kialakított szabályozásban, az ellenzéknek is, már a választások előtt egységbe kéne tömörülni. Ez azt jelentené, hogy meg kéne állapodni a közös jelöltekben, a közös listában és az arányokban anélkül, hogy a választási eredményt tudhatnák.

Ez többek között azért sportszerűtlen elvárás, mert a Fideszben kialakult rendszert kívánja kiterjeszteni a többi pártra is. Mindannyian emlékezhetünk, az elmúlt éveket jellemző, kegyetlen centralizációs folyamatokra. Hogyan darálta le, olvasztotta magába a konzervatív pártokat a most kormányzó erő.

Emlékeztetek Torgyán József kijelentésére, aki a szövetséges Fidesz vezetőit jellemezve csalódottan így fakadt ki: "a Fidesz olyan sok kést szúrt a hátamba, hogy több már nem fér belém"! Ezt a politikai harakirit most az ellenzékre is rá akarja erőltetni. Amennyiben nem képesek rá, behozhatatlanul versenyhátrányba kerülnek.
De igen nehéz a demokratikus erőknek, az antidemokratikus elvárások szerint tevékenykedni!

Ebből adódóan az együttműködés akadályokba ütközik. Hiába látszik könnyűnek és nyilvánvalónak az összefogás, az elvek, az ambíciók mássága, és a demokráciához visszavezető út kiválasztása, a különbségeket erősítését okozzák. Ezek mellett partnereink, vélt erejükre támaszkodva, kirekesztő magatartást mutatnak a Demokratikus Koalícióval szemben. Ebben a rendszerben az összefogás népi követelménye nem látszik megvalósíthatónak.
Hiába hangsúlyozza a DK következetesen az összefogást, hiába tesz gesztusokat, baloldali társai nem képesek befogadni a kezdeményezését. Az így kialakult helyzetben a DK-nak nem maradt más lehetősége, mint felkészülni arra, hogy önálló pártként fogja megméretni magát, a parlamenti választásokon. Mind ezt úgy kell megtennie, hogy közben nyitott lehetőségként várja a társpártok esetleges jelentkezését, a szövetség-alkotásra.

A csepeli szervezet mozgásterét is nagyban behatárolja az országos helyzet. Itt is vannak akadályai az együttműködésnek.

A jelenlegi állapot szerint az a legfőbb feladat, hogy a jövő évi választások szervezeti és mozgalmi előkészületeit megtegyük. Nálunk is különös figyelmet kell szentelni, az ellenzéki együttműködés reményeinek megtartására. Az összefogás elmaradása esetén, ugyanis a kormányváltás esélyei csökkennek.
Csepelen, azonban az országgyűlési választáson nem indul esélytelenül a DK jelöltje!

Az eredményesség és a szavazatmaximalizálás érdekében a mozgalmi és kampánystábok megszervezését mihamarabb szükséges elkezdeni. Ennek a kollektív munkának a megszervezése, irányítása, az elsődleges feladatom, úgy, hogy a demokratikus szervezetekkel az együttműködés esélyét az utolsó percig érzékeljem. Csepelen ugyan az országos helyzetnél jobbnak ítélhető a demokratikus pártok együttműködési készsége, de nem nagyon látszik áttörési lehetőség a parlamenti választások előtt. Erre a keskeny előnyre építve szorgalmazom és támogatom a folyamatos és rendszeres konzultációkat. A területi pártszervezetek terepe a helyhatósági választásokra nyílik meg igazán.

Ezért ennek szervezeti és emberi alapjainak megteremtésére fontos mielőbb előkészületeket tenni.
A Csepeli Önkormányzat vezetésében igen sok baklövést követettek el a 2010 óta regnálók. Mégis - alapos elemzés után - számba kell venni azoknak az intézkedéseknek a körét, melyek megtarthatók és vállalhatók. A Fidesz párt komiszári rendszerének, a haverok, és kliensek kivételezeti körének haladéktalan megszűntetése a bizalom és törvényesség helyreállítása a legfontosabb törekvés.

A demokratikus környezet visszaállítása érdekében az öntevékeny, réteg-, és civil szervezetek életfeltételének és autonómiájának visszaállítása fontos törekvésünk. Semmilyen elvi kompromisszum nem alakítható, a radikális jobboldaliakkal. Velük nincs eszmei alapja az együttműködésnek! A dialógus fenntartása a demokrácia követelménye, de az elvekben való kompromisszum nem lehet cél.

Forrás: a szerző blogjának DK-elnök című írása

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr265694506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása