CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Titkos levélben tiltja Orbán a jutalmazást

2013. december 21. 12:29 - csú

Pénzcsap-2_1.jpgA BLIKK értesülése: Idén talán nem merik jutalmazni magukat a kormánypárti polgármesterek, alpolgármesterek. Ám ha így lesz, annak oka nem az önmérséklet, hanem a hatalmi szó lehet, mert az ügyben maga Orbán Viktor kormányfő intézkedett.

A Blikk birtokába került egy levél, amelyben „fővesztés" terhe mellett tiltják meg bármilyen jutalom, vagy prémium felvételét a városvezetőknek. A Fidesz választókerületi elnökeinek küldött levelet Kubatov Gábor országos pártigazgató és Kocsis Máté kommunikációs igazgató jegyzi, de abból kitűnik: Orbán utasításait tartalmazza.

"Tájékoztatunk benneteket, hogy pártelnök úr határozott álláspontja, hogy a kormánypárti polgármestereknek, alpolgármestereknek idén is tilos jutalmat felvenni" – áll a napokban az elnököknek eljuttatott küldeményben. "Elvárjuk az önkormányzati politikusoktól, sőt az önkormányzati cégek vezetőitől is azt, hogy mondjanak le az extra juttatásokról, a jutalmakról és prémiumokról".

A levélben ezért arra kérik a helyi elnököket, hogy a körzetükben minden politikus figyelmét hívják fel a központi döntésre. Így ha bárki arról értesül, hogy jutalmazás történt a körzetében, akkor az érintetteket meg kell kérni a pluszpénz visszafizetésére vagy jótékony célra fordítására. Ha ezt nem teszik, úgy meg kell mondani a renitenseknek: a „jutalomstop egyetlen alternatívája a mandátum visszaadása". Végezetül tudatják azt is, az elnököknek január 13-ig tételes listát is kell írniuk arról, hol volt premizálás, s az érintettek milyen célra ajánlották fel a megszavazott összeget.

– Küldtünk ilyen tartalmú levelet a választókerületi elnököknek. Mindenkinek ki kell vennie a részét Magyarország talpra állításában – mondta el Kocsis Máté.

Nem kizárt, hogy Orbán döntésében a Blikk cikkei is szerepet játszottak. Mint megírtuk, az állami cégeknél esetenként több tízmilliós pluszpénzt kaptak idén a fejesek a 2012-es munkájuk után, miközben a kormány év elején még a kifizetések leállítását ígérte. Ezért Kósa Lajos alelnök múlt héten arra szólította fel a nagyfőnököket, hogy adják vissza a juttatás 2 millió forint feletti részét. Tavaly pedig a polgármesterekről és helyetteseikről írtuk meg: összesen több mint százan kaptak jutalmat, amit végül a párt jótékony célra fordíttatott velük. De miért maga a miniszterelnök emelt szót a pluszpénzek ellen?

– A választások közeledtével több százezer, eddig passzív választó kezd érdeklődni a politika iránt – mondta Juhász Attila, a Political Capital elemzője. – Ők elsősorban a botrányokra érzékenyebbek. A Fidesz a többi párthoz képest jelenleg nagyon népszerű, s hogy előnyét tartsa, így igyekeznek a jutalomfizetésekhez hasonló kínos helyzeteket kerülni.

Maros László  

Forrás: BLIKK                             

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr595703360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása