CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Magyarok a földi pokolban: 71 éve történt a doni katasztrófa

2014. január 12. 20:07 - csú

Don-kanyar-sírok.PNGMa van 71 éve annak, hogy a második világháborúban 1943. január 12-én megkezdődött a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, és napok alatt szinte teljesen megsemmisült a kétszázezres 2. magyar hadsereg. Pontos adatok ma sem állnak rendelkezésre. A 2. magyar hadsereg 93 500, más források szerint 120 ezer, illetve 148 ezer embert vesztett el, az elesettek és a fogságba kerültek pontos számát nem lehet megállapítani.

Az évforduló alkalmából a hét végén országszerte megemlékezéseket tartottak.Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára kijelentette: "Ideje, hogy megtanuljunk kíméletlen őszinteséggel szembenézni önmagunkkal, hibáinkkal és mulasztásainkkal. Ideje, hogy nemzeti tragédiánkból tanulva kezünkbe vegyük népünk és nemzetünk sorsának alakítását, és ideje megvalósítanunk a nemzeti önrendelkezés princípiumát"

A 71 évvel ezelőtt történt tragikus eseményre emlékezve újra és újra felmerül a kérdés: 'miért?' - mondta az államtitkár, azzal folytatva: miért küldte a magyar kormány az egész honvéd haderő egyharmadát a harctérre? Kállay Miklós egykori miniszterelnök szavait idézve kiemelte: "az nem kétséges, hogy semmi keresnivalónk nem volt ebben a háborúban" (MTI)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr895754809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása