CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Botrányos valóság, megdöbbentő adatok a Fidesz sikerpropagandájának árnyékában

2014. január 21. 04:56 - csú

Mesterházy Attila-20140114.PNGMesterházy Attila napirend előtti felszólalása az országgyűlésben:

A miniszterelnök úr arról beszélt egy évértékelő keretében, hogy nem napirend előtti akar a számok tengerében, az adatok rengetegében elveszni, és az a jó, hogy ha úgy értékeljük az országot, hogy nem a számokra koncentrálunk. Nem csodálom, hiszen ha a számokat néznénk, akkor egészen biztosan kiderülne, hogy az a rendszer, amit a miniszterelnök épít, egy Patyomkin-ország.

Éppen ezért én helyette hadd idézzek itt év végén néhány számot és tényadatot! Az első a fogyasztói árakhoz kötődik. A kormányváltás idején egy liter tej 195 forintba, ma 243 forintba kerül. Egy kiló liszt 112 forint volt akkor, ma 146 forint. Egy kiló krumpli 126 forint (Moraj a kormánypárti sorokból.), ma 164 forint. (Közbeszólás az MSZP soraiból a kormánypártiak felé: Ne idegeskedj! Nyugodj meg! - Zaj. - Az elnök csenget.) 2010-ben a benzin 315, ma 406 forint. A dízel 292, ma 426 forint.

Ha nézzük a munkanélküliségi adatokat, amire olyan büszkék, azt mondják, hogy soha nem látott magasságokba került a foglalkoztatottság, akkor megint néhány adatot: átlagosan 19,6 hónap kell, hogy valaki állást találjon, és az álláskeresést most már csak három hónapig támogatja az állam. 55 százaléka az álláskeresőknek egy évnél régebben keres állást, és tulajdonképpen a felük, több mint az 50 százalékuk, semmilyen ellátásban nem részesül.

Az új munkahelyek 56,5 százaléka közmunka, de az egy közmunkásra jutó ellátás csökkent az elmúlt időszakban.

És itt vannak a családok, hogy harmadik témát említsek. Önök büszkék arra, hogy mennyi mindenben segítettek a családoknak. 2013 szeptemberéig 3 százalékkal kevesebb gyermek született, mint a hasonló időszakban 2012-ben, és nem is lehet hasonlítani a 2010-es adatokhoz. A három- és többgyermekes családok 41 százaléka szegény.

A szegények 28 százaléka, tisztelt hölgyeim és uraim, gyermek, és 42 százalékuk 25 év alatti. Ez azt jelenti, hogy 2013-ban minden negyedik gyermek nélkülözött Magyarországon. Ilyen rossz adatra, tisztelt hölgyeim és uraim, az elmúlt 60 évben nem volt példa Magyarországon. (Moraj a kormánypárti padsorokban.)

A negyedik a jövedelmi szakadék. A felső 10 százalék ma kilencszer olyan jól keres, mint a legszegényebb 10 százalék, a lakosság 17 százaléka él olyan családban, ahol az egy főre eső jövedelem nem éri el a 66 ezer forintot. Az EU-ban 40 százalék azok száma, akik egy váratlan kiadást tudnak finanszírozni, Magyarországon 70 százaléka nem tudja finanszírozni a váratlan kiadásokat. És a magyar családok 41 százaléka maximum egy hónapig tudja a családját finanszírozni, ha elveszti az állását, mert nincs semmilyen tartaléka.

De ha az egészségügyet nézzük, akkor azt látjuk, hogy 2010 óta 3 ezer orvos, 4 ezer ápoló ment külföldre, nőttek a várólisták, a közbiztonság tekintetében minden ötödik ember, államtitkár úr, úgy érzi, hogy még közvetlen környezetében sem él biztonságban, a fiatalok közül a 15-24 év közöttiek közül 28 százalék munkanélküli. Minden második fiatal külföldi munkavállalásban gondolkodik, és a fiatalok 40 százaléka nem Magyarországon képzeli el a jövőjét.

A nyugdíjasok esetében, tisztelt hölgyeim és uraim, a 60 év felettiek csupán 15 egészséges évre számíthatnak, ennél rosszabb kilátásokkal csak a bolgár társaik néznek szembe az Európai Unión belül; 132 ezer nyugdíjas 50 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat kap, és megszüntették a 65 év felettiek valós, ténylegesen ingyenes utazási kedvezményét.

Egyre kevesebben jelentkeznek felsőoktatási intézménybe, mert egyre drágább a tandíj, és sajnos egyre rosszabbul teljesítenek a PISA-felmérés alapján a magyarországi diákok.

A megélhetési költségek is, tisztelt hölgyeim és uraim, egyre magasabbak, a nem megfelelően fűtött lakások száma 1,4 millió. Ez plusz százezer lakás 2010-hez képest, és a közüzemidíj-tartozók száma 2013-ban 2,3 millió ember, ami háromszor annyi, mint 2010-ben volt.

Arról nem is beszélve, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy a korruptsági indexben is Magyarország jóval hátrébb csúszott, mert önök intézményesítették Magyarországon a korrupciót.

Úgyhogy ez a rendszer, amit a miniszterelnök épít, ez adott Magyarországnak egy gyengébb, boldogtalanabb, szegényebb országot, amiben egyre több ember érzi úgy, hogy nincs valós jövője. Ezen kell változtatni, ezért kell önöket leváltani.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

Forrás: Parlamenti jegyzőkönyv, 2013. december 16.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr275770111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása