CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Németh Szilárd szembesítése Németh Szilárddal

2014. január 28. 05:43 - csú

A TAMARISKA-DOMBI BLÖFF MŰBALHÉVAL

0012-Szembesítő.pngNémeth Szilárd 2010. április 25. óta Csepel egyik országgyűlési képviselője, ugyanazon év október 3. óta pedig a kerület polgármestere. Tevékenysége közügy. Ezért a következő hetekben – a csepel.hu-n még elérhető képviselő-testületi ülési jegyzőkönyvek alapján –, sorra felidézzük egy-egy napirendi ponttal kapcsolatos hozzászólásait, állásfoglalásait, összefoglalóit, majd – dokumentumok alapján – „szembesítjük” saját magával, az azóta történtekkel. Most a Tamariska-dombbal kapcsolatos véleményváltozását járjuk körbe.

2010. május 18., képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve, 38. oldal:

Téma: Javaslat a Budapest XXI. Kerület Tamariska-domb területére Kerületi Szabályozási terv készítésére.

Részlet Németh Szilárd hozzászólásából:

„…szeretné felhívni a figyelmet, hogy egy természetvédelmi területről van szó, amely a fővárosi önkormányzat védettsége alatt áll, tehát óvatosan bánna a bekerítéssel és minden egyébbel. Kéri, ne tegyék tönkre a területet…”

2010. június 15., képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve, 20. oldal:

Téma: Javaslat a Tamariska-domb értékeinek megőrzéséhez, fejlesztéséhez szükséges intézkedési terv elfogadására.

Részlet Németh Szilárd hozzászólásából:

„Úgy gondolja, nem kellene ilyen erővel, dühödten a választásokra előkészíteni, hogy ott legyen kerítés vagy ne legyen kerítés… a jogszabályok előírják, hogy egy ilyen, főváros által védett természetvédelmi területen mit lehet csinálni, és mit nem. …Indítványozza, fontolja meg a testület, hogy leveszi napirendjéről a témát. …A Tamariska-domb Csepelnek egyetlen olyan természeti értéke, amely jogilag is védett.”

Mi történt polgármesterré választása óta a Tamariska-domb ügyében:          

1)„Budapest Főváros Közgyűlése 2011. október 21-i ülésén Csepel polgármesterének egyéni képviselői indítványára visszavonta a Tamariska domb helyi jelentőségű természeti védettségét. A rendelet (amelyet Németh úr, korábbi álláspontjának megváltoztatásával, az érintett szervezetek megkérdezése nélkül készített elő, s melyet ő maga is megszavazott, szerkesztői megj.), jogalkotási hiba miatt azonban nem lépett hatályba. Emiatt a közgyűlés 2012. februári ülésén ismételten napirendre tűzte és megszavazta a javaslatot, annak dacára is, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága szakmai véleményében nem támogatta a védettség megszüntetését.(greenprofit.hu, 2012. augusztus 30.)

2) 2011. október 27., képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve, 12. oldal:

Téma: Rendelettervezet Budapest XXI. Kerület Csepel Tamariska-domb kiemelt kerületi zöldfelületi értékké nyilvánítására.

Részlet Németh Szilárd vita-összefoglalójából:

„A Fővárosi Közgyűlés ülésén semmiféle törvénysértés nem történt…Azt gondolja, hogy az okokról nem kell beszélni, hogy ez miért így történt, ahogy történt. …Kifejti, az első és legfontosabb a bekerítés…Meglátása szerint, attól hogy ma ezt a rendeletet meghozzák, tényleg nem lesz védett ez a terület.”(Egyébként sem írhatta volna felül a helyi testület a fővárosi közgyűlés döntését, amit egyébként maga Németh Szilárd sem javasolt. Szerkesztői megj.)

3) A visszásságot az is jelzi, hogy később a Vidékfejlesztési Minisztérium mégis a terület országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítását kezdeményezte. Az ügyben a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa ugyanis még 2011-ben hivatalból indított vizsgálatot, amit az alapvető jogok biztosa fejezett be. A biztos megállapította, hogy a Fővárosi Közgyűlés eljárása és a Tamariska-domb helyi védettségének feloldásáról hozott döntése többszörösen sértette a vonatkozó jogszabályi követelményeket, szemben áll az egészséges környezethez való joggal, illetve a jogállamiság és a jogbiztonság elvével. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2012. júniusban jelentette be, hogy országos  védettséget kap a Tamariska-domb.”(greenprofit.hu, 2012. augusztus 30.)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr555785729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Z0RR0 2014.01.28. 17:02:28

Németh Szilárd szinte majdnem olyan gyorsan csinál segget a szájából, mint a főnöke.
süti beállítások módosítása