CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Óriási botrány a Parlamentben

2014. február 06. 12:05 - csú

Szél Bernadett.PNGSzirénázás a paksi végszavazás ellen - Fideszes képviselő vízzel öntötte le az LMP-s Szél Bernadettet - A szirénázó képviselőket Jakab István alelnök egy napra kizáratta az országgyűlés munkájából 

Egy hajnali napirend-módosítással váratlanul ma reggelre került át a paksi bővítésről szóló egyezmény végszavazása. Az ellenzék puccsot emleget, az LMP név szerinti szavazást kért, az ülést pedig máris meg kellett szakítani a tiltakozók szirénázása miatt.

A zárószavazás előrehozását technikailag azzal készítették elő, hogy a kormány egyetlen ellenzéki módosító javaslatot sem támogat, ami – a kormánytöbbség hasonló irányú szavazási fegyelme esetén – lecsökkenti a részletes vita időszükségletét. (Az Orbán-Putyin megállapodásról szóló törvényjavaslat egy nemzetközi egyezmény kihirdetésének számít, így tartalmilag nem módosítható – az ellenzéki módosítók a hatályba léptetés eltolását, illetve feltételekhez, például külön törvényhez vagy népszavazáshoz kötését igyekeztek elérni).

Az ellenzéki körökben érzékelhető felháborodás részben a módosító javaslatok ignorálása és az érdemi vita kikerülése, részben pedig az időközben megszületett pénzügyi háttérmegállapodás miatt vált általánossá: a gigahitel kamata lényegesen magasabb a vártnál, illetve a vállalati euróhitelek esetében jelenleg szokásosnak számító szintnél.

Az LMP négy képviselőjét a táblás-szirénás tiltakozás miatt kizárták a mai ülésnapról. Jakab István levezető elnök Szél Bernadett, Ertsey Katalin, Lengyel Szilvia és Schiffer András kizárását javasolta, amit a parlament 212 igen, 16 nem, 1 tartózkodás mellett elfogadott.

A Népszabadság információi szerint a demonstráció során egy fideszes képviselő vízzel próbálta meg leönteni az LMP-s Szél Bernadett szirénáját, de elhibázta, így a képviselőnőre, illetve annak telefonjára és papírjaira zúdult a víz.

Hogy miért lett ilyen sürgős a kormánynak a szavazás, arra nézve többféle véleményt is hallottunk. Az egyik szerint megpróbálják a Simon-ügy "médiaárnyékában" átnyomni a bővítést. A másik verzió arról szól, hogy még a Fidesz-KDNP-frakcióban sem szavazná meg mindenki az egyezményt, ha ismernék a valós költségeket és a megtérülési mutatókat, ezért a kormány számára létfontosságú a gyors voksolás.

Időközben a Greenpeace akcióegysége is felsorakozott a parlament előtt, ők kívülről szeretnének nyomást gyakorolni a képviselőkre a nemleges szavazatok érdekében.

Hargitai Miklós

Forrás: NOL.HU

A botrány folytatódott. Újabb hírek, vélemények a tiltakozó akcióról ITT OLVASHAT

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr125801412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása