CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Németh Szilárd szembesítése a saját gyártmányú agymosó blöffjeivel

2014. február 10. 05:59 - csú

A hatalom megszerzése érdekében fűt-fát ígért kórházzal,  HÉV-hosszabbítással, Gubacsi-híd felújítással, Csepel SC támogatással: SEMMI SEM LETT BELŐLE!

0012-Szembesítő.pngNémeth Szilárd 2010. április 25. óta Csepel egyik országgyűlési képviselője, ugyanazon év október 3. óta pedig a kerület polgármestere. Tevékenysége közügy. Január vége óta – a csepel.hu-n még elérhető képviselő-testületi ülési jegyzőkönyvek alapján  –, sorra felidézzük egy-egy közéleti megszólalását állásfoglalását, ígéretét vagy követelését, majd – dokumentumok alapján – „szembesítjük” saját magával, az azóta történtekkel. Most egy korábbi parlamenti indítványának sorsával foglalkozunk, mert akkori javaslatainak sorsa jól jelképezi politikai stílusát, módszereit:  

Németh Szilárd, még a 2010. évi országgyűlési választások előtt, 2009. őszén, országgyűlési képviselőként több módosító javaslatot tett a Bajnai-kormány 2010. évi költségvetési tervezetéhez. A Fidesz 1360(!) költségvetési módosító javaslata közül ő egymaga 59-nek volt az aláírója. Ezek kisebbik része Csepellel volt kapcsolatos. A 10554/1227-40 szám közötti indítványok a 2010. évi költségvetés 8,3 milliárdos módosítását kezdeményezték. (parlament.hu) Az akkor még önkormányzati képviselő, a fővárosi, kerületi önkormányzati vezetésével való egyeztetés nélkül, parlamenti indítványaiban kérte, hogy az országgyűlés támogassa:

> 500 millió forinttal  P+R parkoló építését Csepelen;

> 1 milliárd forinttal a Csepel Művek területének rehabilitációját;

> 500 millió forinttal a Csepeli HÉV vonalának meghosszabbítását a XXI. Kerület közigazgatási határáig;

> 1 milliárd forinttal a csepeli Ófalu rehabilitációjának első ütemét;

> 500 millió forinttal fedett uszoda építését Budapest XXI. Kerületében;

> 100 millió forinttal tanuszoda felújítását Budapest XXI. Kerületében;

> 200 millió forinttal a csepeli Kis-Dunapart, a Ráckevei-Soroksári Dunaág rehabilitációját;

> 200 millió forinttal a csepeli kiserdő rehabilitációját;

> 1 milliárd forinttal Budapest XXI. Kerület panel-rehabilitációját;

> 1 milliárd forinttal Csepel-Háros közművesítését;

> 900 millió forinttal a csepeli gerincút építésének megkezdését;

> 500 millió forinttal  a csepeli Corvin csomópont kétszintessé emelését;

> 500 millió forinttal a Gubacsi-híd felújítását és kibővítését;

> 400 millió forinttal Csepel csatornázásának folytatását.

 

A 8,3 milliárdos, szakmailag, pénzügyileg előkészítetlen és elfogadhatatlan módosításokat a parlament nem fogadta, nem fogadhatta el. Németh Szilárd csak erre várt: a Fidesz-MPSZ Csepeli Szervezete a Csepel újság 2010. január 15-i számában, az országgyűlési választási kampány részeként, egész oldalas politikai hirdetésben tette közzé: a csepeli MSZP-s országgyűlési képviselők sem támogatták a kerület fejlesztését célzó javaslatait. A hirdetésből azonban több tétel kimaradt, bekerült viszont a Csepel SC sportcélú fejlesztésének támogatása, a Weiss Manfréd Kórház visszaszerzése, a királyerdei utcák, járdák „leburkolása”, ami az eredeti javaslatokban nem is szerepelt. Mindezek megvalósításához a 8,3 milliárd forint többszörösére lett volna szükség. Például ez az összeg „Csepel csatornázásának folytatására”, azaz a csepeli szennyvízcsatorna hálózat megépítésére sem lett volna elegendő (a 40 millió eurós fejlesztéshez az Európai Unió Kohéziós Alapja 26 millió euró támogatást nyújtott, csepel.hu), vagy a Corvin csomópont „kétszintessé emelése” is „elvitte volna” az igényelt összeg felét. Ráadásul a javasolt összegek semmilyen szakmai érvvel sem voltak alátámaszthatók, hiszen akkor már EU-s, kormányzati és fővárosi döntések voltak a gerincút, a csepeli csatornázás megindítására, a Corvin csomópont gerincút miatti átalakítására, a Ráckevei-Soroksári Dunaág rehabilitációjára.

Mi történt ezt követően a fenti ügyekben?

A megvalósult fejlesztésekről (gerincút, csatornázás, Kiserdő stb) bőséges tájékoztatást kapunk az önkormányzati médiából. Nem szólnak, írnak viszont semmit arról, hogy az önkormányzat 2011. szeptember 29-én elfogadott gazdasági programjának prioritásai és kiemelt fejlesztési feladatai (csepel.hu) sem tartalmazzák a polgármester úr által 2009-ben fontosnak tartott elképzeléseket, így:

> P+R parkoló építését Csepelen;

> a volt Csepel Művek területének rehabilitációját;

> a csepeli HÉV vonalának meghosszabbítását, a Ráckevei-Soroksár Dunaág rehabilitációjának szorgalmazását, a Gubacsi-híd fővárosi vezetés által a következő ciklusra tervezett felújítását és kibővítését;

> a csepeli Ófalu rehabilitációjának megkezdését.

Németh Szilárd valamiért elfelejtette ezeket a kezdeményezéseket. A program ezzel szemben tartalmazta a fedett uszoda megépítését, amiből csak Fidesz-felfújt, vagyis légtartásos sátorral fedett medence lett, vagy a Csepeli Kórház visszaszerzését, aminek egyébként szakmai és pénzügyi alapja sem volt, így nem is valósult meg.

Ennyit Németh Szilárd nagy blöffjéről. Szerintünk, a költségvetés módosítását célzó javaslatairól Ö is tudta, ámítás, porhintés az egész. Másként fogalmazva: önfényezés, amely ugyan jól szolgálta választási kampányát, rövid távú céljait, de egyben már akkor bizonyította: a választási győzelem érdekében nem érdeklik a szakmai szempontok, a győzelem érdekében bármit igénybe vesz. Csakúgy, mint saját Kedves Vezetője, kormánya és pártja, amely napjainkra állami szintre emelte az öntömjénezést, a centralizált agymosás gyakorlatát.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr675805879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása