CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mélyen hallgatnak a csepeli pénzszórásról, az urizáló pazarlásról

2014. március 17. 05:59 - csú

Kisbíró-333_6.pngAMI A CSEPELI HÍRMONDÓBÓL KIMARADT, AZT MI KÖZZÉTESSZÜK!

Sportból hazudnak a sportról? ‑ Háromszor adnak át egy orvosi rendelőt! – Rengeteg rezsi-rizsa – Hiteltelenül a hitelről – A hatalom és a lakájmédia süket fülei, ha kellemetlen kérdésekkel szembesülnek…

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó című lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó március 13-án megjelent 5. számából:

1) A cikkek címe: Megállapodás a Csepel SC-ről

                               „Négy milliárd forint hiányt dolgoztunk le 2010 óta”

A cikkek aláírása: Csepel.hu . Ezek szerint azt állítják, hogy a szerkesztő átvette az írásokat az önkormányzat hivatalos honlapjáról. Csak egy baj van! A Csepel.hu-n 2014. március 13-án 22.00 óráig nem jelent meg semmilyen írás a március 4-i képviselő-testületi ülésről, és a Borbély Lénárd alpolgármesterrel készült riportot sem olvashattuk a csepel.hu-n. Blogunk a március 11-én megjelent „Mit titkolnak Csepel fideszes városvezetői?”című írás közlésével mindezt „szóvá is tette”. Most azonban Németh Szilárd polgármester úrtól kérdezzük: hogy fordulhat elő ilyen szerkesztőségi vétség egy közpénzből fenntartott önkormányzati lapban? Ki ezért a felelős?

Természetesen vannak tartalmi megjegyzéseink is a két cikkel kapcsolatban. A „Megállapodás a Csepel SC-ről” című írás a testületi ülés több előterjesztésével is „foglalkozik”. Pontosabban a 42 napirendből 10-ről ad néminemű, esetenként zavaros tájékoztatást. Kimaradtak olyan fontos napirendek, mint például:

>  a helyi népszavazásról, a személyes gondoskodásról, illetve a 2012. májusában megalkotott vagyonrendelet módosításáról szóló rendeletek elfogadása; 

>  a Polgármesteri Hivatal, ezen belül a Polgármesteri Kabinet létszámának tavalyhoz képest 10 százalékos növelése;

>  megállapodás a közterület-felügyeleti feladatok ügyében a Fővárosi Önkormányzattal;

>  civil szervezetek, személyek támogatásáról szóló polgármesteri javaslat. Ennek keretében a testület fideszes többsége 500 ezer forinttal támogatta a Magyar Rádió volt elnökhelyettese, Csúcs László „Pénz és média” című könyvének kiadását;

a Kondor u. 49. sz. alatti volt hentesüzlet megvételét. A „mai napig rendezetlen tulajdonviszonyokkal”, „önkormányzati tartozással” terhet ingatlanra a testület 3,3 milliós vételi ajánlatot tett;

a székelyudvarhelyi Kováts Árpád fotós gyűjteménye egy részének, összesen 100 fotónak,  egy millió forintért való megvásárlása;

>  beszámoló az Állami Számvevőszék 2013. évi, az önkormányzati vagyongazdálkodás szabályszerűségi ellenőrzésével kapcsolatban készült Intézkedési Terv. Az ÁSZ a vizsgálata a polgármesternek és a jegyzőnek is több feladat meghatározását javasolta.

Egészen felszínesek viszont az írásban a Csepel SC-vel kapcsolatban megfogalmazottak. A polgármester javaslata csak a Csepeli Birkózó Club 5,3 milliós támogatásra vonatkozott, minden indoklás nélkül, azzal, hogy ezt az összeget a birkózó edzők idei bérére kell fordítani. (A tudósítás miért hallgatja ezt el?) Takács Krisztián azt javasolta, hogy a Csepel SC mindegyik klubjából egy utánpótlásedző kapja meg ugyancsak a havi bérnek megfelelő támogatást. (Ezt is elhallgatta az írás!) Azonban egyik javaslatnak sem volt semmi köze „a Csepel SC-ről szóló előterjesztéshez”. Érthetetlen tehát, hogy miért kellett volna Takács Krisztiánnak „megvárni” ezt az „előterjesztést”, ami egyébként nem is foglalkozott az egyes klubok támogatásával (Lásd továbbá a csepeliek.blog.hu-n március 6-án megjelent „Csepel sportja soha nem látott mélységekig süllyedt” címmel a március 10-én megjelent „Kabaré, dráma, döntés! Mi történt….” című írásokat.)

Ami pedig „a Csepel SC alapítvánnyal kötendő megállapodás-tervezetet” illeti, a cikkben leírt javaslatok, szerintünk egyeztetve sem lettek az alapítvány vezetőivel. Ezzel azt a látszatot keltik, hogy az alapítvány a „birkózó csarnokot és a szállodaépületet az önkormányzatnak határozatlan időre használatba adja”. Kíváncsian várjuk, hogy valóban megtörténik-e a megegyezés, vagy csak választás előtti blöff az egész.

A „Négy milliárd forint hiányt dolgoztunk le 2010 óta” című riporttal kapcsolatos kritikák helyett idézünk a költségvetési rendelettervezetből:

>  „Kedvező hatással volt a költségvetésünkre a 2013. évi hosszúlejáratú hitelállomány 70 %-ának állami átvállalása.  További pozitív eredmény a megmaradt hitelállomány 2014. évi átvállalása.”

Az állami átvállalás azt jelenti, hogy javul az önkormányzat költségvetési egyenlege, de az államnak ezeket az összegeket valamikor ki kell fizetni – a vesztesek mi leszünk.

>  A költségvetési tervezet 1. sz. mellékletében, a 2014. évi bevételeket tartalmazó táblázatban a III. srsz. 2. Felhalmozási költségvetési bevételek, „Tárgyi eszközök és immateriális javak értékesítése” címszó alatt az előző évi várható eredmény 2822,46 %-a került betervezésre.

A költségvetési egyenleg növekedéséhez hozzájáruló több mint 1 milliárd forintra tervezett bevétel a vagyon felélésének folyamatát indítja el, hiszen az érthetetlen címszó alatt ingatlanértékesítés (lakás, helyiség, telek, egyéb ingatlan, üzletrész) értékesítése értendő! (előterjesztés 6. oldala)

>  A Gazdasági Szolgáltató Igazgatóságnál tervezett 2013. évi felhalmozási kiadások 2013-ban majd 500 millió forint körül alakultak. Az idei évre 512 ezer forint(!) lett csak betervezve (1. sz. melléklet)

Valószínűleg tudatos alultervezésről van szó, annak érdekében, hogy a választás évében pozitív egyenleget tudjon a vezetés kommunikálni!

2) A cikkek címe: Rezsipontok országszerte

                               Fogyasztóvédelem: kérdések, panaszok

                               „Érezzük a rezsidíjak csökkenését”

HURRÁ! Ismét belefért három, rezsicsökkentést dicsőítő írás a lapba! Újabb főnöki vállveregetés a szerkesztőnek. Csak egy megjegyzésünk van. Idézünk az első írásból:

„A kormány, a Fidesz-KDNP az emberek megsegítése érdekében hozza döntéseit, s ezeket a döntéseket az ellenérdekelt felekkel szemben meg kell védeni. Erről szól a rezsiharc”

Szerintünk nem erről szól. A kormány, a Fidesz-KDNP, de leginkább a Kedves Vezető lételeme a harc, állandóan szüksége van leküzdendő „ellenérdekelt felekre”, akiket le kell győznie, meg kell semmisítenie. A választás után már nem lesz szükség a rezsiharcra, keres új harci terepet, kijelöl újabb ellenséget. Nyolc éve vezeti harcból-harcba híveit, vívja háborúját mindenkivel, aki nem úgy gondolkodik, mint ő. „Az emberek megsegítése” helyett a harc a lényeg.

3) A cikk címe: Átadták a felújított orvosi rendelőt

Cs.A. a felújított Szent István út 217. sz alatti orvosi rendelő átadási ünnepségéről tudósít.  Úgy látszik ismét el kellett adni a témát, mert a legutóbbi, február 28-án megjelent lapszám 5. oldalán „Megújult a rendelő” címen már írtak a felújított rendelőről. Igaz ott csak Borbély Lénárd alpolgármester „adta át” a rendelőt, de hiába, Németh Szilárd átadása az igazi. A március 3-i lapszemlénkben feltettünk néhány kérdést az orvosi rendelő átadásával kapcsolatban is. Választ nem kaptunk, ezért felhívjuk olvasóink figyelmét a „Hazugságok és trükkök tárházát nyom(tat)ják a csepelieknek közpénzen” c. írásunkban megfogalmazott kérdésekre..           

4) A cikk címe: Új eszközökkel, szebb környezetben a csepeli betegekért

A Fidesz választási kampányának egyik, kétoldalas lenyomata az önkormányzati pénzből fenntartott Csepeli Hírmondóban. Megjegyzések:

>  mivel az összeállításban ismét (egy lapszámon belül másodszor), „eladják” az orvosi rendelő felújítását, figyelmükbe ajánljuk az előző, 3. pontban írtakat;

>   „2010 óta 600 millió forintot fordított a kerület a járóbeteg ellátás üzemeltetésére” – olvasható a 8. oldal alján. Az viszont kimaradt az ünnepi beszédből, hogy az önkormányzat 2010 óta közel 260 millióval csökkentette az SZTK önkormányzati támogatását;

a kampány-összeállításban sem kaptunk választ arra, hogy miért nem teljesült a 2010-es választási ígéret, azaz miért nem szerezték vissza a csepeli kórházat?

Kimaradt témák, események:

> A Magyar Narancs június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg„A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának

vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashatunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó azóta sem reagál az MSZP csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére sem, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a legutóbbi testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott.

> Július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> Október 18-án blogunkon kérdést tettünk fel: „Mennyit fizetett Csepelen a Fidesz a Királyerdei Művelődési Háznak, a Fidesz-hakniért?” címmel. A kérdésre, azóta sem érkezett válasz.

> A Csepeli Hírmondó most sem járt utána, hogy valóban rokona-e Németh Szilárd a volt pácini polgármester síremlékét készítő fafaragó művésznek, akinek a csepeli önkormányzati képviselő-testület tavaly ősszel 300 ezer forintot szavazott meg a síremlék elkészítésére.

Február :

   27.     Csepelen fogták el az Ecseri úti trafikrablót, a csepeli bűnözőt még keresik.

   28.     Elfogták Csillagtelepen azt a gyáli férfit, aki a 36-os autóbuszon egy diáklányt zaklatott.           

             Súlyos baleset volt Csepelen, a Rákóczi úton. Az autóbusszal ütköző személyautó vezetője súlyosan megsérült.

Március:

     1.     Farsangi jelmezverseny és műsor volt a Csepeli Munkásotthonban a Csepeli Gyermekbarátok Mozgalma, a Csikó sétányi 4H Klub , az Esélyt az Életért  Alapítvány, az Európai Nők Szervezete és a Csepeli Nagycsaládosok Egyesülete közös szervezésében.

 1-2.      Csakazértis szerelem címmel tartottak színházi előadást a Csepeli Munkásotthon színháztermében. A Turay Ida Színház művészei nagy sikerrel szerepeltek a két előadáson.

  3-4.     A Hattyúk tava mesejáték c. műsorral kedveskedtek a csepeli gyerekeknek a Csepeli Munkásotthonban, a Nemzeti Gyermekszínház művészei.

     6.     Egészségügyi fórumot tartottak a csepeli kormányváltó erők a Csepeli Munkásotthonban. A fórum vendége dr. Falus Ferenc volt országos tisztiorvos volt.

 7-8.      A Nemzetközi Nőnap alkalmából virágosztást szervezetek a csepeli pártok képviselői  a Szent Imre téren és a Csepeli Piacnál.

    9.      Gyilkosság történt a Szatmári utcában. A gyanú szerint anyja ölte meg a férfit. A gyanúsítottat letartóztatták.

 10.       Megkezdődött a csepeli eperföldi ötös gyilkosság büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken.    

             Kiraboltak egy iskolás fiút a Széchenyi utcában, nem messze a Csepel-sziget  Általános Szakiskola közelében.

11.       Gereben Ágnes irodalomtörténészMegtorlások a Szovjetunióban c. könyvét mutatták  be a Polgármesteri Hivatalban.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr735864539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása