CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Újraindulhat az acélgyártás Diósgyőrben

2014. március 28. 18:35 - csú

Acélgyártás-530.PNG55 millió eurós beruházás eredményeként ismét acélt gyártanak majd Diósgyőrött. Még ebben az évben megkezdődik egy úgynevezett miniacélmű és a hozzá kapcsolódó hengermű építés. Ez hangzott el a projektet indító ünnepségen pénteken.

A tradicionális törzsgyár helyett az onnan néhány száz méterrel odébb lévő, az egykori Diósgyőri Gépgyár területén kialakított Diósgyőri Ipari Parkban épül fel az új acélmű, a magyar-szlovák érdekeltségű Miskolc Steel Mills (MSM) Kft. beruházásában. Az eseményen jelen volt Rudolf Schuster, Szlovákia volt köztársasági elnöke is.

A diósgyőri kohászat - amelynek alapítása Fazola Henrik és fia, Fazola Frigyes nevéhez kötődik - több mint 240 év működés után 2009-ben szűnt meg, újraindításával azonban sokan, többször próbálkoztak.

Ács András, az ipari park vezetője az MTI-nek elmondta: egy csaknem három évig tartó egyeztetés, munka vezetett ahhoz, hogy újfent ki lehessen mondani, nem halt ki a diósgyőri kohászat.

Ez főleg Axam Barakat szír származású szlovák állampolgárnak - és a mögötte álló, kassai cégbejegyzésű csoportoknak köszönhető. Az üzletember korábban a Diósgyőri Acélművet (DAM) szerette volna újra indítani, ám végül egy új gyár felépítése mellett döntött. A várhatóan 2016-ra elkészülő, 320 ezer tonna éves kapacitású, elsősorban ötvözött acélt, hengerelt árut, bugát gyártó acél- és hengermű beruházását magántőkéből, és az Eximbank hiteléből finanszírozzák. Az építkezés mintegy hétszáz embernek ad munkát, az üzem 300-330 embert foglalkoztat majd. (MTI - nol.hu)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr25883606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása