CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Rejtélyesen, rohamosan növekszik Rogán Antal és Varga Mihály vagyona

2014. április 02. 04:56 - csú

Rogánék háza.PNGAz ellenzék kérdezi, miből futja luxuséletre a fideszes politikusnak és vagyonosodási eljárást kezdeményeztek ellene.

Időben leadta ugyan a 2013-ra vonatkozó vagyonnyilatkozatátRogán Antal, a főváros V. kerületének polgármestere, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, ám keddre kiderült, alighanem kellett volna még dolgoznia a bevalláson. Erre utal legalábbis az, hogy az utóbbi másfél hétben többször is javítani kényszerült bevallását, ami az ellenzék szerint nehezen indokolható gazdagodásról, luxus életmódról árulkodik.

Rogán elsőként azt pontosította vagyonnyilatkozatában, hogy nem felerészben, hanem egyedüli, teljes tulajdonosa a 2009-ben vásárolt budai, 149 négyzetméteres lakásnak. A tévedést azzal magyarázta a vagyonnyilatkozatára írt indoklásában: „Az ingatlant házastársi közös vagyonnak tekintem, így valójában 50 százaléka a feleségem tulajdona. Az ingatlan-nyilvántartásban azonban 100 százalékban sajátként szerepel".

Bő egy héttel később aztán kiderült, hogy a 149 négyzetméteres lakás valójában nem is 149, hanem 185 négyzetméteres. Rogán indoklása szerint a télikert kialakítása miatt nőtt meg a lakás alapterülete. Ezzel a módosítással egy időben tett bejelentést a politikus arról, hogy egy teremgarázs és ahhoz tartozó tárolónak is a résztulajdonosa.

A javításokkal egy időben derült ki az is, hogy a Rogán-család egy másik ingatlant is vásárolt a Pasa Park nevű lakóparkban. Ebben a lakásban Rogánnak nincs tulajdonrésze, csak feleségének: 52 százalékban birtokolja az ingatlant.

Minderre az MTI-n keresztül a Fidesz úgy reagált: a párt frakcióvezetője fenntartja magának azt a törvény adta jogot, hogy feleségével minden vagyona közös, a vagyonnyilatkozat utólagos javítása pedig teljesen jogszerű volt, ezzel a lehetőséggel mások mellett Lendvai Ildikó, Kolber István és Lamperth Mónika is élt már. A második lakás kapcsán úgy nyilatkoztak: Rogánék 2012-ben, második gyermekük születése után azzal a céllal vásárolták meg a szomszédos lakás felét, hogy két szobával bővítsék otthonukat. Az építkezés már befejeződött, a használatbavételi engedélyezés lezárultáig azonban külön helyrajzi számon szerepel a két ingatlan, még ha valójában egy lakásról is van szó.(Rogán első reakciója szerint egyébként egy 20 éve épült 32 lakásos társasház egyik lakásáról van szó és nem értette a felhajtást.)

Noha a Fidesz elintézte volna a történteket egy rövid közleménnyel, az ügy nem zárult le. Az ellenzék szerint ugyanis napról-napra szaporodtak a megválaszolatlan kérdések. Juhász Péter, az Együtt társelnöke keddi sajtótájékoztatóján mindenekelőtt azt firtatta, vajon miből tudták Rogánék megvásárolni a másfél ingatlant, amelyek értéke együtt százmilliósra tehető, miután legalább 600 ezer forintos négyzetméterárakkal kell számolni a lakóparkban. A magas árakat magyarázhatja, hogy egy ingatlaniroda így kínált korábban eladásra 154,4 millióért egy 212 négyzetméteres lakást a Pasa Parkban: „a nyüzsgő belvároshoz közel, a város zajától távol, előkelő lakóövezetben lévő luxuslakás leendő lakóit uszoda, jacuzzi, szauna, gyermek-játszóház, valamint a fitness-terem várja, s van recepció valamint 24 órás biztonsági szolgálat is".

Juhász Péter szerint Rogán fizetése nem csak az ingatlanvásárlásra nem lehetett elég, hanem jelenlegi életvitelének fenntartására sem. Az ellenzéki politikus – a Rogán vagyonyilatkozatában szereplő és más nyilvános adatok alapján – úgy számolt: „még krumplilevesre sem futja a családnak", ha mindent befizetnek.

Juhász szerint a család mintegy 60 milliós hitele törlesztése havi 500 ezerbe, a luxuslakások közös költsége 300 ezerbe kerül, fizetni kell az Audi 250 ezres lízing-, valamint a magánóvoda 150 ezer forintos díját. És akkor még nem beszéltünk arról – mondta Juhász –, hogy Rogán tartásdíjat is fizet, vannak rezsiköltségei és a vidéki háza, meg a Balatonlellén lévő 130 négyzetméteres nyaralója is nyilván viszi a pénzt. Juhász azzal folytatta: Rogán képviselőként és polgármesterként összesen körülbelül nettó 1,2 millió forintot kap. Vagyis – összegzett Juhász – azt nem tudni, miként hozta össze ezt az ingatlanvagyont, de az világosan látszik, hogy most többet költ, mint amennyit hivatalosan keres. Mindezek miatt Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció, a kormányváltók országgyűlési képviselőjelöltje – Rogán belvárosi ellenfele – közölte: vagyonosodási eljárást kezdeményeznek. A politikus szerint ugyanis egyre erősebb a gyanú, megint azok oktatják ki őket, beszélnek erkölcsi magasságról, akik „magánvagyonként kezelik a közvagyont".

Kerestük Rogán Antalt, akitől egyebek mellett azt kérdeztük, mennyiért vették a két lakást, és valós-e Juhász Péter számítása a kiadásaikról. Kíváncsiak voltunk arra is, miként teremtették elő az ingatlanok vételárát. Kérdéseinkre nem kaptunk választ, a politikus sajtófelelőse pedig a korábban megígért közleményt sem küldte el, csupán azt az MTI hírt juttatta el lapunkhoz, amelyben Rogán kifejti álláspontját az ügyről.

Rogán Antal az MTI-nek arról beszélt: 16 éve országgyűlési képviselő, 8 éve polgármester, élete, családja, mindene „nyitott könyv". Szerinte miután munkájába nem tudtak belekötni, most személyét és családját támadják, ami nem más mint a „reménytelen helyzetben lévő baloldali politikusok utolsó kétségbeesett próbálkozása". „Azon sem vagyok meglepődve, hogy a kampány már a gyerekeim óvodájáról vagy éppen az általam fizetendő gyerektartásról szól" – fogalmazott. A több száz millió forintos vagyonról szóló állításokat „szemenszedett hazugságnak" nevezte, mint mondta, ennek fele sem igaz. Rengeteg hitelük van, 60 millió forinttal tartoznak csak a bankoknak, kaptak családi segítséget, és magánszemélyeknek is tartoznak – tette hozzá, elképesztő hazugságnak nevezve, hogy ezeket is figyelmen kívül hagyják. Rogán konkrétumokat nem közölt, a lakások vételárát nem árulta el, s nem cáfolta a tetemes fenntartási költségeket sem, azt ugyanakkor leszögezte: azért most támadják, mert tudják, hogy a hazugságokért április 6-áig már nem tud jogi úton elégtételt venni, de ezzel minden esetben élni fog. Egyébként pedig – derült ki nyilatkozatából – az adóhivatal vizsgálatát maga fogja kérni.

A Rogán-család vagyonosodása mára részben túlmutat a politikus anyagi helyzetén. Miként azt az Index írta, a politikus felesége meglehetősen különös módon vett lakást a lakóparkban. A megvásárolt ingatlannak 52 százalékban tulajdonosa, a fennmaradó 48 százalékos tulajdonrész pedig a hírportál szerint Rogán alpolgármesterének párjáé. Akadnak más érdekes kapcsolatok is. A 444.hu írta meg, hogy „nem csak Rogánéknak jött be a budai kényelem, rajtuk kívül ugyanitt van még tulajdona Rogán alpolgármesterének, Puskás Andrásnak és a feleségének, Varga Mihály gazdasági miniszternek."(Ma egyébként Varga Mihály is módosította avagyonnyilatkozatát – derítette ki a 444.hu. Az ingatlan 41 négyzetméterrel lett nagyobb két garázshelynek és tárolónak köszönhetően.)

A portál kiderítette azt is, hogy a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. sajátjaként jegyzi a Pasa Parkot, és ennek a társaságnak a tulajdonosi körében is vannak további „ismerősök". A 444.hu szerint a tulajdonosok között van cége révén Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója, Spéder Zoltán, az FHB Bank igazgatóságának elnöke, és annak résztulajdonosa, Nobilis Kristóf is. További egybeesés: Rogán és felesége is az FHB-től kapott jelzáloghitelt.

BODA ANDRÁS

Forrás: nol.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr45889821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása