CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelnek milyen haszna van az Európai Unióból?

2014. április 30. 05:05 - csú

Csatornázás_1.JPGEgy közeli ismerősöm hívta fel a figyelmemet egy, a facebookon terjedő írásra, amelyet a 444.hu jelentetett meg, április 28-án. Címe: „Baj van: Brüsszel minden Magyarországnak járó pénzt befagyasztott!”. Abban az országban, ahol „2008 óta a beruházások 95 százaléka EU-s támogatással valósult meg”, ahol „EU-s pénzek nélkül évek óta…semmit sem építettek, stadionokon kívül”, ez katasztrófa lehet. Csepel is megsínylené…

Az európai Unióból Magyarországra érkezett több ezermilliárdból jutott Csepelre is. Még a 2010-es országgyűlési választások előtt aláírásra került a csepeli gerincút és a kerületi szennyvízcsatornázás támogatási szerződése. De ebből készült el 2010 harmadik negyedévére, az Ady Endre úti lakótelep városrehabilitációs programja keretében, az ottani  tízemeletes épületek egy részének szigetelése, ablakcseréje, az elefántos játszótér, s a mellette lévő üzletsor portáljának átalakítása, a park rendbetétele. Ugyancsak uniós támogatásból valósult meg a Nagy Imre Általános Művelődési Központ, s több egyéb intézmény (orvosi rendelő, óvoda) korszerűsítése. Elindult a Csepel Kapuja városrehabilitációs program előkészítése is.

RÉSZLETEK:

Alig egy hónap van csak hátra az európai parlamenti választásokig, amelyre 10 évvel az után kerül sor, hogy Magyarország csatlakozott az unióhoz. A 2004. május 1-i csatlakozást követően, a 2004. június 13-i választásokon döntöttünk az európai parlament magyar tagjairól. Akkor a magyar választópolgárok 38,50 százaléka vett részt a szavazáson, adta le voksát az induló nyolc párt valamelyikére. A www.nvi. hu adatai szerint a legtöbb szavazatot, 47,40 %-ot a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség kapta. Utána következett az MSZP, 34,30 %-kal, az SZDSZ 7,74 %-kal, az MDF 5,33 %-kal, majd a Magyar Igazság és Élet Pártja, 2,35 %-kal. Az ezt követő tíz év alatt egy EP választás és három országgyűlési képviselő választás volt hazánkban. A csatlakozásnak köszönhetően azonban sok minden más is történt Magyarországon.

„Tíz éve dől a lé” Magyarországra, írta az index.hu ez év február 12-én. Tavaly december 31-ig, „körülbelül nettó 7.000 milliárd forint jött…., különböző uniós támogatások formájában.” A hosszú elemzés számomra legfontosabb mondata, hogy „Nincs olyan település Magyarországon, ahol valami nem épült, vagy újult volna meg uniós pénzből az elmúlt 10 évben.” Ez a hatalmas összeg „felér a második világháború után Magyarországnak felajánlott Marsall-segéllyel, amit akkor szovjet nyomásra visszautasítottunk.”

Csatornázási cikk Csú-2010-10-01_1.PNGA több ezermilliárdból jutott Csepelre is. Még a 2010-es országgyűlési választások előtt aláírásra került a csepeli gerincút és a kerületi szennyvízcsatornázás támogatási szerződése. De ebből készült el 2010 harmadik negyedévére, az Ady Endre úti lakótelep városrehabilitációs programja keretében, az ottani  tízemeletes épületek egy részének szigetelése, ablakcseréje, az elefántos játszótér, s a mellette lévő üzletsor portáljának átalakítása, a park rendbetétele. Ugyancsak uniós támogatásból valósult meg a Nagy Imre Általános Művelődési Központ, s több egyéb intézmény (orvosi rendelő, óvoda) korszerűsítése. Elindult a Csepel Kapuja városrehabilitációs program előkészítése is. A korabeli Csepel újságok is hírt adtak ezekről, illetve a további, szintén EU-s támogatást élvező önkormányzati beruházásokról, vagy például a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. területén EU-s pénzekből megvalósult fejlesztésekről. Az EU-s támogatások elnyerésével azonban a jelenlegi vezetésnek sem kell szégyenkeznie, több sikeres pályázat kapott komoly támogatást.

Mondhatnám, sikertörténet. Ezzel szemben a tíz esztendő alatt az össszeomlott MIÉP helyét elfoglalta a Fidesz-ből  kinőtt Jobbik, amely ma földrészünkön az Európai Unió egyik legszélsőségesebb bírálója, képviselőik égetik, a parlament ablakán dobják ki az unió zászlaját, antiszemitizmusok időnként az Európai Parlament pártjaitól is éles kritikákat vált ki, miközben aktívan kampányolnak, hogy a május 25-i európai parlamenti választásokon minél több képviselői helyet szerezzenek. A 2004-ben nyertes Fidesz-Magyar Polgári Párt sem a régi már. Elsősorban arra utalok, hogy elnöke, Orbán Viktor itthon, kormányfőként, élesen bírálja a „brüsszeli bürokratákat”, az unió válságáról beszél, külföldön meg az unió elkötelezett híveként prédikál. Többek között ez a „kétarcúság” is hozzájárult a magyar választópolgárok euró szkeptikusságának növekedéséhez, illetve más oldalról az Európai Parlamentben jelenleg 14 képviselővel rendelkező Fidesz, és brüsszeli képviselői szavahihetőségének megkérdőjeleződéséhez, Európai Parlamentben elfoglalt helyének, súlyának csökkenéséhez. 

Mégsem emiatt ragadtam „tollat”. Egy közeli ismerősöm hívta fel a figyelmemet egy, a facebookon terjedő írásra, amelyet a 444.hu jelentetett meg, április 28-án. Címe: „Baj van: Brüsszel minden Magyarországnak járó pénzt befagyasztott!”. Abban az országban, ahol „2008 óta a beruházások 95 százaléka EU-s támogatással valósult meg”, ahol „EU-s pénzek nélkül évek óta…semmit sem építettek, stadionokon kívül”, ez katasztrófa lehet. Remélem, kezelhető lesz a probléma, de az ország vezetői nem kerülhetik meg a kérdést. Brüsszelnek is elfogadható válaszok, intézkedések, azonnali lépések kellenek. Ha a megoldás helyett újabb hazugságok, csúsztatások, az EU véleményének elhallgatása, magyarázgatása, vagy „brüsszeli bürokratázás”, netán „elmúlt nyócévezés, kommunistázás” következik, ha megint előveszik a „mindenért a Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy a felelős”, hazug szlogenjét, akkor tényleg baj lesz.

Mindezek függvényében fel kell értékelnünk a május 25-i európai parlamenti választások jelentőségét. Az ország fejlődéséről van szó. Egyáltalán nem mindegy, melyik párt, pártok képviselik Magyarországot az Európai Parlamentben. Az Európai Unióval együttműködni kész és tudó pártokra kell szavaznunk.

V O X

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr626099196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása