CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

MEGÉRI MEGÉRNI, avagy MEGTÉRÜL MEGTÉRNI?

2014. május 27. 03:03 - csú

Paulus.PNGAmióta az ember gyarló (kábé kiűzetés a Paradicsomból ill. a munka emberré tevése óta), azóta a főemlősök csúcsmodellje (mondhatnám rendszertanilag gerincesek, de ez durva általánosítás) állandó fejlődésen, változáson megy keresztül úgy agyilag, mint mentálisan és ideológiailag. Cirka 40 000 év alatt például eljutott a bunkótól a baseballütőig, mint a meggyőzés egyik eszközéig. Most azonban nem a fizikai agresszivitás fejlődését, hanem az ideológiai megvilágosodást venném górcső alá.

Mivel napjaink leleplezései késztettek eme eszmemenésre, csak nagy lépésekben trappolok bele a történelembe. Felidézem a legismertebb és legfurcsább megtérést, mikor a keresztényüldöző római katona Saulból, Pál, a katolikus egyház második oszlopa és szentje lett. Természetesen ez egyértelműen pozitív átalakulás volt.

 Újabb ugrás, Mussoliniből a lelkes szociból, lelketlen fasiszta diktátor, Bajcsy Zsilinszky fajvédőből antifasiszta mártír vált. Majd Pozsgai is letért a Lenini útról a posványba, ahogy Szűrös köztársasági elnök is zűrösen váltott köpönyeget, mégis kitették a szűrét, hogy a többi csintalanról szót se vesztegessek. Utóbbiak a rendszerváltás alatt a mundérváltást is értették. Nem feltételezhetem, hogy azért változtak ilyen gyökeresen, mert ekkorra értek be, ekkorra tértek meg, ekkorra jött meg az eszük, mikor már megették kenyerünk javát.

 Más a helyzet a mai és a volt fiatalokkal. Aktualitását az adja, hogy most hírtelen előkapartak kompromittáló felvételeket egy baloldalra eljutott, funkcióból nagyobb funkcióba készülő még mindig fiatal képviselőről, hogy hőzöngött, hőzönghetett 18 évesen, csak azért, hogy egy büntettet elkövetett büszkén vállalt skinhead múltú képviselőről eltereljék a figyelmet. Nem firtatom, mert már visszalépett új megbízatásától, hogy milyen cikk-cakkal, kitérőkkel és megfontolásokkal jutott el karrier építése során pont a nem nyerőben lévő baloldalra. 

Ilyenkor óhatatlanul bevillan egy másik volt fiatalember (kinek pártja nevében még mindig fiatal) megvilágosodása, aki liberálisként  „csuhások térdre” felszólítással tört egyenesen előre szabadon és demokrataként, míg megérkezett és beérkezett, mint tősgyökeres konzervatív igehirdető. Különben nagyon helyes, hogy minden gyanús irányváltó álljon félre, lehetőleg önként.  

                                                                                         Kalocsai Imre

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr816210487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása