CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Lázár János megsértődött és fizet

2014. május 28. 09:17 - csú

Lázár János-OK-156.pngA Miniszterelnökséget vezető államtitkár levélben közölte, hogy visszafizeti a költségvetésnek azt a kirívóan magas, kétmilliós hotelszámlát, amit három utazásán fizetett ki az adófizetők pénzéből. Személyeskedéstől sem mentes levele az alábbiakban olvasható, változtatás nélkül:

"Az alábbiakban kívánok eleget tenni az origo.hu portál újságírójának érdeklődésére, az államtitkári megbízatásommal kapcsolatos utazásokról:
1. Az elmúlt két évben a legkevesebbet utazó kormánytagok közé tartoztam. Ezzel együtt is megtiszteltetésnek tekintem azt a figyelmet, amelyben a média egyes szereplői - most nem részletezendő okból, esetleg megbízásból - részesítenek.
2. Örülök, hogy a független magyar bíróságok fontosnak tartják, hogy megismerjék utazási szokásaimat. Készséggel állok utazási szokásaim részleteivel is a független magyar bíróságok rendelkezésére.


3. Nagyra becsülve az origo.hu hírportál elfogulatlan, objektív és korrekt tájékoztatását, értékelve az átláthatóság és a magyar költségvetés védelme érdekében végzett munkájukat úgy döntöttem, hogy lemondok a számomra törvényben biztosított utazási költségtérítésekről.
4. Mindenkeppen szeretnék Pethő Andrásnak, az origo.hu újságírójának legalább a mai napon egy kis élvezetet szerezni, ezért a megnevezett utak során felhasznált két millió forintot rögvest az állami költségvetés rendelkezésére bocsátom.
Lázár János 
Kiadó: Miniszterelnökség" (OS-MTI)

A pert az Origo munkatársa indította a Miniszterelnökség ellen, miután a hivatal nem adott részletes tájékoztatást Lázár három utazásáról, ahol összesen közel kétmillió forint volt a szállásköltség. Azt sem árulták el korábban, hogy hányan vettek részt az utakon, a keddi tárgyaláson ugyanakkor kiderült, hogy csupán kétfős delegáció utazott minden alkalommal, tehát Lázár János és egy másik állami tisztviselő osztozott a költségeken.

Egy 2012 november végi háromnapos (tehát vélhetően csak két éjszakát jelentő) angliai utazáson 920 ezer forint volt a szállásköltség, egy tavaly márciusi kétnapos svájci úton 469 ezer forintba, egy tavaly júliusi, szintén kétnapos olaszországi úton pedig 582 ezer forintba került a szállás. Ehhez hasonló nagyságú szállásköltségek még csak megközelítőleg sem szerepeltek más miniszterelnökségi vezetőknél 2012-ben és 2013-ban, pedig többen közülük Lázárral azonos tisztséget viseltek.

Lázár a szerda hajnali közleményében közölte azt is, hogy a “felhasznált két millió forintot rögvest az állami költségvetés rendelkezésére bocsátom”. Azt nem részletezte, hogy ezt hogyan és miből teszi meg, illetve hogy miért fizeti ki a rá nem eső költségeket is. Hozzátette, hogy “az elmúlt két évben a legkevesebbet utazó kormánytagok közé tartoztam”, és megjegyezte: “Örülök, hogy a független magyar bíróságok fontosnak tartják, hogy megismerjék utazási szokásaimat.”

Lázár részleteket nem közölt az utazások körülményeiről, illetve arról, hogy mely szállodákban szállt meg, és hogy miért kerültek ekkora összegbe.

A Miniszterelnökség elleni perben a bíró a keddi tárgyaláson részítéletet is hozott. Kimondta, hogy a svájci és az olaszországi utazások esetében a Miniszterelnökségnek részletesebb tájékoztatást kell adnia arról, hogy Lázár János mit csinált a kiküldetései során, és válaszolnia kell azokra a kérdésekre is, hogy mely szállodákban szállt meg, illetve hogyan alakult a szállásköltség a hotelek és az utazások bontásában. Ez a döntés első fokon született meg, így nem jogerős, a Miniszterelnökség dönthet úgy, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Forrás: origo

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr26222699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása