CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mesterházy Attila lemondott az MSZP elnöki és frakcióvezetői posztjáról

2014. május 29. 12:48 - csú

Mesterházy Attila lemonása.PNGMesterházy Attila ma délben rendkívüli sajtónyilatkozatban jelentette be az MSZP Jókai utcai székházában, hogy lemond elnöki és frakcióvezetői posztjáról.

Ezzel átvágta a gordiuszi csomót: úgy tudjuk, döntése még a legközelebbi munkatársait is meglepte, fél órával a bejelentés előtt senkit nem tájékoztatott róla. Az őt ismerők szerint valószínűleg úgy érezhette, hogy ebben a válságos és valóban rendkívül kiélezett helyzetben a pártnak azzal használ a legtöbbet, ha megelőzi a szombati választmányi ülést, s maga lép.

Sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott: az MSZP április 6-án a parlamenti és május 25-én, az EP-választáson súlyos vereséget szenvedett. A párt elnökeként a kudarcért vállalja a teljes felelősséget: elnöki és frakcióvezetői posztjáról is lemond. Bejelentette azt is, hogy nem indul újra a tisztújításon, és mindenben támogatni fogja az új elnököt.

Elemzők szerint döntéséhez az utolsó lökést az adta az eddig a budapesti szervezeteket a háta mögött érezhető Mesterházynak, hogy Horváth Csaba a budapestiek nevében szerda este ellene fordult, és bejelentette, hogy nem támogatják az elnöki poszton.

Mesterházy döntésének súlyát alátámasztja, hogy a frakcióvezetői tisztségéről is lemondott. Ezzel ugyanis megelőzte azt a várakozást, amely szerint kettős hatalmat akarna kialakítani az MSZP-ben. A sajtónyilatkozatát szemmel láthatóan megrendülten felolvasó Mesterházy Attila mindenkinek megköszönte az eddigi munkáját, majd elhagyta a Jókai utcai sajtóközpontot - kérdést nem lehetett feltenni neki.

*********************************************************************************

Mesterházy Attila az MSZP elnökségével együtt vasárnap este, az EP-választáson elszenvedett megsemmisítő vereséget követően (a fővárosban az MSZP csak a negyedik helyezett lett a Fidesz, a DK, az Együtt-PM mögött, vannak olyan kerületek, ahol még az LMP is megelőzte őket) felajánlotta a lemondását, ez azonban hosszú elnökváláasztási procedúrát irányzott volna előre. Mesterházyra a párton belül napról napra nagyobb nyomás nehezedett, hogy távozzon. Úgy tudjuk, a pártelnök először igyekezett ellenállni, voltak kísérletek arra is, hogy a május 31-re szervezett választmányi ülés tagjait meggyőzzék: ne fogadják el a felajánlott lemondást, de végül a jelek szerint a távozást akarók kerekedtek felül.

A párt rossz választási szereplése miatt több, főként fővárosi alapszervezet nyíltan bírálta Mesterházyt: a XIII. kerületi és a csepeli szervezet határozatban követelte az elnök távozását. A hvg.hu korábbi információi szerint kedd este hosszan tanácskozott a kerületi vezetők egy részét tömörítő, befolyásos Budapest 23 nevű csoport is. Csütörtökre összehívták a budapesti párttanács ülését is, de Mesterházy lemondásával megelőzte a testület esetleges állásfoglalását.

Mesterházy lemondásakor elmondta, hogy nem akar újra indulni a pártelnöki tisztért. Csak azzal indokolta a lemondást, hogy így akar hozzájárulni az MSZP megújulásához.

MSZP-elnökként Mesterházy Attila a 2010-es és a 2014-es parlamenti választásokon (az ellenzéki szövetség tagjaiként) is nagyarányú vereséget szenvedett. A vasárnap tartott EP-választáson pedig rendkívül alacsony, 10,9%-os eredményt értek el a Mesterházy vezette szocialisták.

Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke a hvg.hu-nak adott, csütörtökön megjelent interjújában arról beszélt, hogy az elmúlt években Mesterházy Attila vezetésével a szocialista párt olyan centralizált szervezetté változott, annyira eltűntek a belső viták, a többféle hang a pártból, hogy „kis-Fideszre” kezdett lassan hasonlítani. A politikus elismerte, egykor ő maga is támogatta Mesterházy pártelnökké választását, mostanra azonban szerinte olyan hierarchiát építettek ki, amelynek csúcsán a vezetőnek nagy hatalma és nagy magánya is volt. „Véget akartunk vetni az MSZP hagyományos nyavalyáinak: a széthúzásnak és szétbeszélésnek. De átestünk a ló másik oldalára”. Mint fogalmazott, a modell csődöt mondott. Egyben egyértelműen jelezte: „a változtatás szándékát csak személyi váltás hitelesíti.

A beszélgetésből kiderült, hogy Lendvai Ildikó kedden találkozott Mesterházyval, vázolta neki elképzeléseit arról, miként kellene úgy távoznia a posztjáról, hogy az MSZP mind gyorsabban választhasson új vezetőt. Az interjú szerint Lendvai ezen a megbeszélésen azt javasolta Mesterházynak: mondjon le azonnali hatállyal, egyedül és nem testületileg.

Forrás: Népszabadság és HVG:HU, MSZP.HU

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr16227778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása