CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Előválasztás volt a baloldalon

2014. június 01. 05:05 - csú

Tóth Zoltán_1.JPGA 2014. május 25-ei európai parlamenti szavazás előválasztás volt a baloldalon az őszi önkormányzati választásra.
2014. április 6-án, az országgyűlési választásokon a nyolc millió választópolgár 62 százaléka szavazott. Hat héttel később 2014. május 25-én több mint 50 százalékkal csökkent a részvétel az Európai Parlament választásán: a voksoláson az arra jogosultaknak csak kevesebb mint 30 százaléka vett részt. A választáson résztvevők létszáma 2,3 millióval csökkent.

Az országgyűlési választásra az ellenzéki pártok nyögve-nyelve hozták létre az összefogást a kampány előtti utolsó pillanatra, majd fanyalogva kampányoltak az összefogás mellett. Az eredmény közismert: a Fidesz a szavazatok 44 százalékával (2,3 millió) megszerezte a mandátumok kétharmadát. A második helyezett lett az ötpárti Összefogás (Kormányváltók) a 1,2 millió szavazattal. A harmadik a Jobbik lett 0,9 millió szavazattal.

Az Európai Parlament választáson is a Fidesz győzött: a szavazatok 51 százalékával megszerezte a mandátumok 57 százalékát (íme, így működik egy arányosabb választási törvény!). A Fidesz elnöke szédelgő feldicséréssel illette saját pártját: "győztünk, nagyon győztünk, sőt mi győztünk a legjobban". A valóság? A Fidesz hat hét alatt több mint 1 millió szavazót vesztett!

Az Európai Unióból a kilépést tervező Jobbik is hatalmas győzelemről szónokolt: "Másodikak lettünk! Megvertük az MSZP-t!" - mondta a pártelnök, midőn 600 ezer szavazatot vesztettek az országgyűlési választások óta. Az európai választáson 300 ezer szavazatot (14 százalék) gyűjtött a szélsőjobboldali párt.

Az MSZP magának tulajdonította az országgyűlési választáson elért 1,2 millió szavazatot és az ötpárti összefogást boldog mosollyal szüntették meg. Az önállóan induló MSZP a korábban magának tulajdonított szavazatokból elvesztett 1 milliót: saját jogán 250 ezer szavazatot könyvelhetett el. Sikerült megismételni az 1990-es választási "eredményét". (Igaz, az 1990. évi választási versenytársai már nem léteznek: nincs MDF, nincs SZDSZ, így örülhetnek az országgyűlésben még négy évig ücsörgő MSZP-képviselők.)

A Demokratikus Koalíció elérte célját: 220 ezer szavazattal (10 százalék) két brüsszeli helyet nyertek. Az Együtt-PM is elégedetten nyilatkozhatta a 7 százalékról, hogy "új pártként jó eredményt értek el". Az LMP 110 ezer szavazatával bekerülhet az európai zöldek pártcsaládjába 1 képviselővel, ha a külföldi követségeken leadott és még számba nem vett szavazatokkal együtt elérik az 5 százalékos küszöböt (ezeket a voksokat lapzártánk idején még számolják).

Összességében a hat héttel korábbi országgyűlési választáshoz képest 2,3 millió szavazóval kevesebb vett részt az európai választáson, a Fidesz és az MSZP 1-1 millió, a Jobbik 600 ezer szavazót vesztett. A baloldali politikusok a parlamenti választások előtt nem támogatták egy esetleges előválasztás lehetőségét, most, az EP választást tekinthetik előválasztásnak az őszi önkormányzati voksolásra készülve. A baloldalon három csaknem azonos erejű párt alakult ki, amelyek Budapesten talán megkapaszkodhatnak az októberi önkormányzati választáson. Feltéve, hogy lesz közös főpolgármester jelöltjük, és képesek lesznek arra, hogy megegyezzenek a fővárosi kerületekben való indulás módjáról.

Arra már gondolni sem merek, hogy vidéki nagy- és közepes városokban is lehetne közös programot hirdetni. Pedig egyszer a politikusok is hallgathatnának a józan ész tanácsára.

Tóth Zoltán, választási és közigazgatási szakértő

Forrás: Népszava

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr956231461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása