CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Horn Gyula szobra Angyalföldön

2014. július 04. 18:24 - csú

Horn-szobor.PNGFelavatták Horn Gyula egykori miniszterelnök szobrát pénteken Budapesten, a XIII. kerületi Gyermek téren. Horn Gyula szobrát, a politikus születésnapjához (1932. július 5.) kötődően leplezték le.

Tóth József, a kerület szocialista polgármestere beszédében kiemelte: a baloldali Horn Gyula élete során mindig a társadalmi egyenlőségért, az alsó osztályok felemelkedéséért dolgozott, miközben a  határokat feszegetve és tágítva ténykedett egy szabad, igazságos Magyarország megteremtéséért – számolt be róla az MTI.

Legnagyobb emberi teljesítménye abban állt, hogy egy hétgyermekes munkáscsalád szegényes körülményei közül elindulva felküzdötte magát a miniszterelnöki pozícióig, és Európa-szerte, elsősorban a Német Szövetségi Köztársaságban a legismertebb, és a legnagyobb tiszteletnek örvendő magyar politikussá vált – mondta.

Tóth József felidézte, első nagy „nemzetköz sikerét” a keletnémet menekültek előtti 1989-es határnyitás jelentette. Az akkori külügyminiszteri posztot betöltő Horn Gyulát ettől kezdve hősként emlegették. Hazai népszerűségét növelte, hogy egy évvel később, 1990 tavaszán ő írta alá a szerződést a Magyarországon állomásozó szovjet csapatok kivonásáráról.

Kijelentette: Horn Gyula egyenes, bátor büszke baloldali volt. Döntései mellett kiállt, és nem tagadta 1956-os szerepét sem. „Akkor sok magyar társához hasonlóan komoly érzelmi hatások alatt kellett döntést hozni, súlyos családi drámák közepette” – fogalmazott Tóth József, hozzátéve: akik egy döntés alapján akarták megbélyegezni Horn Gyulát, elfelejtették, hogy a tudatlan ítélkezés ugyanolyan emberi gyarlóság, mint egy adott esetben meghozott helytelen érzelmi döntés.

Emlékeztetett arra is, hogy Horn Gyula 2004-ben lett a kerület díszpolgára. Állami kitüntetésére nem került sor, mert az erre irányuló kormány-előterjesztéseket két államfő is elutasította – jegyezte meg.

Hannes Swoboda, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának volt vezetője beszédében az 1989-es határnyitás kapcsán kijelentette: emberek millió lehetnek hálásak Horn Gyulának a bátorságáért. El kell ismerni Horn Gyula nagyságát, ő hitt abban, hogy előre kell lépni és egy közös európai jövőt kell építeni – mondta. Hangoztatta: együtt kell harcolni azért, hogy Európát ne lepje el újra a nacionalizmus és a gyűlölet. Hannes Swoboda beszéde végén magyarul mondott köszönetet Horn Gyulának.

Horn Gyula egészalakos portrészobrát Tóth József leplezte le. Ezt követően a jelenlévők – elsőként Horn Gyula özvegye és családjának tagjai – virágokat helyezetek el a szobornál.

Az ünnepségen több mint kétszázan vettek részt, megjelent az MSZP számos politikusa, többek mellett Hiszékeny Dezső, a kerület országgyűlési képviselője, Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő,Kunhalmi Ágnes budapesti elnök, valamint a párt korábbi elnökei: Lendvai Ildikó, Hiller István, Kovács László és Mesterházy Attila. (168 óra-MTI-Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr376473841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása