CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hatékonyságjavító fejlesztések a Csepel II. erőműnél

2014. augusztus 07. 05:47 - csú

Erőmű-2.PNGAz Alpiq Holding Svájc piacvezető energetikai vállalata, 2002 óta érdekelt Magyarországon, azóta több mint 60 milliárd forintot fektetett be. A Csepel II. Erőmű 2000. november elsejével állt üzembe.

Hatékonyságjavító fejlesztéseket hajtott végre csepeli gázerőművénél a tulajdonos Alpiq Holding - tájékoztatta a vállalat  az MTI-t közleményben.

A fejlesztés során módosították a turbinát vezérlő szoftvereket, és átalakították a gőzbefecskendezés szeleprendszerét. Az átalakításokat az Alpiq saját szakemberei végezték.

 A fejlesztés jelentősége, hogy könnyebben egyensúlyban tartják a villamosenergia-termelést és -fogyasztást. A teljesítmény szélső értékeinek kitolásával az erőmű rugalmasabban és szélesebb skálán tud alkalmazkodni a rendszerirányító Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) által kért szinthez - ismertették a közleményben.

Az Alpiq számításai szerint a fejlesztésnek köszönhetően akár 1,5 milliárd forintos megtakarítás is keletkezhet a másodlagos piac szereplőinél, hiszen befolyásolja, hogy a rendszerirányító milyen áron tudja biztosítani a szükséges tartalékot a hazai rendszernek.

Az Alpiq Holding Svájc piacvezető energetikai vállalata, 2002 óta érdekelt Magyarországon, azóta több mint 60 milliárd forintot fektetett be. A Csepel II. Erőmű 2000. november elsejével állt üzembe.

Az erőmű beépített villamos teljesítőképessége meghaladja a 400 megawattot, hőtermelő kapacitása pedig a 134 megawattot, emellett forróvíz-kazánokkal is rendelkezik. Éves villamosenergia-termelése megfelel mintegy 350 000 család éves energiaigényének, emellett 19 500 lakás számára biztosítja a távfűtést. Magyarország éves energiaigényének közel 7 százalékát biztosítja.

Az erőmű elsődleges tüzelőanyaga földgáz, tartalék tüzelőanyagként turbinaolajat is használhat.

Az Alpiq Csepel Kft. 2012-ben 58,9 milliárd forint árbevételt ért el, 2013-ban 47,4 milliárd forintot. A cég 2012-ben és 2013-ban is 81 embert foglalkoztatott.
(MTI)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr596579887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása