CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Lehűtött remények a felfokozott érdeklődés mellett

2014. szeptember 20. 03:34 - csú

Hűtőszekrény.PNGNagy tolongás lesz, az állam pénzt ad hűtők, fagyasztók, kazánok és nyílászárók cseréjére. A pályázatok a jövő héten jelennek meg. Jelentkezni online lehet. A hűtőre pályázó nyertesek már a vásárlásnál megkapják a megítélt összeget – írja a hvg.hu.

Szeptember utolsó két hetében teszi közzé a kormány az új lakossági energiahatékonysági pályázatokat. A meghirdetendő lakossági pályázatok keretében lehetővé válik az elavult kazánok, tüzelőberendezések új, nagyobb energiahatékonyságú fűtőberendezésekre történő cseréje, a régi típusú háztartási nagygépek (hűtő- és fagyasztókészülékek) cseréje, a külső, homlokzati nyílászárócsere-program keretében pedig a kedvezményezettek csökkentett vételáron szerezhetik be az új, az energiahatékonyságot nagyban növelő nyílászárókat. 

A pályázatok célközönsége mindhárom esetben a lakossági fogyasztók csoportja. A fűtőberendezések és a homlokzati nyílászárók korszerűsítését célzó támogatásokra a magyarországi lakhellyel rendelkező magánszemélyek, míg a háztartásigép-korszerűsítési támogatásokra a nyugdíjas és nagycsaládos lakosok nyújthatnak be pályázatot.

A lakossági támogatásokra összesen 2,72 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből 1 milliárd forint jut a kazáncsere-pályázatok, 627,1 millió forint a háztartásigép-csere program és 1,1 milliárd forint a homlokzati nyílászárócsere-pályázatok finanszírozására. Hétfőn a kazán-pályázatot írják ki, szeptember 25-én pedig a hűtőcserére vonatkozó pályázat kerül kiírásra. A pályázatok megnyílására a felhívás megjelenését követő 30. napon kerül sor.

A pályázatokkal elnyerhető támogatás összege a kazáncsere-pályázat esetében legfeljebb bruttó 650 000 forint. A háztartási nagygépek vásárlására odaítélhető támogatás A+ energiaosztályú készülékek esetén maximum 25 000 forint, A++ és A+++ kategóriájú gépek esetén legfeljebb 35 000 forint lehet. A külső, homlokzati nyílászárócsere-programot illetően, az egy pályázatra megítélhető támogatás legmagasabb összege bruttó 520 000 forint. Mint az a kormányportálon megjelent tájékoztatóból kiderül a hűtőre pályázók esetében a nyertesek már a vásárlásnál megkapják a megítélt összeget, míg a másik két esetben a vissza nem térítendő támogatás utófinanszírozású.

A háztartásigép-csere háztartásonként akár évi 12-19 ezer forint megtakarítást jelenthet a családoknak. A fűtéskorszerűsítési beruházások maradéktalan teljesülése révén lakásonként évente akár több mint 75 ezer forint megtakarítással számolhatunk, míg a külső, homlokzati nyílászáró-cserék lakásonként éves viszonylatban 45‒95 ezer forint megtakarítást jelenthet a családoknak.

A pályázatot kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatja be az a természetes személy, aki a megvalósítás helyszínéül szolgáló ingatlan – tulajdoni lapon szereplő – tulajdonosa és ügyfélkapus regisztrációval rendelkezik a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon.

A portálon regisztrálni a pályázati kiírás meghirdetésétől számított 30 napon, pályázatokat benyújtani pedig a meghirdetéstől számított 30. naptári napot követően, a pályázat lezárásáig vagy a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet. A részletes pályázati dokumentáció az egyes pályázatok meghirdetését követően az ÉMI Nonprofit Kft. pályázatkezelő szerv honlapján érhető el.

Forrás: HÍRKOMP.HU

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr116709733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása