CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

KIDOBÓS és KIRÚGÓS

2014. október 05. 03:27 - csú

Kirugas-fidesz_2.jpgRégi gyerekjáték a kidobós. Labda kell hozzá. Most felnőttek szórakoznak vele, pontosabban annak módosított változatával, a kirúgóssal. A játékteret úgy hívják, hogy Orbán-kormány. Lássuk a részleteket a Figyelőtől:

Szijjártó emberei kiszorítják Navracsics stábját a külügyből

Hiába várnak iránymutatásra a külügyi dolgozók, informális kommunikáció zajlik a tárcánál. A minisztériumból kerülhet ki Szijjártó utóda.

Az atlantista irányvonal háttérbe szorulásaként élik meg a külügyi tárcánál, hogy Szijjártó Péter követi Navracsics Tibort a külügyminiszterek sorában. Több mint szembetűnő ugyanis a két politikus felfogása a magyar küldiplomácia feladatait illetően. Navracsics Tibor nem oly rég, idén augusztus végén még így foglalta össze a programot a külképviseleti vezetők előtt: „bár a Külgazdasági és Külügyminisztérium neve és portfóliója megváltozott, a magyar külpolitika célja nem változtak". A távozó külügyminiszter szerint annak három alappontja továbbra is az euroatlanti elkötelezettség, a közép-európai szomszédságpolitika, valamint a nemzetpolitikai elkötelezettség.

A beszéd felépítése alapján az exminiszter egyáltalán nem tekintette egyenrangúnak az előbb említett célokkal a külgazdaságot. Arról mindössze annyit mondott: „úgy tűnik, a 21. század diplomáciája a külgazdaság diplomáciája lesz". Sokat elárul a szemléletbeli különbségekről, hogy még a kulturális diplomáciáról is előbb ejtett szót beszédében, mint a külgazdaságról.

MÁS VILÁG
A politikus válláról időközben lekerült a teher, többet nem kell értelmeznie a magyar küldiplomácia feladatait. Az uniós oktatási biztosi poszt elég távol helyezi őt a kétoldalú külügyi kapcsolatoktól. Ismerve a habitusát, ezt talán nem is bánja. Utóda, az erős politikai támogatással rendelkező, egyben nagyon ambiciózus Szijjártó Péter ugyanis gyökeresen mást vall az eredményes diplomáciáról, mint elődje. (Figyelő)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr476737837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása