CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Dagad a botrány: Az Orbán-kormány tagját is kitiltották Amerikából? Kit?

2014. október 18. 13:20 - csú

Orbán-Szijjártóval_1.PNGTOVÁBBI INFORMÁCIÓK, KORMÁNYHOZ KÖZELI ÉS ELLENZÉKI  VÉLEMÉNYEK A DAGADÓ BOTRÁNYRÓL ITT OLVASHATÓK és ITT is láthatók. KRÓNIKA AZ INDEX.HU - TÓL ITT TALÁLHATÓ

Példátlan botrány kezd kibontakozni az USA és a magyar kormány között - vélik a stop.hu-nak nyilatkozó külügyi- és titkosszolgálati szakértők. Pedig a most tapasztalt, nyílt konfliktus viszonylag könnyen elkerülhető lett volna - ám Orbán Viktor ezúttal csúnyán eltaktikázta magát - teszik hozzá

Az Egyesült Államok sem a barátaival, sem az ellenségeivel nem szokott így bánni - vélekedett lapunknak az euro-atlanti szövetséget ismerő külügyi forrás. A szövetségi rendszeren belül baráti a hangvétel, a kormányon képesek egymás között, a nyilvánosság kizárásával rendezni esetleges konfliktusaikat. Ellenséges, vagy legalábbis nem szövetséges országokkal szemben pedig ennél jóval keményebb kezdőlépésre szokta elszánni magát az USA, már ha nem lát más módot a szembenállás rendezésére, mint nyílt színi ütközet. (Természetesen nem azonnali, fegyveres beavatkozásra gondolt forrásunk, sokkal inkább drasztikus szankciórendszer bevezetésére, vagy valamely világszervezet rosszallására.)

Külügyi szakértők szerint az USA több mint egy éve folyamatosan küld jelzéseket a miniszterelnöknek, természetesen nagyon sokáig a szövetségesi rendszeren belül, baráti tónusban. Ezeket általában az Egyesült Államok gazdasági érdekeinek megóvása érdekében küldték, "barátilag terelgetve" az általuk helyesnek vélt irányba a kormányt. Minthogy azonban azt tapasztalták folyamatosan, hogy kéréseiket, nem egyszer figyelmeztetéseiket teljes mértékben figyelmen kívül hagyja Orbán Viktor és kormánya, kicsit feljebb csavarták a hangerőt.

Orbán nagyon eltaktikázta magát - vélekedett egy informátorunk. Szerinte a miniszterelnök arra számított, hogy éppen úgy képes lesz elhúzni vagy elsimítani a konfliktust, mint teszi azt rendszeresen az EU-val. Azonban az unión belül a jobboldali politikusok és pártok természetes szövetségesei a Fidesznek, emellett az EU döntéshozatali mechanizmusa egy-egy kérdés rendezését évekig is elhúzhatja. Ezzel szemben hasonló testvérpárt nincs az USA-ban és ha végül elszánják magukat egy lépésre, azonnal cselekednek.

Washington még ebben a helyzetben is megpróbált visszafogottan viselkedni - a rendelkezésére álló információkat - sőt, még azok létezését - sem hozta nyilvánosságra az önkormányzati választások kampányában, nehogy a befolyásolás vádja érje őket. A voksolás után azonban a kormány volt az, aki megpróbált előre menekülni, és a Fidesz holdudvarhoz tartozó Napi Gazdaság szivárogtatta ki a beutazási tilalmakról szóló hírt, mindezt úgy tálalva: az USA törvényes magyar adóhatósági vizsgálatokat akar ezzel befolyásolni. Nem sokkal ezután már arról írt a lakájsajtó, hogy a Norvég Alap miatt szállt harcba az Egyesült Államok. 

Amikor azt gondoltuk, hogy ennél rosszabbat már nem is léphetne a kormány - magyarázott egy szakértő -, a külügy bekérette az amerikai ügyvivőt. (Jelen pillanatban nincs kinevezett nagykövete az USA-nak Magyarországon, így az ügyvivő az első számú vezető a diplomáciai kirendeltségen. Egyes vélemények szerint nem véletlen, hogy a mai napig nem küldött új vezető diplomatát Budapestre az Obama-adminisztráció.) Ez kellően durva és erőszakos lépés, miközben befolyásolással vádolják Washingtont - értékeltek forrásaink közül többen is. Ezek után az USA-nak nincs más lehetősége, minthogy előálljon tettének megalapozottságát alátámasztandó információkkal - írjas többek között a stop.hu

A HVG.HU szerint zárolhatják a korrupció miatt kitiltott magyarok vagyonát az amerikaiak. Hozzátették: az a legkevesebb, hogy nem léphetnek be az Egyesült Államok területére a most tiltólistára tett – az amerikai nagykövetség által meg nem nevezett – kormányzati tisztségviselők. Az amerikai törvények lehetőséget adnak arra is, hogy lefoglalják, zár alá vegyék az amerikai hatóságok az USA-ban a vagyontárgyaikat, ha feltételezhető, hogy azok forrása korrupcióból származik – magyarázta a hvg.hu egyik forrása, aki a most kirobbant ügyet közelről ismeri. De nemcsak a tiltólistára tett magas rangú magyar kormányzati tisztségviselők vagyonát, hanem a családtagjaik nevén levő vagyontárgyakat is lefoglalhatják.

Ezen túl pedig kitilthatják az USA-ból a tiltólistán levők amerikai iskolában tanuló gyerekeit is.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén pénteken tartott sajtóbeszélgetésen is utalt arra az ideiglenes ügyvivő, André Goodfriend, hogy a korrupció a fő ok, amely miatt erre a magyar gazdaságdiplomácia rendszerváltás óta íródó történelmében példátlan lépésre szánta el magát az USA, de az egy éve kipattant, Horváth András egykori adóhatósági munkatárs által kirobbantott áfabotrány is ide sorolható. Ebben az ügyben is fel kellene lépnie a korrupció ellen a magyar kormánynak – amely bizonyítékot várt az amerikai nagykövetségtől, de az nem adott –, és például ebből az ügyből is tudna meríteni.

Merkel is Obama mellé állt, Orbán Viktor ellen

A nemzetközivé dagadt korrupciós botrány előkészítő lépéseit ismerő forrásunk arra emlékeztetett, hogy az amerikai állam nem egymaga kelt harcra a magyar kormányzatot körülvevő korrupció ellen. A magyar kabinettel és a mögötte álló emberekkel szembeni fellépésből a németek is kivették a részüket. Tudomásunk szerint Angela Merkel és Orbán Viktor pár nappal ezelőtti találkozóján a német kancellár egyértelműen jelezte a magyar miniszterelnöknek, hogy Magyarország tartsa tiszteletben az eddig meglehetősen hanyagul kezelt európai értékeket.

Beszélgetőtársunk felidézte azt, hogy nemrég derült ki, borzalmasan alakult a magyar ipari termelés augusztusban. Az elemzők jelentős növekedést vártak, ezzel szemben a termelés 5,7 százalékkal múlta alul a júliusit. Elsőre senki nem tudta, mi lehet az oka a megtorpanásnak, aztán, ahogyan a Portfolio.hu megírta, világossá vált, a német Audi a nyár utolsó hónapjában három hétre leállította a motorgyártást, pedig előzetesen még a termelés felfutása volt várható a német autógyár új termelési kapacitásainak üzembe helyezése miatt. A leállást az Audi nem jelezte előzetesen, ami szokatlannak mondható, ahogyan a világpiaci autóipari kereslet sem torpant meg, így az sem indokolta a csaknem teljes havi leállást. Forrásunk szerint ezzel a lépéssel érzékeltette azt Németország a magyar kormánnyal, mennyire függ a magyar gazdaság a németektől, ha egy nagy autógyár 3 heti termeléskiesése is ekkora zuhanást képes előidézni az ipari termelésben.

Van két másik tényező is, ami a két gazdasági nagyhatalom magyar kormánnyal szembeni világos fellépésében szerepet játszhatott. Orbán Viktor egy NATO-tagország vezetőjeként több lépést is tett Vlagyimir Putyin Oroszországa felé, a paksi bővítéssel az oroszokat bízta meg, az energiaügyekben is az oroszoknak inkább tetsző intézkedéseket hozott (lásd cikkünket), ez pedig csak ráerősített az amerikaiak haragjára. Csakúgy egyébként, mint az is, hogy a magyarországi civil szervezetek ellen hadjáratot folytat durván fél éve a magyar kormány.

Az Egyesült Államok azért tiltotta meg a belépését a meg nem nevezett magyar, a kormányzathoz kötődő személyeknek, mert mint állítják, bizonyítékaik vannak arra, hogy korrupciós ügyek folytak a magyar kormányzatban, és ezekből hasznot húzhattak, ezekbe belekeveredtek a listára tett személyek. Miután megvizsgálták, ellenőrizték ezeket, és további bizonyítékokat szereztek be, megkeresték múlt héten a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Akkor elmondták Magyar Leventének, a gazdaságdiplomáciáért felelős helyettes államtitkárnak, illetve Szijjártó Péternek is, milyen ügyeket derítettek ki, és milyen lépések várhatóak ezután. Goodfriend szerint a kormány bizonyítékokat várt, ám a nagykövetség ezeket nem adta át. Mint az ügyvezető mondta, a kormányzatnak megvan minden eszköze, hogy felderítse az ügyeket, és tegyen is ellenük.

Forrás: STOP.HU ÉS HVG.HU 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK, KORMÁNYHOZ KÖZELI ÉS ELLENZÉKI  VÉLEMÉNYEK A DAGADÓ BOTRÁNYRÓL ITT OLVASHATÓK és ITT is láthatók

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr816805207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása