CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mi lesz itt? Remények és kétségek a csepeli képviselő-testület ülésén

2014. november 28. 05:59 - csú

POHI-XXI_6.png- Még nem volt kommunistázás – rögzítette a tényt a csepeli önkormányzat képviselő-testületének (kt) tegnapi ülésén a 19. napirend vitája közben Horváth Gyula, a Demokratikus Koalíció képviselője

- Még tíz napirend van hátra… - válaszolta erre Borbély Lénárd kormánypárti polgármester

Talán ez a kiragadott részlet jellemzi a leginkább azt a változást, amely Németh Szilárd dicstelen távozása után következett be Csepelen.

Információink szerint szavakban még nem határolódott el Németh Szilárd volt fideszes csepeli polgármestertől utódja, az október 12-én megválasztott Borbély Lénárd. Az új – ugyancsak fideszes ‑ polgármester azonban alaphangjával és néhány gesztusával jelezte, a jövőben más szelek fújhatnak majd a Szent Imre téri polgármesteri hivatalban mint 2010. és 2014. októbere között.

A kezdés még a Németh-féle nyitányra emlékeztetett. A sürgősségi előterjesztések sora várta a képviselőket. Olyanok, amelyeknek átolvasására is alig volt idő a döntés előtt. Borbély Lénárd bejelentette, hogy november 19. óta új aljegyző van a hivatalban dr. Vincze Anikó személyében. Ennyi. Arról egy szót sem szólt, hogy Vincze Anikó elődjének miért kellett távozni, s arról sem beszélt, hogy a kerület hivatalos szócsöveiben miért nem közöltek erről egy szót sem. A kt-ülések rendszeres részt vevői ezt már megszokhatták. A folytatást azonban nem.

Borbély Lénárd ugyanis Takács Krisztián szocialista képviselő felszólalása nyomán – fogózkodjanak meg! – bocsánatot és elnézést kért Takács Mónikától, az MSZP egyéni körzetben megválasztott képviselőjétől. Takács Mónikát ugyanis – hibásan – a Csepeli Hírmondóban a csepel.hu szolgai másolásával – listás képviselőként tüntették fel. Borbély Lénárd – Takács Krisztián kérésének megfelelően - megígérte, a hibát a hivatalos lap következő számában helyreigazítják. 

Már-már a béke lehelete suhant át a földszinti tanácstermen, miután Borbély polgármester az adórendelet módosításánál kijelentette: „Nem kívánok a múlttal foglalkozni.” Ám mielőtt az Örömóda felcsendült volna, az új vezető azért jó alaposan belemart a szocialistákba, felhánytorgatva, hogy 2007-ben 50 százalékkal megemelték a helyi adókat. Bezzeg a mostani városvezetők! Ők csökkentik az adóterheket, kivéve a Tescónál. Ott emelnek, nem úgy mint a lakosságnál, valamint a kis- és közepes vállalkozóknál. Hudák János, a Párbeszéd Magyarországért képviselője jelezte, a kézbe kapott adatok szerint Csepelen 2015-ben növekszik az adóterhelés. Borka-Szász Tamás (Demokratikus Koalíció) ehhez hozzátette: jövőre kevesebben több adót fizetnek. Az adórendelet módosítása nem segíti a munkahelyteremtést. Végül a helyi adókról szóló rendeletet ellen szavazat nélkül (!?) 17 igen szavazattal és három tartózkodás mellett fogadták el.

A nevelési-oktatási intézményekben alkalmazott étkezési díjak módosításáról – valójában a változatlanságukról ‑ szóló rendelet már egyhangúlag hagyták jóvá a képviselők. Ezt követően még jó néhány, mondhatnánk sok előterjesztésre, határozati javaslatra várt ugyanez a sors, vagyis nem volt ellenszavazat az elfogadásuknál.

A közterület-felügyelet és a rendőrség együttműködése körüli kérdések, a biztonsági kamerák ugyan okoztak némi heveny vitát Horváth Gyula és Borbély Lénárd között, de ez sem volt akadálya a csepeli kapitánysággal kapcsolatos előterjesztés ellenszavazat nélküli elfogadásának. A polgármester a vita közben egy ponton megjegyezte ‑ a néhány hónappal ezelőtti kampányeseményeket is említve (SZTK-kamerák felvételei Falus doktorról és Horváth Gyuláról, a baloldal akkori polgármester-jelöltjéről, a Fidesz emlékezetes fiaskójával) ‑ : „Remélem, a sajtós kollégák ezt majd meg tudják zenésíteni, de nem biztos, mert az élet bonyolult”. Megzenésítés a továbbiakban csak egy szállítható elektromos pianínó erejéig volt, amit 491 ezer magyar forintért a Fasang Árpád zeneiskola kap majd meg, de a polgármester ígérete szerint mások is kaphatnak ilyet, ha kérnek…A csepeli zeneiskola kérését egyhangúlag támogatták a képviselők. Bonyolultságról azonban a továbbiakban aligha lehetett beszélni 

Tudósítónk szerint a legmeglepőbb az ellenzéki ellenszavazatok elmaradása a szervezeti és a  működési szabályzat (SZMSZ) elfogadásánál volt. Az önkormányzat alkotmányának tekinthető helyi rendelet kialakításánál Borka-Szász Tamás (DK) megjegyezte az új SZMSZ erénye, hogy az visszaállítja, megteremti a demokratikus minimumot, a bizottságokban ismét helyet kap a baloldali ellenzék, amelynek a működési minimumát is biztosítják. Borbély polgármester ezekből a szavakból elődje, bírálatát vélte kihallani, ezért Németh Szilárd védelmére kelt. Dobák István (MSZP) az SZMSZ alkalmazásának kezdeti tapasztalati birtokában, három hónap után értékelést és szükség esetén további módosításokat javasolt. Többen a nyilvánosság hiányosságait tették szóvá. Hudák János (PM) és Pákozdi József (Jobbik) a társadalmi vita szűk időhatárait, illetve fogalmának homályosságát kifogásolta. Tenk András (Lehet Más a Politika) a helyi aktuális problémák behozatalának gátját, az egyebek című napirend Németh féle kiűzetésének és ennek az állapotnak a fenntartását tette szóvá.

Borka-Szász Tamás (DK) a kt-ülések internetes, úgynevezett on-line közvetítését sürgette, mondván néhány milliós összegről és a csepeliek érdekéről, tájékozottságáról van szó. Többek meglepetésére Borbély Lénárd erre válaszolva kijelentette: „nem vetném el a gondolatot, tudom támogatni, de a csepel.hu még nem alkalmas az on-line adásra”. Vida István, a Városkép Kft ügyvezetője készít javaslatot. A jövőben elképzelhető az internetes közvetítés a kt-ülésekről. (Határidő, időpont azonban nem hangzott el. – A szerkesztő megjegyzése)

Az SZMSZ-t 14 igennel, 6 tartózkodással ellenszavazat nélkül (!) fogadták el.

Csak egy  ellenszavazat volt, amikor Werner Péternek, a Csepeli Városgazda Zrt vezérigazgatójának és Vida Istvánnak, a Csepeli Városkép Kft ügyvezető igazgatójának október 1. és december 31. közötti prémiumfeladatait hagyták jóvá a mellérendelt prémiumkerettel. Teljesítés esetén  az adott időszakra eső prémiumkeret 100 százalékát kapják meg. A Városgazda Zrt vezérigazgatójának a Csepeli strand üzemeltetésére kiírt pályázaton való sikeres részvételért,  a szerződéskötések koordinálásáért, a Városkép Kft ügyvezető igazgatójának a víztorony tövében megnyílt nyugdíjas ház működtetéséért, programjainak tervezéséért, a létesítmény „széleskörű megismertetéséért” jár a prémium. 

Információink szerint a Kt-ülésen csak egyszer volt szükség tolmácsra. Akkor, amikor Werner Péter kényszerült szólásra a hárosi ivóvízvezeték kiépítésével kapcsolatban. Nehezen vagy egyáltalán nem érthető mondandóját a polgármester ültette át a beszélt magyar nyelvre… 

anzágo

A csepeli képviselő-testület előterjesztései, renelet-tervezetei (döntései)  ITT OLVASHATÓK. Minden határozati javaslatot elfogadtak a képviselők, így azokból határozat, illetve rendelet lett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr476939269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása