CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Valami bűzlik! Rogán magyarázza a bizonyítványát az ingatlanbotrányban

2015. január 16. 05:52 - csú

Rogán Antal dühös.PNGMinden egyes ingatlan értékesítésének megvan a logikus magyarázata, egyetlen esetben sem történt szabálytalanság, az őt támadó Juhász Péter nincs tisztában azzal, hogyan gazdálkodik egy önkormányzat – így magyarázta Rogán Antal az V. kerületi ingatlanbotrányokat. A volt polgármester több mint egy órán keresztül magyarázta az utóbbi hónapokban nyilvánosságra került ügyeket újságíróknak.

Eddig legfeljebb csak akkor válaszolt, ha a sajtó kérdezte, de most már nem tűri tovább Juhász Péter „támadásait”, beleáll a vitába, ami az V. kerületi önkormányzat ingatlanügyeiről folyik – állította egy újságíróknak tartott csütörtök esti háttérbeszélgetésen Rogán Antal, a Belváros korábbi polgármestere.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője az újságíróknak több mint egy órán keresztül beszélt az ingatlanügyekről és többször is azt hangsúlyozta, minden egyes esetre van magyarázata, semmilyen szabálytalanság vagy törvénytelenség nem történt. Szerinte az általa vezetett önkormányzat minden esetben „gondos gazdaként” járt el, és részben az értékesítéseknek köszönhetően szerinte még nőtt is a Belváros vagyona.

Rogán arról is beszélt, hogy a 2013-ban lemondott jegyző, Rónaszéki László ellen nem ingatlanügyben, hanem engedélyezési eljárással kapcsolatos ügyben indított eljárást az ügyészség. A volt polgármester azt mondta, 12 eljárást indított eddig politikusokkal szemben, nem tűri, hogy rágalmazzák.

Rogán szerint a kerület járt jól

Juhász Péter, az Együtt politikusa, önkormányzati képviselője csütörtökön hozta nyilvánosságra az ügyészségre decemberben beadott feljelentését. Mint arról beszámoltunk, a politikus hűtlen kezelést, csalást, gazdasági csalást, hivatali visszaélést, és üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett bűncselekmény-sorozatot gyanít, a feljelentésében az áll, hogy a kerületi ingatlanok – üzlethelyiségek, lakások – eladását profi módon tervezték meg, végig próbáltak arra ügyelni, hogy „a törvényesség látszatát keltsék”.

A dokumentum egy részleteiben kidolgozott modellről ír, hat szintet különböztet meg. Juhász szerint a kezdetektől arra ment ki a játék, hogy a vevők járjanak jól, a piaci ár alatt, lehetőleg nagy kedvezménnyel szerezhessék meg viszonylag rövid idő alatt az ingatlanokat, majd volt, aki jelentős profittal túladott rajta.

Rogán szerint az ingatlanok értékesítésével az önkormányzat kifejezetten arra törekedett, hogy rendet vágjon az önkormányzat szerinte előző polgármesterektől megörökölt kaotikus vagyongazdálkodásában. Szerinte az ingatlanok egy része rossz állapotban volt, és sok bérlő vagy nem vállalta a felújítást, vagy ha vállalta volna, akkor évekig le kellett volna vonni a felújítások költségeit a bérleti díjakból, így a volt polgármester szerint az eladásokkal jól járt a kerület, hiszen pénzhez jutott. Rogán azt állította, sok esetben több milliós közös költséget is felhalmoztak az önkormányzatnak az ingatlanok használói, ettől pedig szabadulni akartak. Azt mondta: azzal, hogy a korábbi bérlőket tulajdonossá tették, inkább érdekeltté tették, hogy beruházzanak az ingatlanokba. A felújításokkal állítása szerint a kerület jól járt, mert beindultak a kerületben a vállalkozások, az üzletek, vendéglátói helyiségek.

„Nem volt értelme pályáztatni”

Juhász szerint elfogadhatatlan, hogy az esetek nagy többségénél – a Népszabadság szerint 2008 és 2013 között 277 ingatlannál – nem is volt pályázat. Ezekben az esetekben az elővásárlási jogra hivatkozva egyenesen a bérlőnek ajánlották fel az ingatlant. Az Együtt politikusa feljelentésében azt írta, az lett volna a normális, ha kiírják a pályázatot, a vevőjelöltek megtettét volna az ajánlatukat, majd a bérlőnek felajánlották volna, hogy vegyék meg azon az áron, amit az ajánlatok „belőttek”. Ehelyett a politikus szerint az történt, hogy az önkormányzat lényegében automatikusan odaadta a bérlőnek alacsony áron, sokszor további kedvezménnyel az ingatlant.

Rogán szerint Juhász nincs tisztában azzal, hogy gazdálkodik egy önkormányzat és nem ismeri a lakásértékesítési gyakorlatot sem. A fideszes politikus szerint hiába írtak volna ki pályázatokat az ingatlanokra, ha azokban bérlő van, szerinte nem érkeznek magas árajánlatok. Azt állította, a gyakorlat azt mutatja, legfeljebb a piaci érték 50 százalékát ajánlották volna fel, így szerinte helyes döntés volt pályázat nélkül a bérlőknek eladni a helyiségeket. Akkor kaptak volna Rogán szerint jobb ajánlatokat, ha az önkormányzat előzőleg kiüríti az ingatlanokat, ám szerinte ez hosszadalmas és nehézkes folyamat, évekig eltartott volna, ráadásul tartani lehetett bírósági perektől is.

Azt mondta, amikor a kaszinók a szerencsejáték-monopóliumot meghatározó törvény bevezetése után megszűntek, a bérlők pedig kivonultak, a bíróság nekik adott igazat és ezért az önkormányzat végül 80 milliót fizetett nekik a korábbi fejlesztéseikért. Rogán szerint ezek olyan beruházások voltak, amiket csak egy kaszinótulajdonos tudott volna kihasználni, de mégis fizetnie kellett az önkormányzatnak.

A volt polgármester kitért a kedvezményekre is, amiket a vevőknek adtak sok esetben. Azt mondta, az utóbbi napokban áttanulmányozta több önkormányzat értékesítési módszereit is, és azt tapasztalta, hogy Budapesten 15 kerületben járnak kedvezmények a bérlőknek, ha eladásra kerül az ingatlan. Mint mondta, ez volt a gyakorlat az V. kerületben mielőtt ő polgármester lett volna, szerinte a szocialista Steiner Pál is biztosított ilyet a bérlőknek. Rogán azt állította, számításai szerint 2000 és 2006 között 5,6 milliárd forintnyi kedvezményt adtak összesen (a Népszabadság Rogán polgármestersége alatt 4 milliárdot számolt össze). A volt polgármester szerint nem politikai vagy ismertségi alapon adták meg az általa vezetett kerületben a 30 százalékos kedvezményt a bérlőknek, hanem mindenkinek, aki jelezte a vételi szándékát, csak néhány kivétel volt, olyanok, akik megszegték korábban a bérlőkre vonatkozó előírásokat. Juhász ezzel szemben a feljelentésében azt állította, az önkormányzat hanyag módon nem vizsgálta meg, hogy kinek jár a kedvezmény, mert szerinte ez nem jár minden bérlőnek automatikusan, ha nem teljesítette korábban a kötelezettségeit.

A politikusnak is jár lakás

A Fidesz frakcióvezetője szerint hibázik a sajtó, amikor azt állítja, hogy áron alul adták el az ingatlanokat, mert szerinte nem veszik figyelembe, hogy milyen helyiségekről volt szó: szerinte több esetben pincéket adtak el alacsonyabb áron, de úgy vélte, ezt nem is lehetett volna drágábban.

Rogán megmagyarázta azokat az eseteket is, amikor pár hónap bérlés után vált valaki hirtelen vevővé. Juhász ugyanis azt állítja, ők direkt azért jelentkeztek be bérlőnek, hogy utána kedvezménnyel, jóval ár alatt vehessék meg a főváros legértékesebb zónáiban a helyiségeket. Rogán viszont azt mondta, nem volt honnan tudniuk, hogy a bérlőnek jelentkező később vevő akar lenni, de mivel az önkormányzat úgy döntött, értékesíti az adott ingatlant, ezektől a bérlőktől sem vonhatták meg a kedvezményt.

Kitért arra is, hogy a jelenlegi polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter, illetve az MSZP-s Pásztor Tibor is olcsón jutott értékes önkormányzati lakásokhoz. Azt mondta, amikor Szentgyörgyvölgyi bérlő lett, még nem volt politikus, csak hivatalnok az önkormányzatnál, de szerinte egyébként sem lehet valakitől megtagadni a lehetőséget csak azért, mert politikus.  

A Pápa Marianne-eseset sajnálja, de a jegyzője hibázott

Rogán kifejtette, egyetlen esetben gondolja úgy, hogy hibázott. Azt mondta, arról a helyiségről van szó, melyet Pápai Marianne cége szerzett meg, majd továbbadott jóval drágábban. Mint mondta, itt a volt jegyzője, Rónaszéki hibázott, mert nem közölte a polgármesterrel, azaz vele, hogy továbbértékesítették. Rogán szerint, ha szólt volna, akkor egy éven belül az önkormányzat megtámadta volna az adásvételi szerződést.

A volt polgármester kitért arra is, amire a hvg.hu hívta fel csütörtökön a figyelmet. Rogán korábban azt mondta, ő kért vizsgálatot ebben az adott ügyben, majd kezdeményezte Rónaszéki távozását. Viszont a képviselőtestület 2013. szeptemberi ülésének jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a jegyző közös megegyezéssel távozott. Rogán most azt mondta, azért választotta ezt, mert nem akart bíróságra járni és pereskedni – szerinte nem lett volna egyszerű bizonyítani bármiféle törvényszegést –, de így ki kellett fizetni Rónaszékinek a 10 éves munkaviszonya utáni végkielégítést.

Szerinte más esetekben, amikor a vevő később drágábban adta tovább az ingatlant, nem történt más, mint hogy a vevő fejlesztett, így értékesebb is lett a helyiség. Rubovszky György KDNP-s képviselő cégének szakértői tevékenységéről pedig azt mondta, jóval előtte, már 2000 óta dolgozott az önkormányzatnak.

Rogán azt mondta, az ingatlanok vételi árából származó bevételeket nagyrészt fejlesztésekre fordították, vagy az uniós beruházások önrészébe tették a pénzt. Szerinte Juhász azért támadja, mert nem tudja elfogadni, hogy ősszel a választáson vereséget szenvedett, és most ki akarja Rogán szerint kényszeríteni az előrehozott választást. (HVG.HU)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr657078287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása