CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Miért és hogyan jutunk el a Kisrablótól az Auróráig

2015. január 18. 04:24 - csú

orban-tudat-has-adas-621.pngEgy közkeletű félreértés szerint - de nevezhetnénk ezt orbitális baromságnak is, ám most még jókedvünkben vagyunk – romkocsmák mélyén nem születnek forradalmak.
Ja, mert mostanában új-zélandi utakon, Gucci vagy Louis Vutton boltok mélyén alapozzák meg a fülkeforradalmakat? Vagy kopott pártházakban, ahol azon nyomban mindenre összeül egy bizottság? Van előterjesztés, vita, összefoglaló, jegyzőkönyv, kilométerpénz.
Rossz hírem van bizonyos elkényelmesedett uraknak. A forradalmak kocsmák mélyén születnek.

Ott volt rögtön ez a petőfis dolog a Pilvaxszal.

Jókai állítólag két kupicával is lenyomott a nevezetes napon, más kérdés, hogy neki szerelmi bánata is volt. És ugyan a bécsi udvar királyi pátensban üzente meg a márcziusi ifjaknak, hogy kocsmák mélyén nem születnek forradalmak, a Pilvax azért vasárnap is boldogan üzemelt tovább.
És Marx Károly a kísértetes könyvét – negyven felett szerintem tetszenek rá emlékezni, amelyik úgy kezdődik, kísértet járja be Európát… kérem csak csendben folytatni – jelentős részben egy brüsszeli ivóban alkotta meg, a Grand Place-n. A hattyúhoz címzett helyen, ma is ott az emléktábla: e kocsma mélyéről indult útjára a proletariátus felszabadításának az ügye. Az esetleges sikertelenségért a kocsmárosok semmiféle felelősséget nem vállalnak.

De ha már itt tartunk, akkor Lenin sokat időzött egy Cabaret Voltaire nevű helyen Zürichben – részben itt gondolta ki az Állam és forradalom című művét. És második Miklós ugyan később próbálkozott azzal, hogy de kérem, kocsmából, kabaréból nem indítunk forradalmat, azért szép kis ribillió támadt az egészből.
De, hogy egy békésebb példával is jöjjünk, Deák Ferenc közismerten az Angol királynőhöz címzett fogadó mélyén gondolta ki remekbe szabott ruhaipari elgondolását a mellények újragombolásának a szükségszerűségéről
Károlyi Mihály egy Astoria nevű műintézményből egy egész rendszerváltást hajtott végre. Itt jegyeznénk meg, hogy Krúdy Gyula, aki maga is sokszor tartózkodott az intézmény vendéglőjében, különösen azt emelte ki, hogy a pulykanyakból és marhalábszárból készült húslevest itt igen jól csinálták, természetesen az elmaradhatatlan, a tányéron hosszan rezgő velős csonttal, amely sosem volt akadálya semmiféle forradalomnak sem.
Úgyhogy tessék nyugodtan hátradőlni, a romkocsma előtt nincs akadály. A Szmolnijba az út a romkocsmán keresztül vezet. Váci út felelj neki.

És magas a labda, hát leütjük. A Fidesz egyik legelső, jelentős forradalomszervező gyűlésének a helyszíne 1988. április 10-én egy Kisrabló nevű hely esett meg.

Ízlelgessük a szót. Kisrabló. Zenta utca 4. A Fidesz története a Kisrablótól a nagy rablókig és vissza. Ment közben a pálinkafőzés folyamatos. Beszállás csak annak, akinek annyia is van. Vigyázat, Pasa parki megálló követezik. Mert a Pasa park a mi világegyetemünk. Mindig tágul. Ajtók a jobb oldalon nyílnak.
A fideszes revolúció hát a Kisrablóból indult. És hova jutott.

A Kisrabló jobban teljesít. Ízelgessük a mondatot: A Kisrabló jobban teljesít.

Állunk sorban a körzeti orvos gangos udvarról nyíló pici előszobájában. Állunk, mert nem fér be ide annyi szék, hogy le tudjunk ülni. Szól a háttérben valamelyik Kisrablóból indult oligarcha rádiója, amelyben Magyarország kormánya megbízásából egy behízelgő hang arról tudósít, hogy a Kisrabló jobban teljeit (listaáron évi nyolcszázmillió plusz áfáért). Az idős hölgy, akitől éppen kettő centire kényszerülök szorongani, miután részletesen beszámol az asszisztensnek székelési problémáiról, áttér éppen hugyúti fertőzésének apró-cseprő ügyeire. Az asszisztens azt ajánlja, hogy menjen urológushoz. Bár ott csak akkor van esélye, ha magánrendelés. Egy konzultáció nyolcezer. Mikorra írhatom be a nénit? – kérdezi a nyugdíjas napközis tanártól az asszisztens. 117 ezer per hóért.

Csak 12-e után, akkor jön a nyugdíj, addig szegénység van és csípős vizelés – mondja a hölgy és valami gombás fertőzést is szóba hoz (12 ezer) de én befogom a fülem.

És arra gondolok, hogy ennyi idős korára igazán a saját lábára állhatott volna már és itt ez az élethossziglan tartó tanulás. Nyilván tud sütni-főzni, az alapjai jók, tudok hát neki ajánlani egy nagyszerű svájci vendéglátóipari iskolát. Csak összehozott már annyit, hogy befizesse a tandíjat. És akkor elvégzi, és jól keres majd, mert megérdemli és akkor lesz pénze kezeltetnie a húgyúti fertőzést plusz a hüvelyi gombákat. És akkor a gyereke végre kaphat egy 200 milliós házat – egy élet megfeszített munkájával csak összedobott ennyit.
És akkor az asszisztens rám mosolyog, én leveszem a kezem a fülemről és még hallom a rádióból, hogy nem is azt mondják, hogy a Kisrabló jobban teljesít. Hanem hogy Magyarország jobban teljesít.
Találkozunk a Kisrablóban? Vagy hol is az az Auróra?
Dési János (Klubrádió)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr567078469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása