CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A csepeli kultúrafelszámolók szervezik a magyar kultúra napi programot

2015. január 21. 14:07 - csú

Holnap nem veszek részt Csepelen a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett rendezvényen - írja VOX. Szikár kijelentését így indokolta:

002-triumviratus.PNG"A csepeli fideszesek  hatalomra kerülésük óta – szerintem –, inkább romboltak, mint építettek a helyi kulturális területen is. Már az alakuló ülésen megszüntették a Csepel újságot, amely például havi kulturális mellékleteivel is hozzájárult a csepeli kulturális élet fejlődéséhez. Felszámolták a televíziós műsorszolgáltatást Csepelen, valamint a Csepeliek Művelődéséért Közalapítványt. A kulturális intézmények feletti hatalom megszerzése érdekében likvidálták a Csepeli Művelődési Központot, dicstelenül szélnek eresztve az intézmények közalkalmazottait. Leállították a Csepel Galéria és Helytörténeti Gyűjtemény tevékenységét, ez utóbbi csak 2014-ben kezdte meg újból munkáját. Felmondták a korábbi önkormányzati vezetés és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány közötti együttműködést, a csepelieket szolgáló, idén 95 éves kultúrház anyagi támogatását, és még az oktatási intézményeket is kitiltották a kultúra csepeli fellegvárából" - mondja többek között VOX. Rendhagyó cikkét így kezdi és folytatja:

Január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Emlékezünk Kölcsey Ferencre, aki 192 éve, ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Rendezvényeken, kulturális, művészeti és tudományos programokon értékeljük a magyar kultúra helyzetét, köszöntjük a kultúra munkásait, közművelődési szakembereket, pedagógusokat.

Csepelen is szervez az önkormányzat a kultúra napi eseményt – rangos, tiszteletre méltó színésszel. Nem leszek ott. Nem a színész miatt.

Tudom, ez legkevésbé a szervezőket izgatja. A részvétel helyett azt tartom fontosnak, hogy

e fórumon is felhívjam a csepeliek figyelmét a 2010 óta hatalmon lévők kultúrával kapcsolatos kétarcúságára, hiteltelenségére.

A csepeli fideszesek ugyanis hatalomra kerülésük óta – szerintem –, inkább romboltak, mint építettek. Már az alakuló ülésen megszüntették a Csepel újságot, amely például havi kulturális mellékleteivel is hozzájárult a csepeli kulturális élet fejlődéséhez. Felszámolták a televíziós műsorszolgáltatást Csepelen, valamint a Csepeliek Művelődéséért Közalapítványt. A kulturális intézmények feletti hatalom megszerzése érdekében likvidálták a Csepeli Művelődési Központot, dicstelenül szélnek eresztve az intézmények közalkalmazottait. Leállították a Csepel Galéria és Helytörténeti Gyűjtemény tevékenységét, ez utóbbi csak 2014-ben kezdte meg újból munkáját. Felmondták a korábbi önkormányzati vezetés és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány közötti együttműködést, a csepelieket szolgáló, idén 95 éves kultúrház anyagi támogatását, és még az oktatási intézményeket is kitiltották a kultúra csepeli fellegvárából.

A csepeli művelődési intézmények több évtizedes, hazai és nemzetközi szinten is elismert eredményeinek lebecsülése, felszámolásának szándéka az önkormányzati anyagi támogatás tudatos csökkentésében is tetten érhető. Négy év alatt, 2009-2013 között, az önkormányzati művelődési intézmények (Királyerdei Művelődési Ház, Radnóti Miklós Művelődési Ház, Csepel Galéria és Helytörténeti Gyűjtemény, Rákóczi Kert Civil és Közösségi Ház, Ifjúsági Tábor) támogatását 40,9 %-kal csökkentették! A Csepeli Munkásotthon részére biztosított 18,7 milliós évi támogatást elvonták, sokáig akadályozták az állami támogatás elnyerését is. A választás előtti év végén 30 milliót ígértek a kultúrháznak. Azóta sem fizették ki. 

Persze, „építettek” is. Újra felépítették a második világháború előtti irredenta országzászlót, szobrokat avattak, új jelképeket (zászló, címer) alkottak, nyilas eszméket védő írókat igyekeztek tisztára mosni műveltségi vetélkedők, irodalmi estek szervezésével. Meglátásom szerint történelmet is „hamisítottak”, amikor 2017 helyett, 2012-ben ünnepeltették meg Csepel valódi újjáépítésének 300. évfordulóját. Új díjakat alapítottak, miközben Németh Szilárd, Csepel volt polgármestere a díjak átadására egyetlen Pedagógus Napon sem vett részt.

Borbély Lénárd Csepel új polgármestere mindennek a folytatását ígérte. Ezért nem megyek el az önkormányzat kultúra napi programjára. Tisztelettel köszöntöm viszont mindazokat, akik az elmúlt évtizedekben sokat tettek a kultúra csepeli hagyományainak ápolásáért, megőrzéséért, a csepeliek kulturális felemelkedéséért, azokat, akik ma is hittel szolgálják, alulfizetve, valódi megbecsülés, elismerés nélkül, a csepeli kultúra ügyét.

V O X

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr417094607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása