CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelig ér a Duna alatti alagút

2015. február 21. 02:20 - csú

szennyviztisztito-1.PNGBefejeződött a Budafok-Tétény szennyvizét a csepeli Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre továbbító csatornavezeték Duna alatti átvezetése - közölte a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala  az MTI-vel.

A múlt év őszén indított fejlesztés a több mint 34 milliárd forint összköltségvetésű - európai uniós támogatással épülő - Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) Projekt részeként valósult meg - áll a közleményben.

A kivitelezés során a metróépítéseknél is használt korszerű műszaki megoldást alkalmaztak:

egy közel 1,8 méter átmérőjű fúrópajzzsal "alagutat" fúrtak a talajba 21 méteres mélységben, mintegy 6 méterrel a Duna medre alatt.

A pajzs mögött egy speciális sajtoló berendezéssel folyamatosan vezették a járatba a több mint másfél méter átmérőjű vasbeton csőszelvényeket. Ez a védőcső ad helyet a két darab, egyenként közel 60 centiméter átmérőjű nyomóvezetéknek, amely a szennyvizet továbbítja Budafokról a Csepeli tisztítóba. Eddig ez a szennyvíz tisztítatlanul jutott a Dunába.

A BKISZ keretében ez év végéig 240 kilométernyi szennyvízcsatorna épül meg Budapest eddig ellátatlan területein. Ennek eredményeként a csatornázottság 96-ról 99 százalékosra bővül a fővárosban. (MTI)

Az MTI fotóján  az Észak-Csepelre épített Budapesti Központi Szennyvíztisztító látható

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr827190367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása