CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Emlékezzünk: 71 éve, 1944. április 3-án bombázták először Csepelt

2015. április 03. 05:59 - csú

a_csepeli_papirgyar_es_a_gubacsi_hid_bombazasa_baloldalt_a_csepeli_beke_teri_stadion.jpgA bombázás a Papírgyárat és a Gubacsi hidat is sújtotta. Balra a mai Csepel SC stadion látható

Hetvenegy éve, a második világháború befejezése előtt egy évvel, a náci Németország már hatalmas vereségeket szenvedett a szovjet vörös hadseregtől, az angolszász haderőtől vagyis a szövetséges antifasiszta hatalmaktól. A hitleri csapatok azonban március 19-én megszállták hazánkat. A magyar adminisztráció és a katonaság együttműködött a megszállókkal. Ilyen közvetlen előzmények után 1944. áprilisában  kezdődött meg Budapest bombázása. A  fő célpont az ország egyik legnagyobb hadiipari komplexuma, a Weiss Manfréd Acél- és Fémművek, valamint a Dunai Repülőgépgyár, továbbá a mai Tököli repülőtér volt. Április 13-án újabb bombázás célpontja lett Csepel és környéke. A légitámadások során több mint ezernégyszázan vesztették életüket és sok családi ház romba dőlt.

csepel_muvek_legi_foton_1944.jpgLégi felderítők felvétele a Weiss Manfréd Acél- és Fémművekről, valamint Csepel egy részől - alig több mint fél évvel a bombázás előtt

A német megszállás alatt lévő Budapestet és környékét 1944. április 3-ig a szövetséges haderők nem bombázták. Azon a napon azonban komoly támadás indult a főváros környéki ipari központok ellen, amelyeknek nagy része Csepelen és a Csepel-sziget más részein, például Szigetszentmiklóson, Szigethalmon működött.

dunai_repulogepgyarat_tokoli_repulotzeret_bombazo_liberator.jpgAz első hullámban 112 repülőgép ( nagy részük Liberátor mint a fenti képen) ért a főváros fölé. Az volt a feladatuk, hogy a szigetszentmiklósi Messerschmidt 210-eseket gyártó üzemet legyalulják a föld színéről. A magyar légierő gépei felszálltak ugyan, de nem tudták megzavarni az offenzívát. A feljegyzések szerint háromszáz bomba hullott a gyárra és környékére.

fustfelho_a_szabadkikotobol.jpgLáng és füstfelhő a Csepeli Szabadkikötő felett

Április 13-án csaknem nyolcszáz szövetséges gép támadta Csepelt és a Csepel szigeti hadiipari létesítményeket  A repülőtéren kívül célpont volt a Shell, Vacuum Oil Company és a Steaua kőolaj-finomító. Ezekben a napokban Szolnokot és Győrt is bombázták.

A támadásoknak Csepel környékén több mint 1400 áldozata volt. Találatok érték Csepel község központját is. A Weiss Manfréd Acél- és Fémművekben helyreállíthatatlan károk keletkeztek, a harckocsigyártás a továbbiakban itt megszűnt. A bombázások napjaiban becslések szerint közel 2-300 ezer ember menekült el a főváros környékéről.

Forrás: player.hu és fortepan.hu

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr867334312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OM617.912 2015.04.03. 19:12:06

"Messerschmitt" helyesen.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2015.04.04. 17:51:30

A lakihegyi leadó és a Csepel környéki harcokról, és bombázásokról tud valaki hasonló jó anyagot ajánlani?
süti beállítások módosítása