CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hetven éves az európai béke

2015. május 08. 11:48 - csú

gyozelem_napja_0.PNGA Magyar Távirati Iroda továbbtotta a hírt Londonból 1945. május 8-án
A Reuter-iroda jelenti Rheimsből:
A szövetségesek hétfőn hivatalosan jelentették, hogy Németország feltétel nélkül megadta magát. A fegyverletételi okiratot német részről Jodl vezérezredes, a német hadsereg új vezérkari főnöke Eisenhower tábornok főhadiszállásán hétfőn hajnalban, francia időszámítás szerint 2 óra 41 perckor írta alá.
A newyorki rádió beszámolva az aláírási szertartásról közölte, hogy a szövetségesek legfelső parancsnoksága részéről az iratot Bedell Smith tábornok, Eisenhower vezérkari főnöke írta alá. A szovjetuniót Ivan Szabloparov tábornok, Franciaországot Francois Sevez tábornok képviselte.

Eisenhower nem volt jelen a német kapituláció aláírásakor. A tábornok csak később fogadta Bedell Smith tábornokot és vont Friedberg tengernagyot. A német kiküldötteket ismételten megkérdezték, tudatában vannak-e a megadás jelentőségének. A német tisztek igennel válaszoltak. (MTI)

Dönitz elrendelte a feltételnélküli fegyverletételt

London, május 8.
(Reuter.) A flensburgi német rádió hétfőn a koradélutáni órákban a következőket jelentette: Itt a német rádió! Közöljük gróf Schwerin von Krosigk birodalmi miniszternek a német néphez intézett következő üzenetét:„Német férfiak és asszonyok! A véderő főparancsnoksága Dönitz vezértengernagy parancsára ma elrendelte valamennyi német küzdőerő feltétel nélküli fegyverletételét". (MTI)

Május 8-ika az európai győzelem napja
London, május 8.
(Reuter) Hivatalosan jelentik, hogy május 8-a lesz az európai győzelem napja. Churchill miniszterelnök kedden délután, greenwichi idő szerint 1 órakor, rádióbeszédet mondott, Őfelsége VI. György király délután 5 órakor intéz beszédet a Brit Birodalom népeihez. Az angol alsóház a szokásos időben tart ülést. (MTI)

Párizs, május 8.
(AFP) Hivatalosan közlik, hogy de Gaulle tábornok május 8-án, kedden délután 3 órakor rádiószózatban jelenti be a francia népnek a szövetségesek végső győzelmét. (MTI)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr717441534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása