CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A kórházból az utcára mennek a nővérek, a Belvárosban tüntetnek

2015. május 12. 11:11 - csú

apolono-1.PNGMa délután két felvonulást is tartanak Budapesten az egészségügy helyzet miatt. Emiatt délután nem lesz könnyű közlekedni, a két demonstráció útvonala kettévágja Pestet és Budát – írja az Index.

  A demonstrációk egymástól elvileg függetlenül szerveződtek, de este hétre mindkét csoport az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága elé érkezik az Arany János utcába.
 
  A nővéreket, ápolókat, asszisztenseket képviselő Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara hangsúlyozottan politikamentes demonstrációra készül a megalázóan alacsony fizetések miatt. A kamara 12 pontjában a következő követelések szerepelnek:

  • havi 50 ezer forintos alapilletmény-emelés
  • szakdolgozói életpálya
  • bérlettámogatás az utazáshoz
  • cafetéria
  • nővérszállók felújítása és újak építése.

 A menet a Hősök Teréről indul 17:45-kor. A résztvevők fehér köpenyben, piros-fehér-zöld szalagokkal vonulnak végig az Andrássy úton egészen az Arany János utcáig.
 
  A másik demonstrációt

apolo_vagyok.PNGÉrtetek, Értünk, Veletek címen hirdette meg az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség. Ennek tagjai között ott van az Autonóm Területi Szakszervezet, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ), a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, a Magyar Orvosok Szövetsége, a Magyar Rezidens Szövetség, és az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége.
 
  Az akciószövetség a biztonságos betegellátás feltételeinek megteremtését, életpályamodellt, alapilletmény-emelést, és a hálapénzrendszer megszüntetését követelik.  Ez a csoport a Clark Ádám térről indul, és a Lánchídon át jut el az Arany János utcába. A résztvevők, csatlakozva a Péterfy-kórházban tiltakozó nővérhez, fekete ruhában ruhában vonulnak fel. Ez a szervezet harcosabbnak tűnik, a másik demonstrációt ők maguk nevezik „visszafogottabbnak”.
 
  A demostrációkhoz érdekes módon nem csatlakozik a Cser Ágnes által vezetett Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ). Cser Ágnes a Magyar Nemzetnek azt mondta: sztrájktárgyalás idején nem demonstrálnak, mert nem veszélyeztethetjük a másik oldal jóindulatát. Cser azt is mondta, hogy „Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár személyében garanciát látok az előrelépésre”.

Forrás: Index

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr457453218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása