CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli cseppben az országos tenger: Átgázolni mindenen és mindenkin

2015. május 14. 05:52 - csú

a_negyes_bruttohoz-nevvel-jav.pngA most következő csepeli történet jól mutatja a Fidesz és a hatalomra került helytartói igazi arcát, az ország és szűkebb pátriánk, Csepel egyre inkább kiteljesedő elszigetelődéséhez vezető utat. A lényeg röviden: átgázolni mindenen és mindenkin. Most pedig jöjjenek a részletek! A gyanús fogantatástól, a zajos hatalomátvételtől kezdve:

werner_peter_ok.PNGSok minden megjelent már Werner Péter, a Csepeli Városgazda Zrt. volt vezérigazgató több mint négy éves csepeli pálya/ámokfutásáról. A vezérigazgatói korszakához kötődik a Csepeli Városgazda Zrt, birodalom kiépítése, az önkormányzati vagyongazdálkodás, illetve a vagyonkezelés gyakorlatilag teljes átvétele, az államháztartáson kívüli önkormányzati támogatások milliárdos növekedése, azaz az önkormányzati pénzek államháztartáson kívülre való kiáramoltatása, ezáltal a pénzügyi ellenőrzés lehetőségeinek csökkenése, és végül, de nem utolsó sorban, néhány kisebb-nagyobb botrány. Németh Szilárd akkori polgármester és vezetőtársai hozták monopolhelyzetbe a gazdasági társaságot és emelték Werner urat piedesztálra. Az önkormányzat vezetői természetesen gondoskodtak arról is, hogy mindezen „terhekhez” biztosítva legyen számára a magas bér, a prémium és a korlátlan használatú személygépkocsi. Évente több mint 10-11 milliót kereshetett, s tavaly, munkálkodása utolsó évében még „jussát” is megkapta: több mint 21 millió forint volt éves keresete. Munkálkodását sok kritika érte: gondok voltak javaslatai színvonalával, a határidők betartásával, a vállalt feladatok teljesítésével, a közbeszerzési eljárásokról szóló előterjesztéseivel, a Fidesz, illetve felesége gazdasági társaságaihoz való kapcsolódásával. Ezzel a sok kritikát kapott „bizonyítvánnyal”, az azt semmibe vevő „végkielégítéssel”, azonnal el tudott helyezkedni: január ötödike óta ismét vezérigazgatóként irányítja az egyik pestlőrinci önkormányzati gazdasági társaságot. 

Mivel már magam is többször foglalkoztam az úriember dolgaival, most „hatalomra” kerülésének körülményeiről gyűjtöttem össze néhány dokumentumot. Werner Pétert a 2010-es önkormányzati választások után, október 12-én, az új testület alakuló ülésén, a fülkeforradalmi hevülettől átitatott, kétharmados fideszes többség választotta meg. Ezt követően Németh Szilárd váratlanul 15 perces szünetet rendelt el (csepel.hu, jegyzőkönyv), majd Werner úrral, „karhatalmi biztosítással”, „több tucat emberrel” megjelentek az akkori CSEVAK-nál, és átvették a hatalmat. (csepel.hu, 2010. XI. 25. KT ülés,20. napirendi pont.) A gazdasági társaságnál kiküldték a munkatársakat az irodákból, majd „szakemberek” szállták meg az irodákat, munkahelyeket stb. 

A 2010. november 25-i KT ülésen az ezzel kapcsolatos ellenzéki interpellációra azt válaszolták, hogy a vezérigazgató úr majd 2011. februárban írásban beszámol intézkedéseiről, s mellékeltek két szerződést. Egy ügyvédi megbízási szerződést, amelyet dr. Kléber István ügyvéddel kötöttek november 5-én, s egy vállalkozói szerződést, amelyet az Info-Sec Vagyonvédelmi Kft-vel írtak alá, amelynek aláírási dátumát október 12-ről átjavították október 20-ra, annak ellenére, hogy a meghatározott feladatok október 12-14 közötti időszakra(!) jelöltek meg teendőket. Az aláíró, illetve a szerződési dátumot javító személy Werner úr volt. A 2011. februári „beszámoló” pedig tájékoztatóként lett előterjesztve, így még vitatkozni sem lehetett róla. Egyébként a 2010. október 12-i birtokbavétellel kapcsolatos ellenzéki kérdésekre, az „akció” törvényi feltételeire és pénzügyi költségeire az új vezérigazgató nem válaszolt. 

Nem válaszolt, sőt elhallgatta az igazságot, szerintem tudatosan félrevezette a képviselő-testületet. Werner úr ugyanis még megbízatásának napján, 2010. október 12-én több megbízólevelet is aláírt, az „október 12. napjával kezdődő”(!) feladatokra, amelyekben a megbízási díj külön megállapodásokban került rögzítésre, így azok összege nem ismert. A csepel.hu-n fellelhető dokumentumok szerint a vezérigazgató úr az alábbiakkal került még október 12-én(!) megbízásos munkaviszonyba:

Bartha Szilvia; dr. Rozgonyi Balázs; dr.Kiss és Társai Ügyvédi Iroda; Kraxner István;

Lihor Balázs; dr. Pés Kft, Infosec Kft. (ugyanaz a cég, amelynél a vállalkozási szerződés aláírásának október 12-i dátumát Werner úr október 20-ra javította); Pethő Lajos, Vágvölgyi György. 

Werner úr aláírásait egyetlen esetben sem „hitelesíti” a cégbélyegző.  Vajon miért nem? Kérdéses továbbá, hogy 2010. október 12-én, a vezérigazgatói megbízás megszavazása előtt vagy után írta alá Werner úr a megbízóleveleket. Ahhoz, hogy aláírhassa, a tisztségviselői jogviszony valamennyi törvényi feltételének meg kellett lennie. Megvoltak ezek a feltételek? Ahhoz, hogy a felsorolt cégek, magánszemélyek szempontjából jogszerű legyen a hatalomátvétel technikai feladatai lebonyolításában való közreműködésük, a testületi ülés szünetében elkezdődött hatalomátvételkor már rendelkezniük kellett a megbízó levelekkel. Rendelkeztek? Ha igen, akkor mikor írta alá Werner úr a megbízóleveleket? Miért lettek a megbízólevelek a 2010. november 25-i, majd a 2011. februári képviselő-testületi ülésen „elhallgatva”?

Lehet, hogy ezek az ügyek, kérdések ma már senkit nem érdekelnek. Az is lehetséges, hogy jogilag minden rendben van, mindent jól lepapíroztak. Meglehet, hogy az olvasóknak is elege van már Werner Péterből, a Werner Pétereket hatalomra juttató Fideszből, Németh Szilárdból, Borbély Lénárdból. Igazuk van. Nézetem szerint viszont az egész ügy előkészítése, lebonyolítása, kezelése jól mutatja a Fidesz és a hatalomra került fülkeforradalmárok igazi arcát, a jelenlegi autokratizmushoz, az ország egyre inkább kiteljesedő elszigetelődéséhez vezető utat. Átgázolni mindenen és mindenkin, könyörtelen módon megszerezni és megtartani minden hatalmi pozíciót, biztosítani a mindehhez szükséges vagyoni, pénzügyi, személyi feltéteket: saját kézben lévő gazdag cégeket, társaságokat, vállalatokat, a pénzügyi hátteret is megteremtő, biztosító, mindenkor hálás gazdasági, pénzügyi vezetőket. Csak egyet felejtettek el. A forradalmak, a fülkeforradalmak meg pláne, mindig felfalják saját gyermekeiket. Most ennek vagyunk részesei: a Fidesz bukásra áll, s az emberek többsége már valódi változásokat akar. 

V O X

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr957455958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása