CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

KÉPTELENSÉG

2015. július 20. 03:07 - csú

telesport.PNGAzt feltételezni – miként a honi futballszövetség teszi -, hogy a kevesebb televíziós meccsközvetítés több szurkolót irányít a stadionokba, képtelenség. Akárcsak az, hogy két nappal az élvonalbeli bajnokság új idényének rajtja előtt a sportág rajongóinak fogalmuk sem lehet arról, láthatnak-e NB I-es meccseket azon a csatornán, amely évek óta közvetít, és a találkozókon túl elemzőműsorokat, illetve gólösszefoglalót is sugároz. Képtelenség továbbá, hogy a jogokért milliárdokat fizető két csatorna csütörtökön tárgyal arról, mi lesz a menetrend szombattól.

De haladjunk csak tovább! Muszbek Mihály, a profinak mondott magyar labdarúgásért olykor Don Quijoteként harcoló sportközgazdász kimutatásai szerint a közvetési jogokért idényenként több mint három és fél milliárd forintot fizető Sport Televízió és a köztévé egy évadban ötvenszer annyi nézőt ültet le a képernyők elé, mint amennyi a helyszínen szurkol. Az utóbbi szám 603 ezer, az előbbi 31,5 millió. Képtelenség ezt figyelmen kívül hagyni. Idehaza bántóan semmi sem utal arra, hogy

bárki is üzleti alapokra helyezné a futballt, ezért fordulhat elő, hogy a tv-s meccsek számának csökkenésétől várják a csodát. Meglehet, a szurkolók kiszolgálása a stadionokban, és nem utolsósorban a jobb foci talán többet nyomna a latban…

Képtelenség szem elől téveszteni, hogy a klubok költségvetésének tekintélyes részét nem a jegybevétel (az NB I egészét nézve 2014-ben 771 millió forint), hanem a tv-s pénz (3,54 milliárd) teszi ki, és egy-egy élvonalbeli összecsapást elnézve érthetetlennek tűnik, hogy átlagosan 2500 embert egyáltalán még érdekel a magyar klubfutball. Melyik stadionba menjen a szurkoló, ha történetesen Zala, Somogy, Baranya, Veszprém, Nógrád, Heves, vagy Bács-Kiskun megyében (a sor folytatható – egyikben sincs NB I-es csapat) él?

A hazai közvetítési piacra néhány éve betörő Digi Sportot annak idején „láthatatlan csatornának” gúnyolták. Szombatig az M4 is az volt. Képtelenség ez is. Szombaton fellibbent a függöny, megmutatjta magát a köztévé új reménysége. A sportcsatorna, amely még alig-alig létezik, de a mögötte álló szervezet által már diktálja a feltételeket.

Van képe hozzá.

 

Sahin Tóth Róbert

Népszava

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr367635310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása