CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepel-környéki azonosítás: ötmillió is lehet a bírság a parlagfűért

2015. július 27. 05:57 - csú

parlagfu-csokor.PNGCivil szervezetek parcellaszintű felmérést végeztek a Csepel-szigeten, aminek eredményeként több mint 300 parlagfűvel fertőzött területet azonosítottak. Július elseje óta a megyei növényvédelmi szakemberek öt hektáron rendeltek el parlagfűirtást - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteken a honlapján.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény szerint a földhasználók kötelesek az ingatlanjuk területén június 30-ig megakadályozni a parlagfű virágbimbójának kialakulását, ezt követően pedig folyamatosan fenntartani ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig.

A hatóság július elseje óta ellenőrzi a parlagfűvel fertőzött területeket. A földhivatalok a külterületeken eddig

64 esetben, 69 hektárnyi parlagfűvel fertőzött területen végeztek helyszíni ellenőrzést, ezek alapján a megyei kormányhivatalok növényvédelmi felügyelőinek 29 esetben, öt hektáron kellett közérdekű védekezést elrendelniük.

A hatóság munkáját segítve civil szervezetek parcellaszintű felmérést végeztek a Csepel-szigeten, aminek eredményeként több mint 300 parlagfűvel fertőzött területet azonosítottak.

E mellett idén is bevetnek helikoptereket a felderítéshez, így a nehezen megközelíthető, nagy kiterjedésű, egybefüggő fertőzött területek is a hatóság látókörébe kerülnek. Újdonság, hogy a Belügyminisztérium és az FM megállapodása alapján erre a célra az Országos Rendőr-főkapitányság légirendészeti parancsnokságának helikoptereit használják.

A tárca felhívta minden földtulajdonos és földhasználó figyelmét, hogy tegyenek eleget a törvényi kötelezettségüknek, és még a hatósági szankciók előtt mentesítsék területüket. Ennek elmulasztása esetén a hatóság növényvédelmi bírságot szab ki, amely

 

15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedhet.

Hozzátették: gyommentesítéssel kapcsolatban szakmai információért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz, a megyei kormányhivatalokhoz és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarához fordulhatnak az érintettek.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr277653604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása