CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Gyűlölet, irigység, dübörgés közben

2015. július 29. 03:44 - csú

veszcsengo-2.PNGHiszékeny nép a magyar, mondta is a főnök, márpedig neki hinni szoktunk. Persze, a hit bonyolult, s olyan szépen fut velünk két egymástól homlokegyenest különböző meseszál, hogy egyáltalán nem öröm nézni őket. Ki ebben hisz, ki abban, a hatalomnak elég arra koncentrálnia, hogy az egyik variánsnak mindig többen higgyenek, mint a másiknak. Hogy melyikhez hasonlít inkább a valóság, az úgy tűnik, mellékes, évek óta ritkán képes megmutatni magát annyira, hogy főszereplő lehessen. Lehet azt mondani, hogy ez a kommunikáció győzelme a józan ész, vagy éppen a tapasztalat felett, esetleg mindenről az információhiány, a tudatlanság tehet, netán a sulykolás hömpölygő áradata a perifériára szorított objektivitás búvópatakjával szemben.

Mert nálunk egyrészt minden a helyén van, másrészt semmi sincs ott. Ennyire nem lehet a dolgoknak, szempontoknak, történéseknek, számoknak több oldala, mert az maga a meghasonlás, a tévelygés. Legutóbb a külgazdasági miniszter a Corvinus tanévzáróján tárt hallgatósága elé egy dicsőségtablót, amelyről a Portfolio.hu elemzése nyomán bárki számára kiderülhet, hogy fércmű – ez tények, nem pedig nézőpont kérdése. Nincs szükség hozzá oknyomozásra sem. Vajon a 600 milliós plakátkampány mosolygós figurái megszolgálják-e a rájuk költött pénzt, eladják-e a frenetikus fejlődést, überelik-e leszakadásunk mutatóit? A közmunkába kapaszkodó foglalkoztatási statisztika családra, egyénre lebontva pótolja-e a normális kenyérkereset lehetőségét?

A társadalmi tudat mára egy kulimász, amelynek minden apró részecskéje ütközik a másikkal, de nem az útkereső viták, az erős kontroll, hanem az előregyártott klisék miatt. A színlelések mögül hiába bújik elő minduntalan a nyers hatalmi szándék, nincs megállás.

Miközben dübörög a propagandagépezet, mindig van, kit gyűlölnünk, irigyelnünk, van kit megdézsmálnunk és van kit jutalmaznunk – szóval, miközben ez a mechanizmus tartósan biztosítja a szavazattöbbséget, valami mégis hibádzik. A rosszkedv, letargia, a kiszolgáltatottság, a reményvesztettség érzete cseppet sem múlik, boldogtalanságban változatlanul élenjárók vagyunk. Valami tehát mégsem stimmel. Csodálhatjuk Keletet, manipulálhatjuk a tőkevonzó képességünket, miközben átírhatjuk a szabályokat, belenyúlhatunk valakik kedvéért törvényekbe, közbeszerzésekbe, szűkíthetünk autonómiát, hamisíthatunk családi idillt, lehet rektor Mocsai, miközben anno egy másik Lajosnak, mondjuk Barótinak ilyesmi esze ágába se jutott volna. Hogy minden megtörténhet, mindent meg lehet tenni, minden bizonytalan és viszonylagos, ez a hatalom kétes sikere.

Könnyen kiszámíthatatlanná válik egy ország, amellyel elhitetik, hogy most kerül csak igazán tisztába önmagával, mindennél erősebbnek gondolja magát, holott törékeny. Különösen, ha később azzal szembesül, hogy ismét csak tévedett. Ijesztő példákkal már most napról napra találkozunk, csak az egymástól távoli esetek még nem állnak össze általánosítható konklúzióvá – illetve ha igen, akkor sem szól a vészcsengő. Vagy már az is hamis.

TAMÁS ERVIN

Forrás: NOL.HU

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr917649768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása