CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Lemondott Hende Csaba, az utódja Simicskó István lesz

2015. szeptember 07. 19:14 - csú

hende_csaba_normal.PNGLemondott Hende Csaba honvédelmi miniszter. Döntését Orbán Viktor kormányfő elfogadta, majd Simicskó Istvánt kérte fel a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására.

A kabinet ülését követően Hende Csaba honvédelmi miniszter benyújtotta lemondását a miniszterelnöknek, amelyet Orbán Viktor elfogadott. A kormányfő ezek után a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására felkérte Simicskó Istvánt, aki mostanáig a sportért felelős államtitkári posztot töltötte be.

Hende várható menesztéséről már tavasszal beszámolt a Népszabadság. A tárcavezető az Orbán-kabinet tervezett átalakításának vezéráldozatai között szerepelt, Seszták Miklós fejlesztési, és Fazekas Sándor agrárminiszter társaságában. Lapunknak Orbán Viktor akkor cáfolta, hogy felfrissített kormánnyal vágna neki a ciklus második felének.

Hende Csaba ellen többek között a sorozatos Gripen-balesetek szóltak, de nyilván nem segítettek azok a hírek se, amelyek szerint a honvédelmi miniszter  - azóta élettárssá előlépett - kolléganőjével luxusszállókban pihent meg hivatali útjain. A kormányzati tájékoztatás szövege alapján azonban az is valószínűsíthető, hogy a korábbi közlések dacára a határt lezáró kerítés kiépítése távolról sem halad jó ütemben. 

Hende Csaba 1960. február 5-én született Szombathelyen. 1983-ban az ELTE-n szerzett jogi diplomát, majd Szombathelyen ügyvédként kezdett dolgozni. 1991-től 1994-ig a Honvédelmi Minisztérium parlamenti titkára, jogi főosztályvezetője, majd kabinettitkára volt. Az első Orbán-kormányban, 1998-2002 között az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára, 2002-től Orbán Viktor kabinetfőnöke volt. 2010 óta volt honvédelmi miniszter.

1988 novemberétől a Magyar Demokrata Fórum tagja volt. 1991-től az MDF országos választmányának, 1996-2002 között elnökségének tagja volt, majd 2002 nyarán lemondott az MDF-ben betöltött tisztségeiről, s Orbán Viktor felkérésére a polgári körök irányítójaként tevékenykedett. 2004 júniusában kilépett az MDF-ből, szeptemberben a Fidesz tagja, a Vas megyei elnökség tagja lett.

Simicskó: Legfontosabb a magyar emberek biztonsága

simicsko_istvan.PNGNagy megtiszteltetésnek és nagy feladatnak érzi Simicskó István, hogy Orbán Viktor ma délután felkérte honvédelmi miniszternek.

A politikus, aki sportért felelős államtitkár volt eddig a Balog Zoltán által vezetett emberi erőforrás minisztériumban, a Népszabadságnak nyilatkozva elmondta: ma a felkérésekor értesült a miniszteri személycseréről.

Simicskó István már volt honvédelmi államtitkár, a hadtudományok doktora, a szakdolgozatát pedig a válsághelyzetek kezeléséről írta.

Arra, hogy mi a véleménye a migrációs válság okozta krízishelyzet kezeléséről, illetve a határzárról, munkatársunknak úgy válaszolt: a magyar emberek biztonsága a legfontosabb számára, másrészt a parlamenti döntéseknek és a kormány által meghatározott felelősségvállalásnak kell eleget tegyen mint honvédelmi miniszter.

Forrás: MTI és nol.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr967768142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása