CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Czeglédi Zoltán: A labdarúgás szerelmesei

2015. szeptember 26. 02:35 - csú

czegledi_plakatja.PNGHa én most lemennék az utcára, szépen, megfontoltan beverném egy rendőrautó szélvédőjét, abban a pillanatban elvinnének a hatóságok, bizonyára nem túl udvariasan, és bíróság elé állnék. Ha bárkit, nem is rendőrt, bárkit a Deák téren székekkel, üvegekkel dobálnék, ha a pajtásaimmal felborítanám vagy felgyújtanám az autóját, ha lövöldöznék, hanggránátokat robbantgatnék, akkor súlyos büntetés, jó eséllyel letöltendő szabadságvesztés elé néznék.

Ma Magyarországon mindezt büntetlenül meg lehet csinálni, ha azt hazudod, hogy te egy focicsapatnak, vagy épp a magyar válogatottnak jöttél szurkolni. Az se baj, ha a meccs csak holnap lesz, az se, ha épp akkor megy a stadionban, amikor te már a Keleti környékén kóborolsz menekültet verni, hiszen szír gyerekek rugdosása fontos eleme a magyar focicsapat buzdításának.

Mindezt pedig Magyarország feliratú pólóban teszed, hogy magyarként nekem is égjen a pofámról a bőr. A tiéd nem ég, nem is látom, mert

maszkban követed el a bűncselekményeket, mint egy bankrabló. Náci karlengetéssel “biztatod” a magyar csapatot, mintha nem tudnád, milyen faszán bejött legutóbb is Magyarországnak a náculás.

Hetek óta hallgatom a menekültek kapcsán, hogy így a mindenkire vonatkozó törvények, meg úgy a magyar polgárok jogos igénye a rendre. Egyetlen éjszaka a “labdarúgás szerelmesei” több kárt tettek a fővárosban, mint január óta az összes menekült. Utóbbiakat a miniszterelnök és cimborái naponta titulálják bűnözőnek, mert “jogsértő módon jöttek az országba” (értsd: kikerülték a kerítést a sínek mentén, vagy átbújtak alatta). Hát a tegnap esti, meg a csütörtök esti dúvadak, azok mit csináltak? A miniszterelnök szerint még erről is a menekültek tehetnek, összesen az a baja a huligánokkal, hogy azt hitte, “több megértés van bennük, és látják, hogy milyen a helyzet Magyarországon az illegális bevándorlók miatt”. Értjük? Gyújtogatni, tombolni, az csupán a “megértés hiánya”, ha a fociszurkolók, a “labdarúgás szerelmesei” csinálják. Most komolyan, ha ők a labdarúgás szerelmesei, milyen lehet a labdarúgás gonosz anyósa, vagy az esküdt ellensége? Lehet-e rosszabbat tenni a focival, mint amit ezek művelnek?

És miközben az úgynevezett szurkolók szétverik a várost, miközben a veszély elől, a sorozatos átverések és embertelen körülmények megtapasztalása után a menekültek gyalog elindulnak Ausztriába, a miniszterelnök a 0:0-ás focimeccsen szotyolázgat (a belügyminiszter meg nyaral). Egyértelmű a fontossági sorrend. Ugyanaz, amint amikor a költségvetést kell összeállítani: stadionra százmilliárdok, a kormányfő kertszomszédságába is egyet, focicsapatokra brutális pénzek, a mi adónkból, sőt, a mi adónk helyett, mert már be se kell fizetni a költségvetésbe, rögtön lehet tolni a Puskás Akadémiának.

De mire? Ott van Magyarország első ezer legfontosabb problémája között, hogy “nem elég jó a foci”?  Ha lenne egy népszavazás, vagy akár csak egy közepesen elcsalt Nemzeti Konzultáció arról, hogy toljunk-e még százmilliárdokat a fociba, vajon a tömegek ezt pártolnák? Vagy mondjuk azt szeretnék, hogy munkahely legyen, étel az asztalon, beázástól és kigyulladástól védett metró, színvonalas oktatás, megfelelő fizetések az egészségügyben, mielőtt az utolsó ápolónő is kivándorol? Akarja bárki is ezt a fociőrületet pár alibi-szurkolón kívül, aki eleve balhézni megy a stadionba (vagy épp mellé, mint tegnap este)?

Vagy a másik oldalról: van-e még egy olyan demokratikus ország, olyan fejlődő, sikeres nemzet, amelyik az összes pénzét a miniszterelnök, meg pár randalírozó hobbijára költi? És ne, ne jöjjön nekem senki azzal, hogy jaj de milyen szép családi program, meg kultúra, nemzeti büszkeség. Aki a kisgyerekét a hanggránáttal felszerelt, kocsikat felgyújtó bűntársai közé viszi, attól másnap el kéne vegye a gyámügy az összes kiskorút. Megint csak: ha nem focimeccsen, hanem egy sima péntek este tízkor tennéd ki az óvodás gyerekedet ennek, ha karlengetve dobálnátok a gránátot, és gyújtogatnátok az autókat, simán vinnék a gyereket a hatóságok, kiskorú veszélyeztetése, mehetnél a bíróságra.

Be kell ezt fejezni. Ma a focira közpénzt kábé annyira reális és annyira demokratikus módon költenek, mint annak idején a magyar gyapot (=gumipitypang) termesztésére. Bekattant egy szerencsétlennek, aki sajnálatos módon épp az ország vezetője. Ha akkora igény van a magyar focira, és olyan jó üzlet, hát hajrá, tessenek a piacon szponzorokat találni, de a tőlem beszedett adóforintokból ne Orbán és a “szurkolók” mániáját szponzorálják.

És nincs helye mellébeszélésnek. Ha bármelyik párt igényt tart arra, hogy 2018-ban a fülke magányában ne egy bazi nagy hímtagot pingáljak a szavazólapra, hanem az ő logója mellé ikszeljek, akkor tegye nyilvánvalóvá, hogy egy büdös fillért nem költene kormányon a magyar focira.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr707808470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása