CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Németh Szilárd csepeli vazallusai, bábjai súlyos százmilliókat költenek el

2015. október 08. 05:55 - csú

Választási kampánytámogatásra, cenzúrázott sajtóra van pénz... Adatok és tények a Csepeli Városkép Kft tevékenységéről:

vida_es_abel_egyutt_-621.pngA fideszes önkormányzat 2010 őszi hatalomra jutását követően, megszüntette a hetente megjelent Csepel újságot, s létrehozta a kéthetente kinyomtatott Csepeli Hírmondót. Egy évvel később a Csepeli Művelődési Központot és a Csepel Galéria Művészetek Házát is felszámolta. Emberek kerültek utcára... Végül a fideszes kerületvezetés 2011. december 15-én a 16 évnyi szocialista kurzust is kiszolgált Vida István vezette Csepp TV Kft átalakításával létrehozta a Vida István vezette Csepeli Városkép Kft-t. Hozzácsapta a Királyerdei Művelődési Házat (a Helytörténeti Gyűjteménnyel együtt), a Radnóti Miklós Művelődési Házat, valamint a Csepel Galériát. Így egy korábban médiával foglalkozó gazdasági társaság feladatává tette a csepeli kultúra összes önkormányzati egységének irányítását.

Azóta öt év telt el. Ma a Csepeli Városkép Kft aktív politikai, gazdasági kiszolgálója a fideszes vezetésnek. Bővült tevékenysége az önkormányzati rendezvényekkel, a művelődési házaktól elvett, s az új nyugdíjas házba áthelyezett nyugdíjas klubok működtetésével. Nem régiben ráruházták a Csepeli Munkásotthon Alapítvány Németh Szilárd törvénymódosításával elorzott alapítványi jogainak gyakorlását is.

Most a Csepeli Városkép kft pénzügyi helyzetét

vettem górcső alá, a társaság csepel.hu-n fellelhető beszámolói és az önkormányzati költségvetés adatai alapján:

1) A 2014-es esztendő a választások éve volt. A társaság mérlegbeszámolója szerint a „Végleges jelleggel kapott önkormányzati támogatás összesen: 332.603 eFt” volt, amely 2013-hoz képest 168,8 %-os(!) emelést jelentett. A társaság függősége az önkormányzattól egyre nyilvánvalóbbá vált: míg 2013-ban bevételeik majd 31 %-át „megtermelték”, tavaly már csak 21,2 %-a tellett! Leginkább a hirdetési és reklámtevékenységük bevétele csökkent, 26,2 %-kal ami talán azt is mutatja, hogy az egyre inkább politikai szócsővé váló, cenzúrázott Csepeli Hírmondó nem vonzza a hirdetni vágyó vállalkozókat. A tavalyelőtti, 2013-as esztendőhöz képest, a megnövekedett önkormányzati támogatás ellenére, jelentősen, majd 50 %-kal csökkent a társaság mérleg szerinti eredménye is.

A támogatásból a működési támogatás összesen 287.532 eFt, ami 115,6 %-a a 2013. évi összegnek. A működési támogatás 29,8 %-a ment a művelődési házak, 31,8 %-a a lapkiadás-média, 20,7 %-a pedig rendezvények támogatására.

Az előző évhez képest a legtöbbet a rendezvények rovata „kapta”, itt a növekedés 227,2 %-os volt. Az önkormányzat költségvetésében ezen túlmenően további, Csepeli Városkép Kft-hez könyvelt rendezvények is szerepelnek, ezek (egészségnap, labdarugó VB rendezvények, képviselői beszámolók rendezvényei, hungarikumok napja, nyugdíjas klub rendezvényei, idősek világnapja) együttes összege több mint 33 mFt volt.  Ezzel a 2014. évi rendezvények összege közel 93 mFt-ot tett ki, ami majd 300 %-a az előző évinek! „Kiemelkedő” rendezvények: a labdarúgó VB kapcsán felállított sörsátor programja 12.517 eFt-ba került (felállításának költségei valószínűleg a Csepeli Városgazda Zrt.-nél vannak nyilvántartva), a választásokkal kapcsolatos képviselői beszámolókra 6.160 eFt-ot költöttek.

Jutott azonban pénz a választási kampányanyagokra is, bőven: 7.914 eFt-ba került az „önkormányzati beszámoló kiadvány”, 1,08 mFt-ért mutatkozhattak be a tisztségviselők a Metropol újságban, és 4.680 eFt ment el a „Csepeli kerületmárka ajándékok”-ra.

Sokba került tehát a csepelieknek a 2014. évi választás, az állam által biztosított, a pártok részéről felhasználható és felhasznált pénzösszegeken túl. A rendezvények döntő többségét kampány rendezvénynek is minősíthetjük, ami azt is jelenti, hogy szerintem a csepeli Fidesz a Csepeli Városkép Kft-t, illetve a társaságba pumpált tízmilliókat használta fel választások előtti népszerűsítésére. Például úgy is, hogy az egyes rendezvények előkészítése, lebonyolítása sem mindig a pártaktivisták feladata volt, önkormányzati rendezvénynek minősítve, valójában a gazdasági társaságok, művelődési intézmények munkatársai, a Polgármesteri Kabinet tagjai dolgoztak a rendezvények, így a Fidesz kampánysikeréért. Meglátásom szerint ennyit, amit a Fidesz, illetve a Fidesz vezette önkormányzat „költött” (rendezvények, kiadványok stb) 2014-ben választási kampányra, „önmaga” népszerűsítésére, még nem fordítottak a rendszerváltás után Csepelen.

2) Idén, a választások utáni első évben, egy kicsit visszafogták a Városkép Kft. támogatását, már csak 295.059 eFt-ot(több mint 295 millió forintot!) kapott, ami még mindig magasabb a tavalyi működési támogatásnál. A számok értékelése alapján néhány megjegyzés:

A támogatás közel 40 %-a (114.480 eFt) a lapkiadás-média területén kerülhet felhasználásra, amely 25,2 %-kal magasabb a tavalyi összegnél, ráadásul a Csepeli Hírmondó egyik szerkesztőségi tagja a Polgármesteri Kabinet tagjaként a Polgármesteri Hivataltól kapja a fizetését. Folytatódhat tehát, a helyi „propaganda miniszter”, Ábel Attila alpolgármester vezetésével, a közpénzből fenntartott Csepeli Hírmondó és a csepel.hu politikai küldetése: szolgálni, nem a csepelieket, hanem a Fidesz politikát.

A művelődési házakra ebből az összegből 2015-ben 90.984 eFt kiadást terveztek, ami ugyan valamivel nagyobb a tavalyinál, azonban csak 62,1 %-a(!) az ugyanezen intézményekre 2009-ben fordított önkormányzati támogatásnak.  Az összeg a működési támogatáson belül is csökkenő arányú, tehát folytatódik a művelődési házakban folyó közművelődési tevékenység leértékelése. Egyértelmű: öt év alatt jelentős összeggel, több mint 55 millió forinttal csökkentették a csepeli közművelődési intézmények támogatását. Konkrét okát a kultúrához való viszonyukban vélem felfedezni. A kultúra és intézményei ugyanis mindig, minden korban, az autokráciára vagy a diktatúrára törekvő hatalom elleni harc letéteményesei. Az ellenük folytatott ötéves fideszes harc az országban és Csepelen is erről szólt és szól. Ezért felháborító, amit a Csepeli Munkásotthon megszerzéséért, az eléggé el nem ítélhető kultúrafelfogásuk jegyében létrehozott Csepeli Városkép Kft. asszisztálásával folytat Németh Szilárd, illetve Borbély Lénárd. Mindeközben, hazugságokat állítva azt ígérik, felvirágoztatják a Munkásotthont, amelyhez az évi fenntartáshoz szükséges tízmilliókon kívül, minimum száz millió forintra lenne szükség. Ez az, amikor a hozzá nem értés, a felelősségteljes gondolkodás és gazdálkodás hiánya hatalomvággyal párosul. A következmények azonban beláthatatlanok.

Szerintem a Munkásotthon felelős gazdái nem a csepeliek lesznek, akikre hivatkozva Németh Szilárd most éppen bekebelezi, de a Csepeli Városkép Kft. is csak papíron fogja irányítani az intézményt. A Csepelen megbukott volt polgármester, aki öt év alatt mindent megtett a Munkásotthon tönkretételéért, és most a Lex Munkásotthon törvénnyel megszerezte, fog dönteni a lényeges kérdésekben. Csepeli vazallusi birodalmának felépítése ezzel befejeződik. Innentől kezdve, a Csepeli Városkép Kft. „irányítása” alatt, felerősödik a csepeli közművelődés hanyatlása.  

V O X

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr627895168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása