CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A csepeliek átverésére, provokálására használták az ’56-os megemlékezést a csepeli fideszes városvezetők

2015. október 24. 05:59 - csú

szolzsenyicines_csepeli_agyrem.PNGÁt vagyunk verve! Németh Szilárd és Borbély Lénárd által. A baj csak az, hogy éppen október 23., nemzeti ünnepünk alkalmából. Nem csak átvertek bennünket, hanem egy kockára ragasztott   márványtáblával meggyalázták a csepeliek döntő többsége által elfogadott, kilenc éve közmegegyezéssel készített és felállított 56-os emlékművet, elvéve ezzel a mindenki számára fontos méltóságtejes, nyugodt emlékezés lehetőségét.

Megdöbbenve és felháborodva olvastam az önkormányzat honlapján, az október 23-i megemlékezésről készült, „1956 hőseinek és áldozatainak emlékére állítottak emlékművet Csepelen” című tudósítást. (csepel.hu, 2015. október 23.,13:32) „A Szent Imre téren elhelyezett alkotást –, amelyen Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz író idézete – olvasható Borbély Lénárd polgármester és Németh Szilárd országgyűlési képviselő Kovács Sándor tábornokkal közösen leplezték le.”

Ha jól értem a fideszes városvezetők hivatalos szócsövének szövegét, akkor

emlékműről van szó. A honlap galériájában közzétett képeken azonban sehol sem láttam új emlékművet. Az viszont jól látható hogy a szocialista városvezetők által, a politikai pártok, a civil szervezetek közmegegyezése révén még 2006-ban felállított, Szórádi Zsigmond szobrászművész által készített, „Emlékezés, tisztelet és kegyelet a csepeli ’56-osoknak 1956-2006” c. emlékmű elé posztamensként ledobtak egy kockát, amelyre egy idézetet tartalmazó márványtáblát helyeztek el.

Először is: szerintem ez nem emlékmű, azaz nem felel meg az emlékmű fogalmának, másodszor nem tudom, hogy kikérték-e a valódi emlékművet tervező és készítő művész véleményét, alkotása közvetlen környezetének ilyen durva megváltoztatása érdekében. Valószínűsítem, hogy nem, mert a cím nélküli „emlékmű” sem formailag, sem tartalmilag nem illik oda.  Szórádi Zsigmond emlékműve és környezete megfelel az emlékmű célját meghatározó feliratnak, jól szolgálja a forradalom és szabadságharc, illetve hősei és áldozatai emlékének megőrzését.

Ez az odavetett kő, a márványtáblára vésett idézettel azonban nem az emlékezésre, hanem harcra hív. Harcra, mert a kommunista „embertipus” nem ember, mert „Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista!”, tehát harcra fel! Nem kívánom részletesen elemezni az idézőjelbe tett szöveget, az elképesztő, primitív mondatokat, megtették már sokan helyettem. Véleményük az alábbi internetes linkekre kattintva olvasható:

 (http://www.alkotmanyossagi-muhely.hu/szolzsenyicin_2006marc.htm, http://kkbk.blog.hu/2010/11/13/egy_magyar_szolzsenyicin_idezet_rejtelye,

http://www.galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=129385

Ezen elemzések szerint az idézet nem Szolzsenyicintől származik, nem ő írta. Sem műveiben, sem pedig a sokak által forrásként megjelölt röpiratában („Hogyan mentsük meg Oroszországot”) nem olvasható, az orosz eredetiben és különböző fordításaiban, így a magyarban sem. Sőt, az idézet már csak „neki tulajdonított idézetként” szerepel a Wikidézetekben. (https://hu.wikiquote.org/wiki/Alekszandr_Szolzsenyicin) Az idézet után odaírták: „Valószínű hoax”, ami magyarul beugratást, megtévesztést, átverést jelent.

Tehát át vagyunk verve! Németh Szilárd és Borbély Lénárd által. A baj csak az, hogy éppen október 23, nemzeti ünnepünk alkalmából. Nem csak átvertek bennünket, hanem meggyalázták a csepeliek döntő többsége által elfogadott 56-os emlékművet, elvéve ezzel a mindenki számára fontos méltóságtejes, nyugodt emlékezés lehetőségét. „Egészséges szellemű európai ember” nem tesz ilyet.

V O X

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1008015649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kese 52 2015.10.25. 09:50:30

Semminem érdekes, a lényeg az ellenzék által létrehozott értékeket lerombolni, hiteltelenné tenni, meghamisítani. Mindegy milyen áron, a cél elérése érdekében semmi nem drága.Szégyen, hogy Csepelnek ilyen város"vezetői" vannak,
süti beállítások módosítása