CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kik öröklik meg Auschwitzot? Megemlékezés Csepelen, film a neten

2016. január 27. 04:35 - csú

holokauszt-gyerekek-szovjet_asszonnyal_1.PNGA Nemzetközi Holocaust Emléknap alkalmából a csepeli önkormányzat ma délután öt órakor megemlékezést tart a Nefelejcs utca 11. szám alatti zsidó temetőben. Emlékező beszédet mond Schwarcz Péter rabbi-helyettes.

Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának 71. évfordulóján, január 27-én – az ENSZ 2005-ben ezt a napot tette meg a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává – Szilágyi Varga Zoltán Memento című animációs filmjét vetítik az Uránia filmszínházban, és a kisfilmet láthatják majd olvasóink is a NOL-on is.

A filmet az Emlékezet és Szolidaritás Euró­pai Hálózata készíttette. A kelet-közép-európai, kormányközi együttműködést 2005-ben hívta életre a cseh, a lengyel, a magyar és a német kultuszminiszter. A szervezethez 2014-ben csatlakozott Románia, de részt vesz a közös projektek egy részében Lettország és Ausztria is. Az Emlékezet és Szolidaritás célja a XX. század történelmének kutatása, oktatása. A traumák művészi feldolgozásának elősegítése, a régió és népei közösségi emlékezetének alakítása. Határokon átnyúló oktatási és művészeti projekteket szerveznek. Nekik köszönhetően ismerhetjük meg a rövidke animációs filmet. (nol.hu)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr838320210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása