CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelen rendel az Év háziorvosa

2016. március 28. 05:57 - csú

olah_ilonahoz.PNGDr. Oláh Ilona 30 éve dolgozik háziorvosként ugyanabban a csepeli praxisban. Az Astellas-díj alapellátás kategóriájának nyertese gyógyít, oktat és küzd a cukorbetegek helyi ellátásáért.

7 éve dolgozik orvosként, csepeli praxisában több mint 2700 beteg tartozik hozzá. A körzetéhez tartozó diabéteszes betegek valószínűleg az ország legjobb ellátásában részesülnek, hiszen Oláh doktornő cukorbetegeit kiemelt módon, egyéni módszer szerint gondozza.

 Belgyógyász-diabetológusi, 2013 óta szakrendelést vezető főorvosi munkát is végez, ennek keretében kiemelkedő színvonalú szűrési-gondozási tevékenységet folytat: magas vérnyomással és cukorbetegséggel küzdő betegeinek ABPM-készüléket, EKG Holtert, folyamatos vércukor-monitorozást (CGMS) és Cardiosys autonom neuropathia szűrési rendszert biztosít.

Számos - háziorvosok diabetológiai képzését célzó - konferencia szervezője és előadója, sőt, jelenleg a cukorbetegek háziorvosi ellátását-kezelését célzó csoportpraxisok felállításának szakmai felügyelője is. Azon dolgozik, hogy a háziorvosok megszerezhessék a diabetológiai lincencvizsgát, így a csoportpraxison belül elláthatják a diabetológiai szakrendelést. A cél az, hogy minden cukorbeteg helyben kapja meg azt az ellátást, amiért most a körzeti szakrendelőkbe - különösen vidéken - órákat kell utazni. Várhatóan ez év végére már meg is jelenhetnek Magyarországon ezek a csoportpraxisok.

A csepeli Vénusz utcai rendelő kilenc háziorvosa számára megszervezte az elsősegély-nyújtó szoba kialakítását, amit defibrillátorral és egyéb újraélesztéshez szükséges eszközökkel szerelt fel, ezek karbantartását is felügyeli évek óta.

Oláh doktornő nemcsak háziorvosként, hanem oktatóként a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének aktív részese. A rezidensképzés keretében öt háziorvos rezidenst "nevelt fel", "átképzés" keretében hét háziorvos-jelöltnek volt a mentora. Az évek során húsz egyetemi szakdolgozat készítésében volt konzulens. Diabetológus-családorvosként a rezidensek-, és a szakorvosjelöltek diabetológiai képzésében is részt vesz. 

Rendszeresen tart előadást a kerületi önkormányzat és a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat által szervezett szűrővizsgálatokon. Mindemellett még arra is jut ideje, hogy a nyugdíjas klubban és a mozgássérült egyesületben előadjon, s hogy a csontritkulásos betegeinek tornatermet keressen. Orvosi és közéleti tevékenységét Budapest Csepel Önkormányzata 2011-ben Csepel Szolgálatáért kitüntetéssel ismerte el.

Az év orvosa díjra több évtizedes oktatói és háziorvosi tevékenységét elismerve, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszéke terjesztette fel. Az év orvosa-Astellas-díj versenyen a doktornőttavaly is elismerték ugyanebben a kategóriában, akkor dobogósként plakettet és emléklapot vehetett át.


Oláh doktornő meghatódva köszönte meg a szakmai zsűri döntését és hozzátette, hogy aháziorvosok elismerése ma nagyon fontos, hiszen a fiatalok számára egyre kevésbé jelent perspektívát a háziorvosi praxis, emiatt sajnos a háziorvosok átlagéletkora egyre nő: "Én is sok olyan háziorvos kollégát ismerek, aki megérdemelte volna ezt a díjat, de valahogy a háziorvosok "láthatatlanok", munkájuk minőségét "csak" a betegek tudják lemérni, ami nagyon fontos mérőszám, de a szakma népszerűsítésére óriási szükség volna" - hangsúlyozza.

Arra a kérdésre, hogy milyen a jó háziorvos így válaszol: "Szeretni kell a betegeket. Kollégáim gyakran mondják nekem, hogy a szakmám a hobbim. Nem érzem még károsnak, de való igaz, hogy a szabadidőmben is ezzel foglalkozom."

Forrás: Házipatika

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr488528878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása